“Toen ik had besloten dat ik voor mezelf wilde gaan beginnen, had ik behoefte aan meer kennis en praktische werkvormen om met hoogsensitieve personen aan de slag te gaan.”
We vinden het een eer dat zo veel mensen hun professionele én persoonlijke verhaal met ons willen delen. Er zijn ontzettend veel mooie voorbeelden. En soms kom je dan iemand tegen die je ooit een stapje verder hebt kunnen helpen, en die nu stevig op eigen benen staat. Vandaag vertelt Maaike Schothorst haar verhaal. In de dagtraining ‘Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid’ vond ze de bevestiging die ze nodig had. En helemaal leuk is dat ze de training als inspiratie gebruikt voor lezingen en workshops die ze nu zelf verzorgt. De Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige staat nog op haar verlanglijstje. Benieuwd naar Maaikes ontdekkingsreis en haar gouden tip? Lees dan snel verder!
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Maaike Schothorst. Dit jaar ben ik mijn eigen coachpraktijk Energy for life begonnen. Ik geef nu geregeld lezingen over hoogsensitiviteit en ik ben bezig om workshops en cursussen te ontwikkelen. Ook wil ik graag nog de Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige bij Hooggevoelig heel gewoon volgen, zodat ik meer kennis en praktische werkvormen tot mijn beschikking heb, die ik kan inzetten in één op één coaching.
Wat betekent (jouw) hoogsensitiviteit voor jou? Welke reis heb je daarin doorgemaakt?
Zo’n zeven jaar terug was ik student aan de Universiteit van Groningen. In mijn laatste jaar van mijn bachelor liep ik tegen een burn-out aan. Er gebeurde veel in die tijd en ik had niet de tijd genomen om alles diep te verwerken en tijd voor mezelf te nemen. Dit was ik niet gewend en ik wist niet dat ik dat nodig had. Want in de zomervakantie die erop volgde kwam ik er achter dat hoogsensitief ben. Ik nam in de vakantie tijd voor mezelf en leerde wat over hoogsensitiviteit. Alleen had ik helemaal geen zin in een label dat me vertelde dat er iets mis met me was. Ik wilde niet anders zijn. Ik ging dus na een korte adempauze gewoon door met studeren. Ik had een master gekozen en ging weer aan de slag.
Geen wonder dat ik de twee jaar van mijn master met de tong op de schoenen afrondde en daarna ook maanden moest bijkomen. Toen ik een beetje was bijgekomen had ik het idee dat ik er wel weer tegenaan kon en ben ik weer allerlei activiteiten gaan oppakken. Lang stilzitten hou ik niet van. Ik deed weer bestuurswerk, deed allerlei danscursussen, verdiepingscursussen en zat bij verschillende koren. Ook dit ging weer mis en was afgepeigerd. Ik was continu bekaf en sleepte me door de dag heen. Ik had nog niet geleerd hoe mijn sensitieve systeem werkte en bleef steeds tegen dezelfde muur van vermoeidheid oplopen.
“Hoogsensitiviteit was voor mij een worsteling en iets dat vertelde dat er mis met me was. Een muur waar ik tegenaan bleef lopen.”
Toen had ik uiteindelijk toch door dat het zo niet ging werken en ik ben me meer gaan verdiepen in hoogsensitiviteit. Door allerlei boeken te lezen, online contact te zoeken met andere hoogsensitieve personen en door naar een coach te gaan die me op allerlei manieren ondersteunde om er weer bovenop te komen en mijn sensitiviteit te leren kennen.
In de loop der tijd merkte ik ook (aan de hand van een bore-out en de zoektocht naar werk dat bij mij past) dat ik het liefst voor mezelf wilde gaan beginnen door een eigen bedrijf te starten. Ik wil graag mensen helpen hun bewustzijn en inzicht op het gebied van hoogsensitiviteit te vergroten en dat ze vol van energie weer in hun kracht komen te staan. Hoogsensitiviteit was voor mij een worsteling en iets dat vertelde dat er mis met me was. Een muur waar ik tegenaan bleef lopen. En hoewel ik geregeld nog weer nieuwe kanten aan mezelf ontdek (HSS, hoogbegaafdheid) en hier mee mag leren werken, zie ik het vooral als een karaktereigenschap dat iets moois te bieden heeft. Een gevulde gereedschapskist waarmee je veel kanten op kunt en mooie dingen kunt doen. Ik wil mensen helpen hun gereedschapskist te ontdekken en te kijken hoe ze dit gereedschap, hun sensitiviteit zo goed mogelijk kunnen inzetten. Zo wordt het een meerwaarde en in plaats van een last.
Wat heeft de ‘Dagtraining Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid’ je gebracht? Waarom koos je voor die training en hoe heb je het ervaren?
Toen ik had besloten dat ik voor mezelf wilde gaan beginnen, had ik behoefte aan meer kennis en praktische werkvormen om met hoogsensitieve personen aan de slag te gaan. De opleidingen zaten helaas al vol, dus heb ervoor gekozen om de dagtraining te volgen. Door de dagtraining kreeg ik veel bevestiging. Ik had al veel gelezen over hoogsensitiviteit en bij de dagtraining bleek dat mijn beeld van hoogsensitiviteit al heel compleet is. Ik heb dan ook vooral veel geleerd over de achtergrond, hoe de dingen werken. Zo leerde ik hoe het komt dat hoogsensitieve personen zo alert kunnen zijn (BIS/BAS) en waarom bepaalde situaties daarom zo prikkelend zijn. Daarnaast leerde ik verschillende praktische werkvormen, zoals het zicht krijgen op overprikkelings-fasen en de belastbaarheid in beeld brengen. Ook kon ik bepaalde metaforen, filmpjes en schema’s goed gebruiken ter inspiratie voor de lezingen hoogsensitiviteit die ik geef.
Kun je iets vertellen over het publiek bij jouw lezingen, wat valt je op?
Wat me echt opvalt zijn de vele instemmend knikkende hoofden. Zo veel mensen die zich herkennen in de dingen die ik vertel. De kenmerken, de praktische voorbeelden, de filmpjes, de metaforen waarmee ik de dingen uitleg… Mensen hebben steeds het gevoel dat dit over hun zelf gaat. Ze zijn niet alleen, het is niet raar, dit is een deel van wie ze zijn. Alsof een deel van wie ze zijn nu in het licht mag komen staan en gezien kan worden. Er vallen heel veel kwartjes en puzzelstukjes vallen in elkaar. En dat vind ik ontzettend leuk om te zien. Het geeft mij veel energie wanneer ik zie dat de lichtjes achter iemands ogen beginnen te schijnen en iemand thuis komt bij zichzelf.
“Blijf jezelf voelen en zet je licht aan. Word je meer bewust van jezelf, van je lichaam, van je gevoel. Straal jouw eigen unieke licht uit. Zo wordt hoogsensitiviteit jouw kracht.”
Hoe zie jij de toekomst van hoogsensitiviteit?
Ik hoop dat hoogsensitiviteit steeds minder als een stoornis of zwakte wordt gezien en dat het als een waardevol temperament wordt gezien. Ik merk op social media dat er veel gesproken wordt over overprikkeling en de kwaliteiten bijna niet worden aan bod komen. Aan de ene kant logisch dat mensen contact zoeken over de dingen die niet fijn zijn en waar ze hulp bij nodig hebben, maar wat mij betreft mag de meerwaarde van hoogsensitiviteit meer in het licht komen te staan. Ook hoop ik dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar hoogsensitiviteit. Ik hou ontzettend van kennis en ben heel leergierig. Het lijkt me daarom heel leuk om er nóg meer over te weten te komen. Dat het als het scherpstellen van een fotocamera steeds preciezer en helderder in beeld komt. Ik zie mezelf ook onderzoek doen, maar heb nog niet in duidelijk beeld wat ik zou willen onderzoeken. Wie weet wordt dat in de komende tijd duidelijk.
Wat is jouw gouden tip voor hoogsensitieve mensen?
Hoogsensitieve personen zijn vaak veel gericht op de omgeving, op de buitenwereld. Maar vergeten zichzelf, hun eigen grenzen en gevoel in hun binnenwereld. Alsof je een gloeilamp bent die doorzichtig is en niet aan staat. Daardoor dringt het licht van andere lampen helemaal tot je door en overspoelt dit licht je (zoals de emoties van de ander je kunnen overspoelen). Wanneer je je eigen lamp aan zet en je eigen unieke licht gaat uitstralen, voel je beter aan welke kleuren andere lampen om je heen uitstralen, maar komen ze niet meer zo binnen. Je blijft voelen, zonder overspoeld te raken. Blijf jezelf voelen en zet je licht aan. Word je meer bewust van jezelf, van je lichaam, van je gevoel. Straal jouw eigen unieke licht uit. Zo wordt hoogsensitiviteit jouw kracht.
Lees ook het verhaal van Iris, die onze e-learning volgde en nu haar eigen webshop runt >>