Themamodule HSP en Strong willed

Kinderen (en volwassenen) die zowel hooggevoelig als strong-willed zijn, hebben veel kwaliteiten in sterke mate. Hun uitdaging is om deze beide intense kanten te leren reguleren. Dat ze er mee leren omgaan op manieren die in het in het belang zijn van hun welzijn. Kom jij regelmatig deze combinatie aan eigenschappen tegen in je praktijk of in je klas? Wil jij je verdiepen in de combinatie van hooggevoeligheid en een sterke wil? Meer leren over de innerlijke dynamiek bij deze kinderen en praktische handvatten aangereikt krijgen? Dan is deze themamodule iets voor jou!

De dilemma’s van hooggevoelige mensen met een sterke wil

Vanuit de strong-willed kant neigt iemand prikkels op te zoeken omdat ze voedend zijn. Maar diezelfde prikkels komen aan de hooggevoelige kant sterk binnen. Dus is het belangrijk om die prikkels tijdig te verwerken. Maar dat is vaak weer ‘saai’ voor die kant die juist een sterke drang heeft om gevoed te worden… Hooggevoelige kinderen met een sterke wil neigen er daarom vaak naar om door te gaan met prikkels zoeken, ten koste van hun hooggevoelige kant. Een ander innerlijk dilemma bij deze kinderen is dat deze ze heel goed aanvoelen of er wel of geen harmonie is in de verbinding met de ander. Hun hooggevoelige kant spoort hen aan om de harmonie te behouden of herstellen. Maar hun sterke wil zorgt ervoor dat áls ze iets willen, dat ze dat ook intens graag willen. Wat ze (intens) willen, komt niet altijd overeen met wat de ander wil en leidt dus tot disharmonie. Hetgeen ze weer sterk aanvoelen. Best lastig! 

Het model van de innerlijke familie

Om de combinatie van hooggevoelig en strong-willed te begrijpen en praktisch te benaderen, gebruikt Janneke het model van de innerlijke familie. Dit model is systeemtherapeutisch en is een metafoor voor onze persoonlijkheid (archetypisch). De innerlijke familie is ontwikkeld door Arienne Klijn, met wie Janneke van Olphen samenwerkt.

Wat levert het je op in begeleiding?

Met het model van de innerlijke familie worden de eigenschappen ‘hooggevoelig’ en ‘strong-willed’ geplaatst binnen het kader van de gehele persoonlijkheid. Hierdoor raakt de eigenschap hooggevoeligheid niet geïsoleerd van andere eigenschappen, maar wordt de dynamiek tussen de eigenschappen juist zichtbaar. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe iemand heeft leren omgaan met zijn/haar intense inlevingsvermogen, dus welke copingmechanismen iemand heeft ontwikkeld. Past iemand zich vaak aan? Of vermijdt iemand grotere groepen? Of heeft iemand geleerd om bij zichzelf te blijven?

Aan het eind van deze themamodule heb je…

 • Inzicht in de combinatie hooggevoelig & strong-willed.
 • Ervaren hoe het model van de innerlijke familie werkt, gericht op deze doelgroep.
 • Inzicht in de innerlijke dynamieken die vaak spelen bij HG&SW.
 • Inzicht in hoe de omgeving hier vaak mee omgaat en waarom.
 • Welzijnsbevorderende handvatten in de omgang met HG&SW-kinderen.
 • We gaan interactief met elkaar aan de slag. Je zult veel zien en ervaren en… lachen!

Praktisch

Wanneer en waar:

 • Woensdag 25 september 2019 – Academie voor Haptonomie, Doorn
 • Woensdag 15 april 2020 – Academie voor Haptonomie, Doorn
 • Woensdag 7 oktober 2020 – Academie voor Haptonomie, Doorn
  Hoe laat:            Van 13:00 tot 17:00 uur
  Wie:                     Janneke van Olphen
  Investering:      € 195,-

Over de trainer

Psycholoog en auteur Janneke van Olphen schrijft: “Mijn werk van de afgelopen 8 jaren is geweest om de combinatie hooggevoelig & strong-willed te zien, te benoemen en onder de aandacht te brengen. Nooit eerder was er geschreven over deze combinatie van eigenschappen, terwijl het er natuurlijk al wel was. Het werd hoog tijd, blijkt wel aan de enorme herkenning bij ouders en de behoefte aan erkenning en handvatten”. Janneke van Olphen geeft cursussen, lezingen en samen met Arienne Klijn leidt ze professionals op met wie ze een community van HG&SW-specialisten vormt. Ze schreef de boeken ‘Het hooggevoelige kind met een sterke wil’ en samen met Josina Intrabartolo de ‘Draakje Vurig’ prentenboeken reeks. Lees hier meer over Janneke van Olphen >>

Vragen?

Heb je een vraag, opmerking of twijfels? Wees welkom! Je kunt ons een e-mail sturen of even bellen, we denken graag met je mee.

Pin It on Pinterest