Themamodule HSP en Stress

Stress wordt door experts nu al dé ziekte van de 21ste eeuw genoemd. De themamodule ‘HSP & Stress’ is opgezet met hooggevoelige mensen in het achterhoofd, maar het onderwerp is voor vrijwel iedereen interessant. Machteloosheid, (tijd)druk en trauma bepalen stress tot in hoge mate, waarop ons brein ermee aan de haal gaat. Hooggevoelige mensen zijn bijzonder gevoelig voor (chronische) stress. Waarom is dit? Is het alleen tijdsdruk of zit er meer achter? Hoe is stress een continue begeleider in ons leven geworden? Hoe komen ze uit deze spiraal? De tijd is rijp voor een omwenteling. De themamodule ‘HSP & Stress’ geeft concrete antwoorden én oefeningen die jouw cliënt helpen om deze negatieve spiraal te doorbreken en hiermee tevens een signaal af te geven aan de omgeving.

Stress heeft ingrijpende lichamelijke gevolgen, zeker voor hooggevoelige mensen. Wetenschappelijk onderzoek toont een verband aan tussen chronische stress en lichamelijke klachten als fybromyalgie, chronische vermoeidheid, verstoring van de hormoonhuis- houding, bijnieruitputting en diabetes. Susan Marletta Hart laat zien dat hoe we tegen stress aankijken en hoe we met ons leven omgaan, bepaalt hoeveel last we ondervinden van stress. We kunnen daarom kijken naar stress óf kijken naar levensvreugde. Susan onderzoekt in haar boek ‘Hooggevoeligheid & Stress’ welke processen, gedachten en omgangsvormen ons spanning, en welke ons ontspanning en plezier kunnen brengen. In deze themamodule maakt ze de vertaalslag naar het begeleiden van hooggevoelige mensen.

VOOR WIE IS DEZE THEMAMODULE?

Deze themamodule is met name interessant voor (loopbaan)coaches en HR-professionals. Misschien begeleid je hooggevoelige mensen die kampen met de gevolgen van stress in hun privé- of werkleven. Ook trauma kan daarbij aan de orde zijn. Of ben je HR-professional, personeelsadviseur of leidinggevende en zie je hooggevoelige collega’s soms worstelen op de werkvloer. Deze Themamodule kan je ook helpen om verzuim onder hooggevoelige mensen beter te begrijpen en aan te pakken. Ook niet onbelangrijk, deze module kan ook leiden tot meer begrip van jezelf. We gaan ervan uit dat je al (enige) kennis hebt over het onderwerp hooggevoeligheid en dat je van daaruit meer wilt leren over de relatie met stress. Wil je graag eerst meer weten over hooggevoeligheid en dat verdiepen? Dan adviseren we je om de dagtraining ‘Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid’ te doen.

Wat leer je?

 • de oorzaken van stress;
 • welke psychische en fysieke klachten hieraan gerelateerd zijn;
 • waarom hsp’s meer last van stress hebben;
 • waarom stress verslavend is;
 • waarom chronische stress een neerwaartse spiraal is;
 • de link tussen stress en machteloosheid;
 • wat de relatie is tussen lust en stress.

Aan het eind van de cursus heb je inzicht in:

 • Wat het parasympatische zenuwstelsel is en waar het voor nodig is;
 • Wat de relatie tussen de parasympathicus en stress is in het oosterse chakra systeem en de relatie tot stress;
 • Wat jouw cliënt/collega nodig heeft om uit de vicieuze cirkel van uitputting en stress te komen;
 • Wat jouw cliënt/collega verder nog kan doen om krachtig en zelfbewust te worden;
 • Wat jouw cliënt/collega kan doen in de omgang met machtspatronen in (werk-)relaties.

Praktisch

Wanneer en waar:

 • Woensdag 13 november 2019Academie voor Haptonomie, Doorn
 • Maandag 9 maart 2020 – Academie voor Haptonomie, Doorn
 • Maandag 12 oktober 2020 – Academie voor Haptonomie, Doorn

Hoe laat:            Van 13:00 tot 17:00 uur
Wie:                     Susan Marletta Hart
Investering:      € 195,-

Over de trainer

Bestsellerauteur Susan Marletta Hart is al jaren een autoriteit op het gebied van hooggevoeligheid. Met haar boeken, coaching, workshops en lezingen heeft zij al duizenden mensen kunnen raken. Deze themamodule is een laagdrempelige manier om in een korte tijd veel kennis en ervaring op te doen. Het resultaat is dat je met waardevolle praktische tips en tools direct aan de slag kunt. 
Lees hier meer over Susan Marletta Hart>>

Vragen?

Heb je een vraag, opmerking of twijfels? Je kunt ons een e-mail sturen of even bellen, we denken graag met je mee.

Pin It on Pinterest