Boekrecensie ‘Ik prik’

In de Leesclub van Hooggevoelig heel gewoon recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jorieke recenseerde het prentenboek ‘Ik prik’. Onze conclusie? Dit boek zou bij alle ouders met een hooggevoelige peuter of kleuter in de kast moeten staan. Veel leesplezier!   

Algemene gegevens

  Titel: Ik prik Auteur: Kim Crabeels Uitgeverij: Lannoo Aantal pagina’s: 23 Jaar van uitgave: 2018 Korte samenvatting: Soms wordt het Egel te veel. Het is te druk, te luid, het gaat te vlug. Een feest is dan geen pretje. Egels zet zijn stekels op en prikt per ongeluk alle ballonnen stuk. Koop bij bol.com  

Eerste indruk?

Dit is een prentenboek. De titel ‘Ik prik’ is in mooie, fel gekleurde letters gedrukt. De tekeningen zijn zacht en helder met mooie details. Er is niet meer tekst gebruikt dan nodig. Het is geschreven voor kleuters, maar kan mijns inziens gebruikt worden tot een jaar of 10. Het is zorgvuldig geschreven, waardoor je als hsp’er mee kunt voelen met Egel en jezelf in hem kunt herkennen. Omdat het voor kinderen is geschreven, biedt het boek voldoende details om het plaatje in je hoofd te vormen. Er staat niet te veel tekst op de bladzijden, dit maakt dat de aandacht vooral kan gaan naar de prachtige prenten. Ik kan me zo maar voorstellen dat je na het voorlezen het boek nog eens doorbladert en praat over de illustraties of vragen stelt aan je kind hoe hij of zij feestjes beleeft.  

Thema en boodschap?

Het belangrijkste thema is hooggevoelige kinderen, je beleeft het verhaal dan ook vanuit het perspectief van een kind. De boodschap van het boek is dat je jezelf mag zijn en dat het goed is om, ook op feestjes, naar jezelf te luisteren en even te ‘verdwijnen’ als dit nodig is. Hooggevoeligheid krijgt de betekenis van een eigenschap die bij je hoort, en waarmee je goed bent zoals je bent.  

Wat kan dit boek je brengen?

Dit boek brengt herkenning en erkenning. Jonge kinderen kunnen middels dit boek een gelijkwaardig figuur treffen en denken ‘oh, maar dat heb ik ook’. Het helpt voorkomen dat hooggevoelige kinderen in de slachtofferrol kruipen of erin geduwd worden. Ik ben nog niet eerder een prentenboek voor jonge kinderen tegengekomen dat zo’n liefdevolle, met beide benen op de grond benadering kiest als de schrijver in ‘Ik prik’ heeft gedaan.  

Favoriete hoofdstuk/passage?

“Een schildpadschild en stekels zijn niet zo gek als ik eerst dacht. Als ik het prikken maar voel komen, dan heb ik SUPER KRACHT!” Dit is mijn favoriete quote omdat het heel erg raakt aan mijn visie ‘Je hebt het zelf in de hand’. Je bent geen slachtoffer van hooggevoeligheid, maar hebt een keuze in hoe je met de dingen omgaat.  

Aanrader?

Ik zou dit boek aanraden aan ouders, kinderen en hun familie. Dit prentenboek is bijvoorbeeld zeer geschikt voor opa’s en oma’s die nog niet zo goed begrijpen wat hooggevoeligheid precies inhoudt. Maar ook professionals in het (basis)onderwijs of met een eigen praktijk voor hooggevoelige kinderen kunnen baat hebben bij dit boek.  

Rapportcijfer?

Ik geef dit boek een 9,5 omdat ik erg graag zou zien dat de schrijfster nog meer prachtige avonturen bedenkt voor de hooggevoelige Egel. Wat me opviel was dat je (zeker als volwassene) een prentenboek normaal gesproken na drie keer wel hebt gezien, maar bij dit boek bleef ik telkens nieuwe details in de illustraties ontdekken.  

Blader door de online lesbrief over dit boek

 

Over de recensent

Deze recensie is geschreven door Jorieke Kroeze, die onder haar eigen naam een praktijk heeft. Vanuit haar achtergrond in het basisonderwijs en als (ambulant) begeleider van kinderen met autisme weet ze als geen ander hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor een goede ontwikkeling voor ieder kind. Hoewel haar focus nu ligt op hooggevoeligheid, zorgt haar brede ervaring ervoor dat ze gemakkelijk schakelt met zowel ouders, leerkrachten als zorgprofessionals.