Boekrecensie ‘Overprikkeld; Eerste hulp bij hoogsensitiviteit’

In de Leesclub van Hooggevoelig heel gewoon recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Martine recenseerde het veelbesproken boek ‘Overprikkeld’ van actrice Liesbeth Kamerling. Een boek met persoonlijke verhalen en mooie illustraties voor iedereen die (de eigen) hooggevoeligheid wil verkennen. Veel leesplezier!

 

 

Algemene gegevens

 Titel: Overprikkeld; Eerste hulp bij hoogsensitiviteit
Auteur: Liesbeth Kamerling en Lieke Zunderdorp
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen
Aantal pagina’s: 189
Jaar van uitgave: 2018
Korte samenvatting: ‘Overprikkeld; Eerste hulp bij hoogsensitiviteit’ is een boek dat op luchtige wijze uiteenzet wat hoogsensitiviteit is en hoe de positieve kant kan worden versterkt.

Koop bij bol.com

 

Eerste indruk?

Het is een handzaam boek met een stijlvolle, rustige, eigentijdse kaft. De pagina’s bieden veel witruimte met daarbinnen overzichtelijke stukken tekst, verdeeld in theoretische stukken en persoonlijke ervaringen van de auteurs. Het boek heeft mooie illustraties. Het is een informatief en ervaringsgericht boek dat kan ondersteunen bij het gevoel van ‘Ah, ik ben dus niet de enige!’. De schrijfstijl is verhalend en helder. De inhoud is erg rijk, met weinig woorden wordt veel gezegd.

 

Thema en boodschap?

In dit boek zijn de belangrijkste thema’s het toelichten van hooggevoeligheid en het geven van adviezen om de positieve kanten ervan te versterken. De kern van het boek is dat hoogsensitiviteit een karaktereigenschap is om te koesteren. Door de vele tips biedt het boek een goed gevulde gereedschapskist om zelf mee aan de slag te gaan. Het is gericht op volwassenen en tegelijkertijd biedt het boek ook handvatten voor ouders met hooggevoelige kinderen.

 

Wat kan dit boek je brengen?

In de eerste plaats kan dit boek bijdragen aan een stukje herkenning en erkenning van de eigenschap hoogsensitiviteit. De persoonlijke verhalen van de auteurs zijn zo eerlijk en oprecht dat ze bijna lezen als verhalen van een goede vriendin of vriend waarin je jezelf kunt herkennen. Omdat er zo veel voorbeelden en daarbij horende tips in staan biedt het boek heel veel aanknopingspunten om zelf mee aan de slag te gaan. Het boek brengt geen nieuwe informatie maar is wel een mooi verzamelwerk. Een soort ‘persoonlijk geïnterpreteerde samenvatting’ van een mooie reeks eerder verschenen boeken en artikelen.

 

Favoriete hoofdstuk of passage?

Ik heb geen favoriet hoofdstuk. Dit komt omdat elk hoofdstuk zo mooi op dezelfde manier is opgebouwd maar steeds ingaat op een ander thema. Dit maakt dat het boek juist zo breed inzetbaar is. Je kunt bij wijze van spreken midden in het boek gaan lezen en nog is de inhoud dan goed te begrijpen en toe te passen. De hele uitstraling van het boek geeft een goed gevoel.

 

Aanrader?

Ik zou dit boek aanraden aan volwassenen die een verkenning willen maken op het onderwerp hoogsensitiviteit. Wanneer je al veel boeken hebt gelezen over dit onderwerp brengt het boek niet echt iets nieuws. Echter, door de prettige opbouw van de hoofdstukken en de zeer persoonlijke verhalen van de auteurs geeft het wel een extra dimensie in het accepteren van hoogsensitiviteit en het zien van de mooie kanten van deze eigenschap. Er staan veel tips en weetjes in. Vanuit dit boek zou je ook zelf weer verder op onderzoek kunnen gaan met behulp van de gebruikte literatuur.

 

Rapportcijfer?

Ik geef dit boek een 8 omdat het een mooi geïllustreerd, helder geschreven en informatief boek is. Niet te zwaar en met veel persoonlijke verhalen. Een fijn boek voor op je nachtkastje, om rustig en in stukjes te lezen. Aan de slag te gaan met de inhoud en dan verder te lezen of te herlezen. De mooie illustraties en spreuken geven het boek een eigentijds karakter.

 

Over de recensent

Martine-van-vugt-foodspiratie-hooggevoelig-heel-gewoon

Deze recensie is geschreven door Martine. Haar praktijk heet Eigen Zijn, en daar leert ze mensen prettiger en lichter leven met hun sensitiviteit. Op haar website vertelt ze meer over zichzelf, over hoogsensitiviteit en over wat ze voor anderen kan betekenen. Ze houdt er een nuchtere, wetenschappelijke kijk op na en vindt eigen verantwoordelijkheid erg belangrijk. Haar analytische inzicht combineert ze met nieuwsgierigheid naar iemands drijfveren. Bijzonder is dat Martine werkt volgens de ACT-methode. Neem een kijkje op haar website als je meer wilt weten.