Themamodule HSP & hoogbegaafd

(H)erken de hoogbegaafde hsp in je praktijk

Kom je in je werk mensen (cliënten, medewerkers) tegen bij wie je vermoedt dat ze niet alleen hooggevoelig, maar ook hoogbegaafd zijn? Nieuwsgierige mensen, snelle en complexe denkers… misschien een tikkeltje eigenwijs? Het zijn prachtige eigenschappen, maar soms kunnen ze ook heel lastig (te herkennen) zijn. Daarom geven we professionals graag praktische handvatten. Hoe herken je hooggevoeligheid in combinatie met hoogbegaafdheid, en hoe pas je je begeleiding daar op aan? Dat leer je in deze themamodule. 

Er bestaan veel mythes over hoogbegaafdheid. Zo zijn lang niet alle hoogbegaafde mensen ‘nerds’ die het vroeger op school heel goed deden en hoge diploma’s halen. In tegendeel! Je kunt je voorstellen dat de beeldvorming rondom hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid (ook) bij volwassenen op veel fronten roet in het eten kan gooien. Op het werk bijvoorbeeld voelen veel ‘hoogbegaafde hooggevoeligen’ zich onbegrepen, ze kunnen niet goed aansluiten, gaan te snel. Maar ook (onbegrepen) stressklachten als pijn in de nek, buikpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaar zijn. Deze klachten kunnen leiden tot burn-out, maar ook tot bore-out (ziek worden van verveling). Het is dus belangrijk om te weten wat de hoogbegaafdheid inhoudt en wat dit betekent voor wie je bent en hoe je deze eigenschap als talent kunt gaan ervaren en leven.

 Voor wie is deze themamodule?

Iedereen die werkt met hooggevoelige mensen en die vermoedt dat ook hoogbegaafdheid een rol speelt. Professionals met de wens om deze eigenschap te herkennen, erkennen en daar praktisch mee te leren omgaan. Daarnaast kan deze module ook leiden tot meer begrip van jezelf, je eigen talenten en hoe deze meer in te kunnen zetten. We gaan ervan uit dat je al (enige basale) kennis hebt over het onderwerp hooggevoeligheid en dat je van daaruit meer wilt leren over hoogbegaafdheid. Wil je graag eerst meer weten over hooggevoeligheid en dat verdiepen? Dan adviseren we je om de dagtraining ‘Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid’ te doen.

Wat kun je verwachten tijdens de module?

 • Een theoretische onderbouwing van hoogbegaafdheid op grond van het Delphimodel, hierin wordt uitgegaan van hoogbegaafdheid in combinatie met hooggevoeligheid
 • Ervaringsgerichte oefeningen op het persoonlijke en professionele niveau
 • Inzicht in de praktische gevolgen van het hoogbegaafd zijn voor je functioneren
 • Dat je inzicht krijgt in wat het betekent om hooggevoelig en hoogbegaafd te zijn
 • En dat je inzicht krijgt in wat bijdraagt om je talent tot ontwikkeling te brengen

Wat levert het (op)volgen van deze module je op?

 • Door een ander begripskader kun je zelf creatieve oplossingen bedenken om je cliënt te begeleiden om meer balans te krijgen in diens leven
 • Meer ruimte waardoor je cliënt zijn talenten beter kan gaan ontwikkelen
 • Beter aansluiten bij de omgeving
 • Meer rust in en met jezelf

Praktisch

Wanneer en waar:          

 • Dinsdag 1 oktober 2019 – School van Frieswijk, Schalkhaar
 • Donderdag 9 april 2020 – School van Frieswijk, Schalkhaar
 • Maandag 12 oktober 2020 – Academie voor Haptonomie, Doorn

Hoe laat:             Van 13:00 tot 17:00 uur
Wie:                      Heleen Visser en Arja Roozemond
Investering:       € 195,-

Vragen?

Heb je een vraag, opmerking of twijfels? Wees welkom! Je kunt ons een e-mail sturen of even bellen, we denken graag met je mee.

Pin It on Pinterest