DIY #4: Sensory play
In deze Do-It-Yourself serie komen allerlei knutselideeën voorbij die hooggevoelige kinderen kunnen helpen bij hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld om je te kunnen ontspannen, concentreren of afsluiten. Maar ook om te leren aangeven hoe het met je gaat en hoe je je eigen kracht kunt gebruiken. Je kunt deze DIY’s thuis doen (vakantietip!), maar ook in de klas of in je praktijk. Je hebt geen ingewikkelde materialen nodig om deze DIY’s te maken. Wij zijn natuurlijk heel benieuwd naar het resultaat! Als je het leuk vindt, kun je jouw DIY foto delen op Facebook en Hooggevoelig heel gewoon erin taggen. Veel plezier!
Wat maken we?
Vandaag vertellen we je over verschillende knutsels onder de noemer ‘sensory play’. Het gaat hierbij om voelen. Dat kan, zeker voor jonge kinderen, heel leerzaam en ontspannend zijn. Deze knutsels zijn vaak ook goed in te zetten bij overprikkeling. Onze drie tips zijn: 1) een zakje met verf erin, 2) een dienblad met een laagje suiker en 3) een bak met veertjes. Let op, je kunt je voorstellen dat alle dingen die kinderen met hun handen gebruiken een beperkte levensduur hebben in verband met hygiëne. Een extra tip: je kunt ook kleine ‘grabbeltonnetjes’ maken, al dan niet transparant. Kinderen kunnen er met één hand in en kunnen voelen wat erin zit. Dat doe je natuurlijk niet met verf, maar je kunt wel suiker, veertjes of bijvoorbeeld knopen gebruiken.
Wat heb je nodig?
- Een stevig plastic zakje, vloeibare verf, tape. Een extra tip: je kunt ook een ballon vullen met rijstkorrels of zand om een vergelijkbaar effect te krijgen.
- Een dienblad met hoge opstaande randen, suiker of zand.
- Een (afsluitbaar) bakje, veertjes.
Hoe doe je het?
- Neem (ten minste) twee plastic zakjes. Verstevig de randen zo nodig met tape. Vul één zakje met vloeibare verf, eventueel kun je een klein beetje water toevoegen. Maak het zakje goed dicht. Het tweede zakje dient als extra bescherming. Doe deze om het eerste zakje heen en sluit het geheel weer goed af. Let erop dat je nog een beetje lucht overlaat in het zakje, zodat de verf kan bewegen.
- Neem een dienblad met (hoge) opstaande randen. Kies een blanco dienblad of juist eentje met figuurtjes die de kinderen met hun vingers kunnen volgen. Giet een dun laagje suiker in het dienblad en nodig het kind uit om hierin te tekenen en te schrijven. Vanzelfsprekend kun je dit één keer gebruiken en maak je het dienblad na gebruik schoon. Je kunt het dienblad in de klas bewaren met een afgesloten bakje met suiker ernaast.
- Neem een afsluitbaar bakje en vul deze met veertjes (vaak verkrijgbaar bij een hobbywinkel). Je kunt het deksel helemaal verwijderen als het kind wil voelen, of een deksel met een cirkel maken voor het ‘grabbel’ effect. Je kunt naast veertjes ook eventueel zacht stukjes stof toevoegen.
Meer tips?
Of je dit nu leest als ouder, leerkracht of zorgprofessional, we kunnen ons voorstellen dat je altijd op zoek bent naar meer praktische tips. Daarom vind je op onze website ook blogs over bijvoorbeeld communiceren met hooggevoelige kinderen, omgaan met overprikkeling en een prettige inrichting van het klaslokaal. Heb je behoefte aan meer verdieping? Dan past één van onze opleidingen vast perfect bij jou. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze Kindermodule, de Studiebijeenkomst, de Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige of de Basistraining Hoogsenstiviteit voor jeugdzorgwerkers. Twijfel je of het iets voor jou is? We denken graag met je mee. Je bent van harte uitgenodigd om contact met ons op te nemen.