Ken jij het Grote Geheim? Lees meer over de hoogsensitieve medewerker
Hoogsensitiviteit & werkstress
‘Zonder ingrijpen stijgt het percentage van de beroepsbevolking dat in 2030, als gevolg van stressgerelateerde klachten, thuis zit of beduidend minder functioneert, naar 25%’. Deze alarmerende cijfers komen van Prof. Dr. Willem van Rhenen, stressexpert en Chief Health Officer bij de Arbo Unie. De hoogsensitieve medewerker loopt meer risico op werkstress. Het is tijd om aandacht aan deze groep mensen te besteden. Ingewikkeld? Vaag? Niet als je het Grote Geheim hebt ontdekt! Je leest het hier.
Het Grote Geheim
Als we iets langer stilstaan bij onszelf, weten we best dat we allemaal iets verschillen. Dat wat voor de één werkt, voor de ander niet werkt. Juist door de verschillen worden we als groep sterker en kunnen we beter overleven. De natuur heeft de verschillen bedoeld. Wij zijn het alleen een beetje vergeten de laatste jaren.
Wanneer je zoveel mogelijk hetzelfde moet zijn als het gemiddelde, heb je weinig kans op een goede ontwikkeling van je talenten. En dus weinig kans om datgene waar je blij van wordt en waar je goed in bent ten volle te leven.
Op zijn best kun je daar redelijk tevreden mee zijn. Op zijn slechtst frustreert het enorm, weet je niet hoe dan wel en wordt je op den duur ziek. Burn-out, bore-out, stress-klachten. Het zijn de grote verzuim-veroorzakers van onze tijd.
Dan komen we in de verzuimbegeleiding. Ook daar werden we tot voor kort behandeld alsof we allemaal hetzelfde zijn. En ook daar werkt(e) dat dus niet. Meer gepersonaliseerde zorg dus. We gaan kijken naar wat iemand nodig heeft. Dat biedt perspectief!
We lijken het Grote Geheim te hebben ontdekt: We verschillen van elkaar. Deze ontdekking vraagt ons wel om stil te staan bij een paar puntjes. In sommige opzichten verschillen we niet zoveel, daar kun je dus een hele groep best op min of meer dezelfde wijze benaderen. De uitdaging zit aan de randen.
“We staan aan de vooravond van grote veranderingen!”
Jaqueline Pama – oprichter, algemeen directeur, bedrijfsadvies
De grote groep Handig én eenzijdig
Een voorbeeld dat iedereen kent verduidelijkt dit. Wanneer je naar kinderen op een school kijkt, zie je een grote groep met een gemiddelde leercapaciteit, en een steeds kleiner wordende groep naar enerzijds minder leercapaciteit en anderzijds meer leercapaciteit. Onze scholen zijn gericht op wat voor de grote groep werkt. Enerzijds handig, anderzijds heel erg eenzijdig. De uitvallers aan de onderkant, maar ook aan de bovenkant (!), zijn de anders lerenden, diegenen die met een persoonlijker benadering beter zouden kunnen ontwikkelen en/of zouden kunnen excelleren.
Cijfers Een aantal cijfers en feiten op een rijtje vanuit TNO ARBOBalans 2018 in samenwerking met ARBONed.
De mate van sensitiviteit
Een voorbeeld dat niet iedereen kent maar door onze hele samenleving verweven is, is de mate van sensitiviteit van een persoon. Ook hier is weer een grote gemiddelde groep en zit de pijn aan de randen. Recent onderzoek laat zien dat mensen met een hele lage sensitiviteit heel anders reageren op (zorg-) interventies dan de groep met een gemiddelde sensitiviteit en dat de groep met een hoge sensitiviteit weer significant anders reageert. Iets langer stilstaan bij het belang van dit gegeven betekent dat wij beseffen dat gepersonaliseerde zorg noodzakelijk is, dat talentprogramma’s noodzakelijk zijn en dat erkenning van de mate van sensitiviteit van een persoon hierin meegenomen moet worden. Een mooi feit is dat op dit moment door verschillende Nederlandse Universiteiten en organisaties de handen ineengeslagen worden en dat we hierin samenwerken. Goed nieuws voor de hoogsensitieve medewerker dus. We staan aan de vooravond van grote veranderingen!
Jaqueline Pama Oprichter, algemeen directeur, bedrijfsadvies
“Onlangs las ik nieuws van Nationale Nederlanden. Zij hebben hun Verzuimverzekering uitgebreid. Ze zijn niet de enige verzekeraar die dat doet. Heel voorzichtig zie ik daar een tendens naar meer gepersonaliseerde zorg. Een mooie beweging die nog in de kinderschoenen staat.
Wanneer we aan de gezonde kant van het spectrum kijken, de talentontwikkeling van mensen, wordt daar ook voorzichtig gepersonaliseerd. We hebben het immers over het ontdekken van ieders authenticiteit. Je unieke talenten ontdekken, dat is nog best wel moeilijk. We zijn jarenlang geconditioneerd in het aanpassen aan de groep. Middelen, polderen, daar zijn wij Nederlanders goed in. Ook als het onszelf betreft.”
Uit onderzoek Burn-out bij 57% van de hoogsensitieve medewerkers
Uit wetenschappelijk onderzoek is wel gebleken dat een hooggevoelig persoon meer vatbaar is voor zijn omgeving, zowel in negatieve als in positieve zin. (Vantage sensitivity, Pluess & Belsky, 2013). Ze hebben dus meer last van slechte omstandigheden én profiteren meer van positieve omstandigheden. Een stimulerende leidinggevende, betrokken collega’s, oog voor de behoefte aan ontprikkeling, zijn dus omstandigheden, waarbinnen de hoogsensitieve medewerker optimaal tot zijn recht komt en zijn talenten kan ontwikkelen en inzetten. En daarvan profiteert de werkgever dan ook weer optimaal.