“Hoe dan?!”
Jaqueline Pama is mede-eigenaar, strateeg, coach en juridische duizendpoot bij Hooggevoelig heel gewoon. Haar schat aan kennis, jarenlange ervaring, opmerkzaamheid en voorliefde voor de ‘waarom-vraag’ zorgen voor een interessante kijk op dagelijkse situaties. Deze keer schrijft ze over de populaire kreten”Hoe dan?!” en “Duurt lang!”. Denk jij direct terug aan een situatie waarbij je zelf vol verontwaardiging of frustratie één van deze kreten bezigde? Denk jij anders en sneller dan je collega’s? Kan je soms écht niet begrijpen wat voor de rest heel normaal lijkt? Dan is deze blog zeker iets voor jou. Benieuwd naar het bruggetje met hooggevoeligheid? Lees vooral verder!
Hoe dan?!
Regelmatig hoor ik bovenstaande term. Meestal uitgesproken met een verontwaardigde intonatie. Ik vind het wel een mooie, krachtige populaire term. Het drukt in twee korte woordjes uit waarover iemand zich vanuit de grond van zijn hart verbaast of over opwindt. Nog één van hetzelfde kaliber: ‘twee woorden, negen letters: DUURT LANG!’ Of kortweg ‘Duurt lang!’ Je hoort hem langs het sportveld, onder middelbare scholieren en jong volwassenen.
Spot on
Aanvankelijk begon ik deze termen ook te denken in verschillende situaties, maar ik betrap mezelf er tegenwoordig regelmatig op dat ik ze ook gebruik. In eerste instantie wat grappend, want ik ben toch de vijftig gepasseerd en dan moet je niet al te populair mee gaan praten met je kinderen, vond ik. Maar mijn eeuwig zich verwonderende, zich afvragende, onderzoekende geest heeft gewonnen. Dus naast de basisvraag ‘waarom?’ zijn ‘hoe dan?!’ en ‘duurt lang!’ nu drie termen die ik niet meer kwijt wil. Waarom niet? Omdat ze zo precies uitdrukken wat ik voel.
“Wanneer hij ernaar vroeg, werd hem verteld dat zijn waarneming niet klopte.”
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
Een voorbeeld. Een coachee vertelde mij dat hij niet snapte hoe het toch kon dat hij in overlegsituaties op zijn werk direct in de gaten had waar de directie naar toe wilde bewegen en dat niemand om hem heen dit leek te begrijpen. Wanneer hij ernaar vroeg, werd hem verteld dat zijn waarneming niet klopte. Maar na een jaar regelmatig praten-over-niets en praten-zonder-resultaat bleek dat het precies zo was als hij had voorspeld. Welk gevoel kreeg hij van dat jaar vergaderen? Precies… Duurt Lang!
De juiste kennis op de juiste plek
Nog één uit de praktijk. Een collega had een gesprek op een school over een hoogbegaafd/hooggevoelig kind. Het ging niet goed met het kind. Er bleken op dezelfde school nog meer kinderen te zijn met deze eigenschappen. Met deze kinderen ging het ook niet goed en op een dag dat de Interne Begeleider aanwezig was werden gesprekken gepland met de leerkracht en de ouders. Wat bleek? Zelfs een héél klein beetje kennis over deze eigenschappen ontbrak.. zelfs niet ingelezen… Hoe dan?!
“Misschien dat je onder je niveau werkt, niet goed weet te communiceren of je talenten niet kunt of hebt kunnen ontwikkelen.”
Gaat dit over jou?
Bovenstaande voorbeelden zullen herkenbaar zijn voor een aantal onder ons. Ook de irritatie, de wanhoop of de eenzaamheid van het niet gehoord of begrepen worden zul je dan herkennen. Misschien ook dat je onder je niveau werkt, niet goed weet te communiceren of je talenten niet kunt of hebt kunnen ontwikkelen.
Waar zit de mismatch?
Dat brengt mij terug op mijn oudste meest-gebruikte-woord: waarom? En dan misschien wat zwart-wit gesteld: waarom kunnen bijvoorbeeld sporters in onze maatschappij hun talent ontwikkelen en hoogsensitieve (hsp) /hoogbegaafde (hbp) personen niet? Zou het liggen in het feit dat sporters vermaak bieden aan veel mensen en dat het voordeel van hsp/hbp voor de grote groep niet duidelijk is? Of is er nog iets anders?
Jouw ideeën zijn waardevol
Heb jij een idee hierover? Of over dat wat nodig is om een positieve zet in de goede richting te geven? Laat het weten! Stuur ons een mail, reageer onder deze blog of laat een berichtje achter op LinkedIn of Facebook. Met zijn allen komen we er achter en kunnen we iets veranderen! Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat het talent van hsp / hbp meer ontwikkeld mag worden.
Gerard Jansen
13 april 2019 @ 09:36
Een mooi initiatief! Het wordt tijd dat HSP volledig geïntegreerd gaat worden in de huidige maatschappij en uit de zweverige hoek gaat komen. Is de HSP-er misschien wel de “nieuwe mens” en dus de voortrekker naar een betere, minder ego-ik, maatschappij c.q wereld. (?)