Je bent hier Hooggevoelig heel gewoon > Kennisbank > Wat is hooggevoeligheid?

Wat is HSP?

HSP, hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid?

HSP is de term die Elaine Aron eind jaren 90 introduceerde en staat voor Highly Sensitive Person (zo heet haar boek ook) of in het Nederlands Hoog Sensitief Persoon. In het Nederlands is het vertaald naar hooggevoeligheidHoogsensitief is een woord dat langzamerhand de bijsmaak kwijtraakt en een term wordt die vaker gebruikt wordt. Met name doordat er steeds meer mensen met beide termen bezig zijn op een heldere, gewone en zakelijke manier. Het is minder vaag, minder zweverig, minder spiritueel. En dat is precies waarmee Hooggevoelig heel gewoon is begonnen, namelijk het gewoon maken van hooggevoeligheid.

Hooggevoelig heel gewoon

Toen we een aantal jaren geleden begonnen met ons bedrijf was hoogsensitief een term die meer vaagheid opriep en hooggevoelig was een hele gewone, ‘down to earth’ en praktisch term. Dat laatste lag ons meer. Onze missie is om hooggevoeligheid gewoon te maken. Daar hoort bij dat we aansluiten bij wat mensen kunnen en willen horen. Ondertussen gebruiken we daarom hoogsensitief, hooggevoelig een HSP door elkaar. We hebben zelf een lichte voorkeur voor hooggevoelig, vandaar ook dat we blijven bij onze bedrijfsnaam Hooggevoelig heel gewoon. Het ene woord ligt de één meer, en het andere woord past beter bij de ander. 

Wat is hooggevoeligheid?

De termen verwijzen naar dezelfde eigenschap, die voorkomt bij 15 tot 20% van de bevolking. Grappig feit is dat ze dit percentage ook bij meer dan 100 diersoorten vinden. De eigenschap is genetisch bepaald, dus je ziet vaak in de familie meerdere mensen die hooggevoelig zijn. Al dan niet zichtbaar of merkbaar. Hooggevoelig zijn betekent dat je meer prikkels binnenkrijgt én ze dieper verwerkt. Je hebt namelijk een gevoeliger centraal zenuwstelsel.

Praktisch zie je dit terug in onder andere de drie punten hiernaast. Dit zijn drie kenmerken die er vaak als eerste uitspringen en herkenbaarheid oproepen. Het is een eerste aanzet om je er verder in te verdiepen als je er meer over wilt weten.

Meer waarnemen, dus veel details, maar ook sfeer en emoties. Het zijn de mensen die het snel opmerken als hun collega niet lekker in z’n vel zit of er net een ruzie is geweest in een kamer. Meer waarnemen is ook fysiek, namelijk in positieve zin sterk kunnen ruiken, meer tonen horen of meer zien in een schilderij. De verschillende kleurschakeringen bijvoorbeeld. Keerzijde hiervan is ook dat vieze geuren heftiger zijn, en labels van kleding kunnen jeuken. Kinderen willen vaak soepele kleding aan (leggings en joggingbroeken i.p.v. spijkerbroeken) en denk aan sokken die niet lekker zitten.

Hoogsensitieve mensen zijn empathischer en leven zich gemakkelijk in. Dit kun je goed inzetten als talent in hulpverlenende beroepen. Bij kinderen zie je dit terug in dat ze zich druk maken over als iemand pijn heeft of intens verdrietig zijn bij een overlijden. Of dat een opa van een vriendje is, of een konijn van een vriendin hoeft niet uit te maken. Goed inleven betekent vaak ook dat enge of nare films te heftig zijn om te kijken.

Creativiteit is een kenmerk, want veel details zien, meer waarnemen en de verbanden zien maakt dat je out of the box kan denken. De één is creatief in knutselen (daar denk je waarschijnlijk als eerste aan), en de ander laat het zien in creatieve oplossingen bedenken en/of graag puzzelen.

En wat is het niet?

Hooggevoeligheid is een eigenschap, géén aandoening, ziekte of stoornis. Je kunt er mee leren omgaan, maar je hoeft er niet van te genezen. Het is ook geen zweverig, spiritueel concept. Hooggevoeligheid is wetenschappelijk aangetoond en wordt in steeds bredere zin onderzocht. Je kunt iemand onder een hersenscanner (fMRI) leggen en vaststellen of iemand wel of niet de hooggevoelige eigenschap heeft. Dit gebeurt dan doordat iemand een taak moet doen tijdens de scan, waarbij hooggevoelige mensen o.a. meer details zien en er meer hersenactiviteit zichtbaar is. Er is dus wel degelijk een fysiologisch verschil tussen hooggevoelige en minder gevoelige mensen. Desalniettemin is hooggevoeligheid geen excuus om geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen of je te onttrekken aan de maatschappij.

hooggevoeligheid-niet-hghg

HSP herkennen

Hooggevoelige mensen staan bekend om hun invoelend vermogen en een hoge mate van gewetensvol gedrag. Kenmerkend zijn ook de zintuiglijke gevoeligheid, diep nadenken en vragen stellen, een zekere voorzichtigheid, intuïtie en creativiteit.

Er zijn grofweg twee typen hooggevoelige mensen; de ‘highly sensitive person’ (hsp, overwegend introvert, ongeveer 70%) en de ‘high sensation seeker’ (hss, overwegend extravert, ongeveer 30%).

De eerste groep zijn de ‘gewone’ hooggevoeligen, met een sterk ‘stop-en-check’-systeem. Ze kijken eerst even de kat uit de boom en stoppen om te scannen of iets veilig is. Hiernaast zie je een aantal kenmerken.

 •     zijn stil, rustig, passief en terughoudend
 •     klappen snel dicht bij lastige of persoonlijke vragen
 •     gedragen zich netjes, zijn conformerend
 •     houden van harmonie
 •     zijn prikkel-vermijdend
 •     vallen niet graag op
 •     maken zich snel zorgen
 •     kunnen goed alleen zijn
 •     zijn voorzichtig
 •     denken veel na
 •     laden op via rust en een eigen plek
 •     vragen om aanmoediging en bevestiging
 •     zijn snel moe

Hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit of HSP? What's in a name?

Kerngroep HSP Professionals Nederland Hooggevoelig heel gewoon is lid van de kerngroep

Wij zijn een groep HSP-professionals met ieder onze eigen bijdrage aan het HSP-veld. Wij hebben ons verenigd omdat we geloven dat we samen meer kunnen bereiken als het gaat om de waardering, erkenning en herkenning van hoogsensitiviteit. Wij denken dat het goed is om gezamenlijke en eenduidige definities te gebruiken als het gaat om hoogsensitiviteit. Zo kunnen we verwarring over die definities zo veel mogelijk voorkomen. 

Wij stellen ons op het standpunt dat hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid beide staan voor hetzelfde, namelijk: het vermogen subtiele informatie waar te nemen, deze intens te beleven én deze diepgaand te verwerken. Dit doen wij al sinds hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit zijn intrede in Nederland deed en zo blijven wij deze termen dan ook hanteren. We willen dat hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid volop gewaardeerd, herkend en erkend wordt.

Annelyn de Boer (adbcoach) – Esther Bergsma (hoogsensitief.nl) – Henk Jan van der Veen (lihsk) – Janneke van Olphen (gevoeligheidgrootbrengen) – Josja Koelink (de maskerbloem) – Susan Marletta Hart (susanmarlettahart) – Jaqueline Pama (hooggevoelig heel gewoon)

En HSS herkennen

Er zijn grofweg twee typen hooggevoelige mensen; de ‘highly sensitive person’ (hsp, overwegend introvert, ongeveer 70%) en de ‘high sensation seeker’ (hss, overwegend extravert, ongeveer 30%).

De tweede groep wordt ook wel ‘hss’ genoemd, afkomstig van de term ‘high sensation seeker’. Ook komt de term ‘hoogstimulatieve kinderen’ steeds vaker terug. Zij kennen een ‘check-en-erop-af’-systeem. Ze leven met één voet op het gaspedaal en één voet op de rem. Hiernaast vind je een aantal kenmerken.

 • zijn vaak erg aanwezig, druk
 • brengen veel energie mee
 • hebben een sterke wil
 • zijn moeilijk te remmen
 • zijn prikkel-zoekend
 • zijn echte doeners
 • laden op via gerichte beweging
 • vragen om begrenzing en stevigheid
 • zijn spraakzaam
 • hebben weinig moeite met vertellen en verwoorden
 • zijn snel verveeld
 • zijn soms hangerig
 • zijn veel op zichzelf gericht

Heb je een vraag?

Je bent van harte welkom! Vul het formulier in en we nemen binnen twee werkdagen contact met je op. 

Ik heb de Privacyverklaring gelezen en geef toestemming voor de verwerking van mijn gegevens.

Bedankt voor het klikken op de knop!

Mijn naam is Tom van ‘t Zand en ik doe onderzoek naar de website van Hooggevoelig heel gewoon. Om mij te helpen kun je onderstaand formulier invullen.

Alvast bedankt!

 

 

Vraag 1: Met welk doel bezocht je onze website? (meerdere antwoorden mogelijk)

Iets anders:

Vraag 2: Heb je dit doel of deze doelen bereikt?
NeeDeelsJa

Vraag 3: Hoe zou je de tijd die het kostte om dit doel te bereiken omschrijven?
Erg langzaamLangzaamGemiddeldSnelZeer snelIk heb mijn doel(en) niet bereikt

Vraag 4: Hoe zou je het aantal (muis)klikken om je doel te bereiken omschrijven?
Heel veel klikkenVeel klikkenGemiddeld aantal klikkenWeinig klikkenHeel weinig klikken

Vraag 5: Wat vind je van de gebruikersvriendelijkheid van onze website?
Erg gebruikersonvriendelijkGebruikersonvriendelijkNeutraalGebruikersvriendelijkErg gebruikersvriendlijk

Naast deze vragenlijst wil ik ook een liveonderzoek doen. In dit onderzoek wordt de deelnemer gevraagd een scenario te doorlopen op de website. Ik observeer dat en stel na afloop een aantal vragen.

Vraag 6: Mag ik je benaderen met meer informatie over dit liveonderzoek?
Ja, je mag mij benaderen met meer informatie over het liveonderzoek.Nee

Vraag 6a: Wat is je naam?

Vraag 6b: Wat is je E-mailadres?

Vraag 6c: In welke doelgroep van onze website schaar je jezelf?
Professional (werkt met hooggevoelige mensen)Bedrijfsmatige bezoeker (wat kan ik met hooggevoeligheid in mijn bedrijf)Particuliere bezoeker (opzoek naar informatie over hooggevoeligheid)

Heb je verder nog vragen of opmerkingen?

Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Pin It on Pinterest