Kermis in de lucht
BOEKRECENSIE
Kermis in de lucht
van Imke Brok
De deskundigen uit het reviewpanel van Hooggevoelig heel gewoon reviewen boeken en andere producten. Boeken en producten die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij wat voor jou ‘de moeite waard is’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Babette las het boek ‘Kermis in de lucht’. Een poëzie prentenboek voor kinderen.
Wat is je eerste indruk van het boek?
De titel en de voorkant van het boek maken dat ik nieuwsgierig word naar de inhoud. Al bladerend door het boek, wordt mijn nieuwsgierigheid nog meer gewekt door de kleurrijke en fantasievolle illustraties. Als ik dan tot slot de achterkant van het boek lees, wil ik maar één ding; beginnen met lezen!
Hoe zou je de schrijfstijl en leesbaarheid beoordelen en waarom?
Een speelse manier van woordgebruik voor alledaagse dingen en situaties. In combinatie met de aantrekkelijke tekeningen maakt het dat je uren kunt kijken en verwonderen wat er nou eigenlijk staat geschreven en getekend.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is een poëzieprentenboek vol verwonderdingen. Zowel de tekst als de illustraties zetten aan tot verwonderen en fantaseren.
Het voorlezen van de poëzie is heerlijk voor ouders, opa’s, oma’s, leerkrachten, etc. en goed te volgen vanaf 4 jaar.
Algemene gegevens
- Titel: Kermis in de lucht
- Auteur: Imke Brok
- Uitgeverij: Bureau Brilliante
- Aantal pagina’s: 32
- Jaar van uitgave: 2023
Korte samenvatting:
Poëzieprentenboek vol verwonderdingen voor kinderen van 6-12 jaar. Het boek bevat 20 speelse gedichten met rijke illustraties. Het lezen van de gedichten tovert een glimlach of grijns op je gezicht en laat je ogen twinkelen!
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
Gebruik je zintuigen; lees, kijk, luister, voel, ruik, proef en verwonder!
Welke betekenis/duiding krijgt hooggevoelig zijn?
In dit boek kan je jouw hooggevoelige talenten gebruiken door je te verwonderen, aandachtig waar te nemen, te genieten van de kleine dingen en veel details zien.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Jouw fantasievolle hooggevoelige brein komt helemaal aan zijn trekken door het lezen van deze gedichten. Je kunt lekker associëren met de inhoud van de poëzie.
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
Het boek is een uitnodiging om te praten over taal, woorden, gedichten en gevoelens. Maar ook een inspiratie om lekker naar buiten te gaan, of zelf te gaan schrijven over dingen die je verwonderen.
Bevat dit boek nieuwe informatie t.o.v. vergelijkbare boeken?
Bij dit boek verschijnt een lessenreeks Verwonderdingen voor het basisonderwijs. Rondom alle gedichten zijn lessugesties opgenomen voor het verdiepen van de leesbeleving, het verkennen van poëzie en het ontdekken van de wereld om je heen. Kinderen leren om te spelen met taal en om, net als de schrijfster, een vleugje fantasie aan hun waarneming toe te voegen. De lessenreeks inclusief onderwijskundige verantwoording is apart aan te schaffen via bureaubrilliante.nl
Wat is je favoriete quote/passage/hoofdstuk en waarom?
Mijn favoriet is:
Mopperplas
Er lag eens een plas
op een pad.
Die was het echt
he-le-maal zat.
Grote mensen die
zuchten en zeuren.
En met paraplu’s
slepen en sleuren.
Maar zij blijven droog
en hij nat!
(Aan wie) Zou je dit boek aanraden en waarom (niet)?
Het boek is leuk voor iedereen die met kinderen in de basisschoolleeftijd werkt of die zelf kinderen heeft in deze leeftijdsfase.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Ik geef het boek een 8. Ik word blij van alle gedichtjes en illustraties. Daarnaast vind ik het geweldig dat er ook een lessenreeks aan gekoppeld is voor scholen. Het zou een enorme verrijking zijn als hier binnen het onderwijs aandacht voor is.