Overprikkeling en hooggevoeligheid: overeenkomsten en verschillen
Hooggevoeligheidsdeskundigen Monique Thoonsen (7zintuigen.nl, Wiebelen en Friemelen) en Kim Oude Egberink (hetsensitievebrein.nl) schreven voor vakblad VROEG een artikel over verschillen en overeenkomsten tussen overprikkeling en hooggevoeligheid. Specifieker: een overprikkeld kind en een hooggevoelig kind. Overprikkeld zijn is iets dat meer dan gemiddeld voorkomt bij hooggevoelige mensen. Andersom geldt overigens niet dat hooggevoeligheid en overprikkeling altijd hand in hand gaan. Benieuwd naar hun bevindingen en interessante praktijkvoorbeelden? Lees dan hier het hele artikel!
“In de hersenen zit een soort ‘prikkelfilter’ dat bepaalt of en hoe sterk zintuigprikkels doorgegeven worden naar de hersenschors. Daar word je de prikkels pas bewust. De meeste kinderen kunnen prima met zintuigprikkels omgaan; ze hebben over het algemeen geen last hiervan en ervaren voldoende prikkels uit de omgeving en hun eigen lichaam om hun gedrag erdoor te laten leiden. Het prikkelfilter doet zijn werk. Maar wanneer dat prikkelfilter niet goed werkt, kun je onderprikkeld of juist overprikkeld raken. Wanneer je onderprikkeld bent, worden er te weinig of te zwakke prikkels doorgegeven. Overprikkeld raak je, wanneer het prikkelfilter te veel en te sterke prikkels doorlaat naar het bewustzijn. Wanneer iemand spanning opbouwt, hem niet veel ontgaat, hij mopperend reageert en lastige situaties vermijdt, kan het best lijken op hoogsensitiviteit. Maar bij hoogsensitieve mensen zijn er meer kenmerken, die je bij een overprikkeld persoon niet hoeft tegen te komen.”
Dit artikel is verschenen in Vakblad Vroeg (juni) nr. 2-2019. Vakblad VROEG is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Het kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping.