Basistraining Hoogsensitiviteit voor Jeugdzorgwerkers

We bieden deze basistraining Hoogsensitiviteit speciaal voor jeugdzorgwerkers aan. We ontwikkelden deze training samen met Kim Oude Egberink, van Het Sensitieve Brein. Zij werkt al jaren als psycholoog (SKJ-geregistreerd) en ambulant pedagogisch gezinsbegeleider. Ze is (ervarings-)deskundige op het gebied van hoogsensitiviteit. Hierdoor sluit ze moeiteloos aan bij haar eigen werkveld, namelijk de jeugdzorg(werkers). Ze biedt interessante én praktische informatie die meteen toepasbaar is.

basistraining-hoogsensitiviteit-jeugdzorgwerkers-kim-oude-egberink-hooggevoelig-heel-gewoonWaar gaat de training over?

Volgens wetenschappelijk onderzoek is ongeveer 15 tot 20% van de mensen hoogsensitief. Mensen die hoogsensitief zijn, zijn gevoeliger voor prikkels en hebben een diepgaande en nauwkeurige verwerking van informatie. Dit heeft voordelen, maar kan ook voor uitdagingen zorgen. In sommige gevallen kan het leiden tot sociale, emotionele of gedragsproblemen.

Het begrip hoogsensitiviteit is echter nauwelijks bekend binnen de reguliere (jeugd)hulpverlening. Dat is verrasssend, terwijl statistisch gezien bij 1 op de 5 cliënten die we in de jeugdhulpverlening zien, hoogsensitiviteit een rol kan spelen. Het is de moeite waard om er meer bekendheid over te krijgen. Daardoor kun je de ondersteuning en begeleiding optimaliseren.

Tijdens deze training staat het begrijpen, (h)erkennen en praktisch benaderen van hoogsensitiviteit centraal. Je leert begrijpen wat hoogsensitiviteit is en wat er precies gebeurt bij iemand die hoogsensitief is. Je wordt op de hoogte gebracht van de huidige stand van zaken rondom wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit. Daarbij leer je hoogsensitiviteit herkennen bij jouw cliënten. Er wordt een link gelegd naar de dagelijkse praktijk van jou als jeugdzorgwerker.

Resultaat

Na afloop van de training heb je als jeugdzorgwerker een nieuwe en aanvullende kijk op problematiek die je tegenkomt in de jeugdhulpverlening; je ..

 • begrijpt wat hoogsensitiviteit is en wat er gebeurt bij iemand die hoogsensitief is
 • herkent (signalen van) hoogsensitiviteit in het verhaal van je cliënt
 • weet de overeenkomsten en verschillen tussen hoogsensitiviteit, AD(H)D en een autisme spectrum stoornis (ASS)
 • weet hoe hoogsensitiviteit kan leiden tot klachten en problemen
 • kunt als jeugdzorgwerker een basishouding aannemen die helpend is in het contact met hoogsensitieve cliënten
 • weet een aantal algemene tips te geven aan cliënten die hoogsensitief zijn en hier ‘last’ van hebben of je kunt ze doorverwijzen.

aanmelden-hooggevoeligheelgewoon

Praktische informatie
 • Kosten €395,-. De training is vrijgesteld van BTW omdat we geregistreerd zijn bij het CRKBO.
 • Deze training wordt op onze locatie in Schalkhaar (School van Frieswijk, Avergoorsedijk 2  7433 RG Schalkhaar) gegeven op:
  • 29 oktober en 12 november 2019 van 13.30 tot 17.00 uur
   SKjeugd-accreditatie-hooggevoeligheelgewoon
 • Deze training is voor jeugdzorgwerkers.
 • Na de training ontvang je een certificaat.
 • De training bestaat uit twee dagdelen van ieder 3,5 uur. Je krijgt ook een tussentijdse opdracht die ongeveer 2 uur duurt.
 • Accreditatie is verleend door SKJ. Je krijgt 9 geaccrediteerde punten als je deze training hebt gevolgd, vind meer informatie via SKJ198892
 • Registerplein-hooggevoelig-heel-gewoonAccreditatie is ook verleend door Registerplein met 9,5 punten en ID nummer: 320334
 • Meer informatie en contact: mail naar info@hooggevoeligheelgewoon.nl of bel naar 0570 – 643 053.
 • Waar en wanneer? Deze training wordt op onze trainingslocatie gegeven en wordt ook ingekocht door scholingaanbieders die verbonden zijn aan (jeugd)zorginstellingen. Hieronder vind je een overzicht van de aanbieders.

 

Deze training is ingekocht en wordt aangeboden door:

Care & Able – regio Zuid Holland

meer informatie: www.enver.nl

King nascholing – Regio Amsterdam en omgeving

King-nascholing-hooggevoelig-heel-gewoon

meer informatie: www.kingnascholing.nl

Heb je vragen, wil je je inschrijven voor een training óf zou je graag zien dat jouw scholingsaanbieder (verbonden aan jouw organisatie) deze training inkoopt? Mail naar opleidingen@hooggevoeligheelgewoon.nl


Trainer Kim Oude Egberink

Kim-oude-egberink-het-sensitieve-brein-hooggevoeligheelgewoon

Kim ontwikkelde de training in samenwerking met Eva Pama-van ‘t Zand van Hooggevoelig heel gewoon, en verzorgt deze training. Ze is psycholoog (SKJ-geregistreerd), ambulant pedagogisch gezinsbegeleider en (ervarings)deskundige op het gebied van hoogsensitiviteit. Ze heeft ook ervaring als gedragswetenschapper van verschillende afdelingen binnen een instelling voor jeugd- & opvoedhulp (ambulant, dagbehandeling en residentieel).

Kim startte naast deze werkzaamheden haar eigen praktijk ‘Het Sensitieve Brein’, waarin ze begeleiding, coaching en training biedt. Dit doet ze vanuit haar woonplaats Gorinchem. Van hieruit ontwikkelde ze ook deze basistraining Hoogsensitiviteit en verzorgt ze die. Kijk voor meer informatie over Kim en haar aanbod op www.hetsensitievebrein.nl

Trainer Eva Pama-van ‘t Zand

Eva Pama

Eva ging samen met Kim aan de slag met deze training nadat ze elkaar tegenkwamen en gevonden hadden in een gedeelde achtergrond, namelijk in de psychologie. Als psycholoog is Eva binnen Hooggevoelig heel gewoon dagelijks o.a. bezig om het fundament van hooggevoeligheid in de wetenschap naar de praktijk te krijgen. Dit zit in trainingen, opleidingen, lezingen en ook in communicatie.

Eva’s achtergrond is dat ze psychologie heeft gestudeerd in Groningen, tijdens de studie al veel les en trainingen gaf en afstudeerde met de master arbeids- en organisatiepsychologie. Daarna is ze zelfstandig ondernemer geworden, mede vennoot van Hooggevoelig heel gewoon en ontwikkelde ze samen met haar vader Wietse Pama de dagtraining ‘Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid’ die nu al 5 jaar draait en geaccrediteerd is door 14 beroepsorganisaties waar tientallen beroepen onder vallen. Ze geeft nog regelmatig trainingen, workshops en lezingen door het hele land, bijvoorbeeld tijdens congressen, scholingsdagen, beurzen en ook vanuit GGZ informatiepunten en gemeentes.

Pin It on Pinterest