Boekrecensie ‘Opvoeden tot zelfvertrouwen’
In de Leesclub van Hooggevoelig heel gewoon recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jorieke recenseerde het boek ‘Opvoeden tot zelfvertrouwen’. Wat als blijkt dat je kind een laag zelfbeeld heeft, gepest wordt of voortdurend zit te piekeren? Zelfs als je kind uit elkaar knalt van het zelfvertrouwen is dit boek een mooie manier (weer) bewust op te voeden. Veel leesplezier!
Algemene gegevens
- Titel(s): Opvoeden tot zelfvertrouwen
- Auteur: Steven Gielis
- Uitgeverij: Lannoo
- Aantal pagina’s: 140
- Jaar van uitgave: 2018
- Korte samenvatting:Elke ouder wil dat zijn kind gelukkig is, goed in zijn vel zit en met vertouwen in het leven staat. Maar tussen wensdroom en realiteit gaapt soms een kloof. Wat als blijkt dat je kind een laag zelfbeeld heeft, gepest wordt of voortdurend zit te piekeren? Dit toegankelijke en praktische boek geeft je de tools in handen om samen met je kind te bouwen aan meer zelfvertrouwen, veerkracht en gezonde assertiviteit. Stap voor stap leer je dankzij concrete tips en oefeningen je kind opkomen voor zichzelf, met resprect voor de grenzen van de ander.
Eerste indruk?
De ‘look en feel’ van het boek hebben sterke overeenkomsten met het boek ‘Hoogsensitief opvoeden’ van dezelfde schrijver. Het heeft een duidelijke indeling, een prettig lettertype en is net als het andere boek voorzien van prachtige illustraties. Dit is een zelfhulp boek voor ouders, maar je kunt er ook wat van leren als je als professional (hooggevoelige) kinderen begeleidt. De schrijfstijl en leesbaarheid zijn erg prettig. Het leest als een goed gesprek, het heeft een duidelijke, steeds terugkerende indeling. In het boek wordt de metafoor van de boom gebruikt en deze wordt in alle hoofdstukken aangehaald aan het begin van een nieuw hoofdstuk. Dit maakt dat het luchtig leest en je als lezer weet wat je mag verwachten.
Thema en boodschap?
Het belangrijkste thema van het boek is het vergroten van de weerbaarheid van je kind, zoals de ondertitel al doet vermoeden. De kern van het boek is dat er veel verschillende manieren zijn om je kind te ondersteunen in het vergroten van zijn weerbaarheid, zelfvertrouwen, assertiviteit. Dit wordt praktisch uiteengezet in 20 manieren om dit te doen. Er wordt ook veel gebruikt gemaakt van praktijkvoorbeelden, die met een andere kleur letters worden aangegeven in het boek.
Benadering van hooggevoeligheid?
Dit boek is niet specifiek gericht op hooggevoeligheid, maar wel erg geschikt om te lezen als ouder van een hooggevoelig kind. Omdat hooggevoelige kinderen beschikken over een goede zelfreflectie is het voor hen soms uitdagend om zelfvertrouwen op te bouwen; ze zien immers maar al te goed wat er anders of beter had gekund. De onderliggende toon in het boek is dat ieder kind uniek is en op zijn eigen manier ondersteund dient te worden.
Wat kan dit boek je brengen?
Dit boek geeft je handvatten als ouder om concreet met je kind aan de slag te gaan. Er worden zowel tips gegeven die je direct met je kind kunt doen en tips die meer betrekking hebben op jouw rol als ouder. Ik ben nog niet eerder en boek tegengekomen dat zo concreet en praktische beschrijft wat je zelf als ouder kunt doen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten.
Favoriete passage?
Blz. 126: “Het gaat erom dat je ruimte geeft om je kind tot rust te laten komen, zodat het de volgende dag weer klaar is om nieuwe uitdagingen aan te gaan. … Alles moet sneller, en als we dan toch eens moeten wachten, vullen we onze tijd op door op onze smartphone met anderen in contact te treden. Het is zeker niet zo dat alle kinderen behoefte hebben aan lange pauzes om tot rust te komen, maar toch is het belangrijk om na te gaan of je kind wel voldoende kan herstellen van alle prikkels die het in de loop van de dag heeft opgedaan. Ook kleine periodes van unieke aandacht voor zichzelf kunnen de batterijen van je kind weer helemaal opladen.” Dit is mijn favoriete passage omdat ik van mening ben dat hier de sleutel ligt. Als we vaak genoeg de tijd nemen om even stil te staan en terug te komen bij onszelf ontstaat er minder overprikkeling en weet een kind ook beter wat het zelf wil.
Rapportcijfer?
Ik geef dit boek een 9,5. Het vergroten van het zelfvertrouwen van een kind zit hem in kleine dingen. Ook als het kind ‘uit elkaar knalt’ van het zelfvertrouwen is dit boek een mooie manier om bewustwording bij de ouder te creëren en na te denken over wat je aan een kind wilt meegeven bij de opvoeding. Ik raad het boek aan aan ouders, leerkrachten, intern begeleiders en coaches die graag het zelfvertrouwen van hun kind, of het kind waarmee ze werken, willen vergroten.
OVER DE RECENSENT
Deze recensie is geschreven door Jorieke Kroeze, die onder haar eigen naam een praktijk heeft. Vanuit haar achtergrond in het basisonderwijs en als (ambulant) begeleider van kinderen met autisme weet ze als geen ander hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor een goede ontwikkeling voor ieder kind. Hoewel haar focus nu ligt op hooggevoeligheid, zorgt haar brede ervaring ervoor dat ze gemakkelijk schakelt met zowel ouders, leerkrachten als zorgprofessionals.