Hooggevoeligheid & relaties
In de komende maanden verwoordt Arja Roozemond haar gedachten en ervaring over hooggevoeligheid en relaties. Er zijn voordelen, nadelen, uitdagingen en valkuilen en misschien herken je er iets in? Het goede nieuws: hoe meer bewustzijn, hoe groter de kans op voordelen en op succesvol omgaan met de rest. Ze begint deze serie met het statement dat hooggevoelig zijn een positieve bijdrage kan leveren aan een relatie.
Arja: “Ik ben ervan overtuigd dat hooggevoelig zijn een positieve bijdrage kan leveren aan een relatie.”
Hooggevoelig voordeel
Hooggevoeligheid draagt bij aan de relatie. In de eerste plaats voor de hooggevoelige zelf omdat je nauwkeurig afgestemd en ingetuned op je gemak kan zijn met je partner. Je voelt je veilig, je weet wat je kan verwachten, je kan soepel inspelen op allerlei situaties. Voor de niet-hooggevoelige partner draagt hooggevoeligheid ook bij aan de relatie omdat je samen bent met iemand die je snel begrijpt en gemakkelijk aanvoelt. Wat wil je nog meer?
Als twee partners op deze manier met de hooggevoeligheid van één van beiden omgaan, kun je dat als buitenstaander aan hen zien. Ze zijn relaxed met en bij elkaar en hebben er weinig moeite mee om rekening te houden met elkaars behoeften. Ze zijn vriendelijk en zorgzaam, maar zonder een overbezorgde indruk te maken. De HG-er (hooggevoelige mens) kent zichzelf goed genoeg om waar nodig grenzen aan te geven. Waar zij/hij ook de subtiele gevoelssignalen van de partner oppikt, worden die gelaten waar ze horen, namelijk bij die partner.
De niet-HG partner wordt niet nerveus door kwetsbaarheden van de wel-HG partner. Beiden kunnen namelijk goed genoeg voor zichzelf zorgen en doen dat ook. Deze ogenschijnlijk ideale situatie ontstaat niet vanzelf, maar kan wel actief bevorderd worden. Oftewel, als je eraan werkt.
Drie tips voor de wel-HG partner:
- Ken je eigen signalen van risico op overprikkeling.
- Denk je te weten wat je partner voelt? Check of het klopt.
- Zegt je partner dat het niet klopt? Accepteer en respecteer dat.
Twee tips voor de niet-HG partner:
- Geloof je partner als zij/hij zegt dat het even teveel is, ook als je je dat niet kan voorstellen.
- Vertrouw je eigen gevoel als het over jou gaat.
Tot zover deze eerste beschouwing over hooggevoeligheid en de partnerrelatie. Misschien heb je terwijl je dit las al een paar keer ‘ja… maar’ geroepen? Als je de tips ziet, weet je al: er zijn zeker ook valkuilen waar je in terecht kan komen. Later in deze serie meer over speciale uitdagingen en manieren om daarmee om te gaan. Heb je onderwerpen, vragen, dingen waar je tegenaan loopt waarvan je denkt ‘hopelijk schrijft ze daarover!’. Wacht dan niet, maar laat het weten. Je kunt hieronder in de reacties laten weten wat je wilt lezen. Wil je het liever even mailen? Dat kan natuurlijk ook! Mail dan naar info@hooggevoeligheelgewoon.nl of rechtstreeks naar Arja via arja@hooggevoeligheelgewoon.nl. Je bent van harte welkom! Is juist leuk om te horen wat je graag wilt lezen.
Arja Roozemond heeft veel ervaring als therapeut, ze begeleidt mensen individueel en geeft ook relatiebegeleiding. Ze doet dit al jaren, heeft al veel gezien en weet waar ze het over heeft. Je kunt meer over Arja lezen op haar website www.rvdg-inspiratie.nl. Arja is trainer bij Hooggevoelig heel gewoon in de dagtraining ‘Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid’, de opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige én de module ‘Hooggevoelig én hoogbegaafd?‘. Arja weet veel over hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid, uit haar eigen ervaring. Ze is naast professional ook moeder, vrouw van Cor en onze waardevolle en fijne collega. Ze schrijft over hooggevoeligheid en relaties en neemt je mee in vraagstukken, uitdagingen, voordelen en meer en hoort ook graag wat jij wilt lezen!