Jong, hooggevoelig, en burn-out?!
Op basis van onderzoek onder studentenhuisartsen en studentenorganisaties meldt de Volkskrant dat steeds meer studenten met psychische klachten op de wachtlijst voor de psycholoog terecht komen. Het zou gaan om burn-outs, concentratieproblemen en angstaanvallen. Het is aannemelijk dat prestatiedruk, zowel in de studie als op sociaal vlak, hier een grote rol in speelt. Met het afschaffen van de basisbeurs ligt er bovendien extra druk op een bijbaan en het tijdig afronden van de studie. Tel daarbij op dat de arbeidsmarkt anno nu vraagt om allerlei activiteiten náást je studie, en zie daar: een groeiend aantal uitvallers. Hoe zit dat als je (ook nog) hooggevoelig bent?
Alle ballen in de lucht houden?
We zijn in ons landelijke netwerk van hooggevoeligheidsdeskundigen ook dat jonge mensen regelmatig met vergelijkbare vragen aankloppen. Hooggevoelig zijn betekent dat je extra gevoelig bent voor prikkels en de verwachtingen van anderen. Het is dan ook te verwachten dat zicht onder de jonge burn-outs veel hooggevoelige studenten bevinden. Daarbij kunnen de neiging om zich aan te passen, sluimerend perfectionisme en niks willen missen het extra lastig maken. Is het antwoord dan om alle ballen in de lucht te leren houden?
Ken je eigen belastbaarheid
Er worden vandaag de dag hoge eisen gesteld aan jonge mensen, met name in de studententijd. Het voorkomen van psychische klachten zit ‘m volgens ons niet in het leren om alle ballen hoog te houden. De ambitie zou in plaats daarvan moeten zijn om te leren keuzes te maken en de dingen te doen die het best bij jou passen. Je kunt niet alles tegelijk, en focus betekent alleen maar dat je de dingen díé je doet, met al je aandacht en energie kunt doen. Dat komt de kwaliteit en het plezier alleen maar ten goede. Hooggevoelige studenten hebben in het bijzonder baat bij het leren kennen van hun eigen prikkelniveau, belastbaarheid en grenzen. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk om ‘uit je hoofd’ en ‘in je lijf’ te voelen wat er gebeurt. Nu is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Thuis je eigen handleiding maken
Voor iedereen die vanuit het comfort van zijn eigen huis meer wil leren over omgaan met hooggevoeligheid is er onze e-learning. Of misschien maak je de e-learning op school, bij je opa en oma of op vakantie. In je pyjama, met een hapje en een drankje? Het mag allemaal, het gaat immers om jouw eigen ontwikkeling. De e-learning zit vol met uitlegvideo’s, maar ook met praktische oefeningen. Alles draagt bij aan het maken van jouw persoonlijke ‘handleiding’, waardoor je jouw hooggevoeligheid niet langer als last, maar als kracht ervaart. En dat voor een klein prijsje, direct te bestellen in onze webshop. Je vindt er trouwens ook boeken over hooggevoeligheid, luisteroefeningen en andere fijne goodies.
Hulp van een professional
Ervaar je al burn-outklachten, slaap je slecht, voel je je depressief en ben je vaak angstig? En weet je, of heb je het vermoeden, dat je hooggevoelig bent? Dan kan het fijn zijn om met iemand te praten. We hebben een landelijk netwerk met coaches die deskundig zijn op het gebied van hooggevoeligheid. Er zijn alleen mensen aangesloten met wie wij een goede klik hebben en waarop we vertrouwen. Je kunt dus met een gerust hart je vragen aan hen stellen, in de wetenschap dat zij begrijpen wat het is om hooggevoelig te zijn. Je vindt alle netwerkleden op onze website.
Hoe doen anderen het?
Misschien ben je nog niet zo ver, of misschien wil je als aanvulling op de e-learning graag weten hoe anderen hun hooggevoeligheid ervaren. Houd dan onze website in de gaten. We posten regelmatig blogs met persoonlijke verhalen en heel veel tips. Niks missen? Volg ons op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.