Spelrecensie ‘Schatgravers’

In de Leesclub van Hooggevoelig heel gewoon recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Nieuw is dat we nu ook spellen uitproberen! Dit is de tweede spelrecensie, over het spel ‘Schatgravers’. Kindercoach en netwerklid Babette van der Beek geeft dit spel een 9,5! Wil je weten waarom dit spel zo goed is? Lees dan snel verder!

 

Algemene gegevens

  • Titel/naam: Schatgravers
  • Auteur/bedenker: Greetje Welten en Matty van de Rijzen
  • Uitgeverij/producent: Koppenhol Uitgeverij
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Korte beschrijving van het spel/materiaal:kaartspel met karweikaarten en schatkaarten.
  • Prijs: € 39,99

Koop bij bol.com

 

Eerste indruk?

Een vrolijk, compact doosje met aansprekende afbeeldingen. Aantrekkelijke kleuren. Er zit een zeer uitgebreide handleiding bij met een variatie aan speeltips. Het spel is voor kinderen, jongeren en ouders. Maar ook voor begeleiders, coaches, leerkrachten, etc. Het thema of doel van dit spel is het vergroten van het zelfvertrouwen en verbinden met jezelf en de ander.

 

Speelgemak, speelplezier, effectiviteit?

Het spel is makkelijk te spelen, kort of lang. Vanwege de karweikaarten/ opdracht kaartjes is het afwisselend en actief. Je leert jezelf en de ander beter kennen. Het spel verbindt enorm! Je leert veel over jezelf en de ander. Het geeft zelfvertrouwen en plezier en ontspanning.

 

Benadering van hooggevoeligheid?

Wanneer je hooggevoelig bent, kan Schatgravers je helpen om bewuster te zijn van jezelf en je kwaliteiten. Schatgravers laat je stilstaan bij je krachten en hoe je deze kunt gebruiken. Ook de karweitjes nodigen je uit om een dieper contact met jezelf en de ander aan te gaan. Als licentietrainer van het spel Schatgravers, geef ik workshops hoe je dit spel kunt inzetten bij hooggevoelige kinderen. Het is een fijne tool om spelenderwijs de ik-ontwikkeling te stimuleren en verbinding te vinden met jezelf en met elkaar. Daarnaast geeft het een boost aan je zelfvertrouwen en laat het klein geluk vinden in het dagelijks leven!

 

Vernieuwend? Concurrentie?

Het is een spel dat je voor meerdere doeleinden kunt inzetten. Kort, lang of tussendoor. Bij coaching kan je het als kennismaking gebruiken. Je kunt het inzetten om je of iemands kwaliteiten te ontdekken. Je kan een thema uitlichten en er dieper op in gaan. Je kunt het spel spelen om ontspannen plezier te hebben met je kind(eren), in een groep kan je verbinding creëren door het dagelijks kort te laten terugkomen, het spel kan ook voor intervisie doeleinden worden gebruikt. Het spel heeft inmiddels ook een grote ‘zus’, Kompasvinder. Deze spellen zijn mooi samen te combineren. Kompasvinder is een spel voor jongeren en volwassenen vanaf 14 jaar.

 

Favoriete element?

De combinatie van kijken welke kwaliteiten het beste bij je passen (max 5) in combinatie met opdrachten die ontsannen en stof tot nadenken geven. Een ultieme combinatie van ontspanning en plezier.

 

Aanrader?

Ik zou het spel aanraden aan ouders, opvoeders en begeleiders van kinderen. Maar ook aan kinderen en jongeren zelf. Het kan gebruikt worden als gezelschapsspel, maar ook coachend, therapeutisch, stimulerend of preventief ingezet worden.

 

Rapportcijfer?

Ik geef het spel een 9,5! Het is veelzijdig, positief, makkelijk inzetbaar en je wordt er altijd blij van. Klein geluk in een vrolijk doosje met kleurrijke kaartjes.

 

 

Over de recensent

Babette-van-der-beek-hooggevoelig-heel-gewoon

Babette van der Beek is kindercoach, (ervarings)deskundige op het gebied van hooggevoeligheid, docent Frans en studiebegeleider bij een huiswerk instituut. Haar passie ligt in het begeleiden van kinderen en jongeren (van 6 tot 16 jaar) op hun weg naar zelfstandigheid. Babette is zelf hooggevoelig en is moeder van drie opgroeiende hooggevoelige zoons. Benieuwd naar de praktijk van Babette? Hier bekijk je haar website >>