Skip to content
logo-hghg-blauw
my-sental-platform
mysental

Meer resultaten

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in pages
Search in posts
Menu

Wat is HSP?

HSP, hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid?

HSP is de term die Elaine Aron eind jaren 90 introduceerde en staat voor Highly Sensitive Person of in het Nederlands Hoog Sensitief Persoon. In het Nederlands is het vertaald naar hooggevoeligheidHoogsensitief wordt ook steeds vaker gebruikt. 

Hooggevoelig heel gewoon

Toen we een aantal jaren geleden begonnen met ons bedrijf was hoogsensitief een term die meer vaagheid opriep en hooggevoelig was een hele gewone, ‘down to earth’ en praktisch term. Dat laatste lag ons meer. Onze missie is om hooggevoeligheid gewoon te maken. Daar hoort bij dat we aansluiten bij wat mensen kunnen en willen horen. Ondertussen gebruiken we daarom hoogsensitief, hooggevoelig een HSP door elkaar. We hebben zelf een lichte voorkeur voor hooggevoelig.

‘HSP introductie’

Videotraining van 1 uur in onze online app

Videotraining van een uur waarin je hoort wat hooggevoeligheid is, wat bekend is in de wetenschap en hoe het werkt. Eva Pama-van ‘t Zand (psycholoog MSc) vertelt over de talenten, uitdagingen en wat je praktisch kunt doen. Ook krijg je aanknopingspunten voor vervolg, wat je rol ook is. Je kijkt deze video als je zelf hooggevoeligheid herkent, als je werkt met hooggevoelige mensen (HSP) of het herkent in je bedrijf.

 
 
HSP-introductie-hooggevoeligheid

Wat is hooggevoeligheid?

De termen verwijzen naar dezelfde eigenschap, die voorkomt bij 15 tot 20% van de bevolking. Grappig feit is dat ze dit percentage ook bij meer dan 100 diersoorten vinden. De eigenschap is genetisch bepaald, dus je ziet vaak in de familie meerdere mensen die hooggevoelig zijn. Al dan niet zichtbaar of merkbaar. Hooggevoelig zijn betekent dat je meer prikkels binnenkrijgt én ze dieper verwerkt. Je hebt namelijk een gevoeliger centraal zenuwstelsel.

Praktisch zie je dit terug in onder andere de drie punten hiernaast. Dit zijn drie kenmerken die er vaak als eerste uitspringen en herkenbaarheid oproepen. Het is een eerste aanzet om je er verder in te verdiepen als je er meer over wilt weten.

Meer waarnemen, dus veel details, maar ook sfeer en emoties. Het zijn de mensen die het snel opmerken als hun collega niet lekker in z’n vel zit of er net een ruzie is geweest in een kamer. Meer waarnemen is ook fysiek, namelijk in positieve zin sterk kunnen ruiken, meer tonen horen of meer zien in een schilderij. De verschillende kleurschakeringen bijvoorbeeld. Keerzijde hiervan is ook dat vieze geuren heftiger zijn, en labels van kleding kunnen jeuken. Kinderen willen vaak soepele kleding aan (leggings en joggingbroeken i.p.v. spijkerbroeken) en denk aan sokken die niet lekker zitten.

Hoogsensitieve mensen zijn empathischer en leven zich gemakkelijk in. Dit kun je goed inzetten als talent in hulpverlenende beroepen. Bij kinderen zie je dit terug in dat ze zich druk maken over als iemand pijn heeft of intens verdrietig zijn bij een overlijden. Of dat een opa van een vriendje is, of een konijn van een vriendin hoeft niet uit te maken. Goed inleven betekent vaak ook dat enge of nare films te heftig zijn om te kijken.

Creativiteit is een kenmerk, want veel details zien, meer waarnemen en de verbanden zien maakt dat je out of the box kan denken. De één is creatief in knutselen (daar denk je waarschijnlijk als eerste aan), en de ander laat het zien in creatieve oplossingen bedenken en/of graag puzzelen.

En wat is hooggevoeligheid niet?

Hooggevoeligheid is een eigenschap, géén aandoening, ziekte of stoornis. Je kunt er mee leren omgaan, maar je hoeft er niet van te genezen. Het is ook geen zweverig, spiritueel concept. Hooggevoeligheid is wetenschappelijk aangetoond en wordt in steeds bredere zin onderzocht. Je kunt iemand onder een hersenscanner (fMRI) leggen en vaststellen of iemand wel of niet de hooggevoelige eigenschap heeft. Dit gebeurt dan doordat iemand een taak moet doen tijdens de scan, waarbij hooggevoelige mensen o.a. meer details zien en er meer hersenactiviteit zichtbaar is. Er is dus wel degelijk een fysiologisch verschil tussen hooggevoelige en minder gevoelige mensen. Desalniettemin is hooggevoeligheid geen excuus om geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen of je te onttrekken aan de maatschappij.

HSP herkennen

Hooggevoelige mensen staan bekend om hun invoelend vermogen en een hoge mate van gewetensvol gedrag. Kenmerkend zijn ook de zintuiglijke gevoeligheid, diep nadenken en vragen stellen, een zekere voorzichtigheid, intuïtie en creativiteit.

Er zijn grofweg twee typen hooggevoelige mensen; de ‘highly sensitive person’ (hsp, overwegend introvert, ongeveer 70%) en de ‘high sensation seeker’ (hss, overwegend extravert, ongeveer 30%).

De eerste groep zijn de ‘gewone’ hooggevoeligen, met een sterk ‘stop-en-check’-systeem. Ze kijken eerst even de kat uit de boom en stoppen om te scannen of iets veilig is. Hiernaast zie je een aantal kenmerken.

  •     zijn stil, rustig, passief en terughoudend
  •     klappen snel dicht bij lastige of persoonlijke vragen
  •     gedragen zich netjes, zijn conformerend
  •     houden van harmonie
  •     zijn prikkel-vermijdend
  •     vallen niet graag op
  •     maken zich snel zorgen
  •     kunnen goed alleen zijn
  •     zijn voorzichtig
  •     denken veel na
  •     laden op via rust en een eigen plek
  •     vragen om aanmoediging en bevestiging
  •     zijn snel moe

Heb je een vraag?

Je bent van harte welkom! Vul het formulier in en we nemen binnen twee werkdagen contact met je op. 

    Pin It on Pinterest