Boekrecensie ‘Een boek vol gevoelens en 1 goudvis’
In de Leesclub van Hooggevoelig heel gewoon recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Anniek recenseerde het prentenboek ‘Een boek vol gevoelens en 1 goudvis’. Het boek bevat laagdrempelige opdrachten, grappige illustraties en heel veel handvatten voor omgaan met emoties. Veel leesplezier!
Algemene gegevens
- Titel: Een boek vol gevoelens en 1 goudvis
- Auteur: Marjan Gerarts en illustraties van Deborah van der Schaaf
- Uitgeverij: Lannoo
- Aantal pagina’s: 48
- Jaar van uitgave: 2018
- Korte samenvatting: Een leuk doe-boek met handige tips voor kinderen over het omgaan met allerlei emoties.
EERSTE INDRUK?
Een omslag die erom vraagt gericht te kijken wat je allemaal ziet. De titel wekt nieuwsgierigheid, wat is dat met die goudvis? Veel leuke en grappige illustraties, een kleurrijk boek. De auteur is psycholoog en begeleidt kinderen en jongeren met pijnlijke, schokkende en traumatiserende ervaringen in haar eigen praktijk. Het boek is voor kinderen zowel informatief als een doe-boek. Naast opdrachten, worden de emoties beschreven en staan er tips in.
SCHRIJFSTIJL?
Het is een heel fijn leesbaar boek, duidelijke teksten en geweldige illustraties. Het mooie en vernieuwende aan dit boek vind ik dat er veel humor in het boek zit, wat voor het werken met kinderen heel belangrijk is en goed aansluit. Dit boek is bedoeld voor kinderen met een leeftijd van 9 t/m 12 jaar om onder begeleiding van een ouder of professional in te werken. Ook leuk om klassikaal te behandelen, want de uitgever heeft er ook een lesbrief (!!) bij gemaakt voor de groepen 4 en 5, maar die kan ook prima voor de bovenbouw. Als je het met een jonger kind zou willen doen, dan zou je er wat oefeningen uit kunnen pakken en die na wat aanpassingen op niveau samen kunnen doen.
BENADERING VAN HOOGGEVOELIGHEID?
Het thema van dit boek is aandacht hebben voor je emoties, ze herkennen en ermee leren omgaan. Als je hooggevoelig bent, kan dit boek een fijn hulpmiddel zijn om te bewust te voelen. Wat zijn jouw emoties, wat is van een ander? Hoe kan je ermee omgaan en hoe herken je de emoties. Dit boek leert kinderen een hoop over emoties. Feitjes, uitleg en tips!
FAVORIETE PASSAGE?
Er zijn zoveel leuke stukjes! Bij elke emotie de do’s en don’t. Bijv. Bij woede/ruziemaken, “don’t: steek het haar van je vriend in brand.” Do’s bij de emotie vreugde: “Hang je klas vol slingers en ballonnen.”
“Waarom huilen goed voor je is (wetenschapsweetje)”
- Tranen maken je ogen schoon
- Zorgen dat je scherper ziet
- Fileren giftige stoffen uit je lichaam
- Doden bacteriën en virussen
- Maken stoffen vrij in je hoofd die de pijn verminderen
- Zorgen dat opgekropte gevoelens verdwijnen
Dit vind ik zo geweldig om te lezen. Want hoe vaak komt het voor dat kinderen niet willen of durven huilen? Omdat het bijvoorbeeld niet stoer is, omdat het ‘niet nodig is om te huilen’ of ‘er is niets aan de hand’. Weglopen voor verdriet, het niet durven voelen of aangaan. Dit zie ik zo vaak gebeuren, wat al van jongs af aan begint. Hoe fijn als je dan leest dat het vanuit de wetenschap gezien zelfs goed is om te huilen! Ik denk dat dit voor veel kinderen fijn is om te lezen, zodat ze inzien dat huilen er mag zijn.
AANRADER?
Een tip voor allerlei professionals (leerkracht, coach, psycholoog, therapeut) die met kinderen werken aan het thema emoties. Dat kan zijn met kinderen die het lastig vinden om emoties te herkennen, kinderen die het lastig vinden om hun emoties te laten zien of gewoon om over emoties in het algemeen te hebben met elkaar. Ook als ouder heel leuk om samen met je kind te doen!
RAPPORTCIJFER?
Dit boek krijgt van mij een dikke 9, ik ben fan! Het is heel laagdrempelig qua opdrachten, leuk door de grappige illustraties en geeft veel inzichten aan kinderen wat betreft hun emoties. Oh, en de goudvis uit de titel.. Op de allerlaatste bladzijde komt de goudvis voorbij. Wat is er dan met die goudvis? “Wanneer alles je te veel wordt, als je gevoelens vechten met elkaar of als je even geen uitweg meer ziet, denk dan aan een goudvis. Een megagrote, in je hoofd. En zwem met hem mee. Je goudvis doet, voor even, de wereld verdwijnen en hapt al je gedachten op. Hij zwemt rondjes tot je rustig bent en weer helder kunt denken.” Wat een mooie visualisatie om mee te eindigen!
OVER DE RECENSENT
Anniek Benjamens werkt als administratief medewerker bij Hooggevoelig heel gewoon. Ze heeft daarnaast als pedagoog veel ervaring in het begeleiden van gezinnen en professionals, met hooggevoeligheid en autisme als aandachtsgebieden. Ook vanuit het moederschap kan ze volop meepraten over de ontwikkeling van (hooggevoelige) kinderen.