Wat bied je de hoogsensitieve medewerker?
Hoogsensitiviteit & werkstress
‘Zonder ingrijpen stijgt het percentage van de beroepsbevolking dat in 2030, als gevolg van stressgerelateerde klachten, thuis zit of beduidend minder functioneert, naar 25%’. Deze alarmerende cijfers komen van Prof. Dr. Willem van Rhenen, stressexpert en Chief Health Officer bij de Arbo Unie. Hoogsensitieve mensen lopen meer risico op werkstress. Wat kun je de hoogsensitieve medewerker bieden, preventief én curatief? Je leest het hier.
Wat kun je doen voor HSP? Preventief en curatief
Maar wat helpt dan om werkstress te verminderen en overprikkeling tegen te gaan? Je kunt hierbij denken aan praktische zaken als werken in een stilteruimte, in de lunchpauze in je eentje een wandeling maken, bij je collega’s op een rustige manier je grenzen aangeven, voor en na een vergadering ruimte nemen om bij jezelf te komen en om te ontladen van alle prikkels, minder uren op een dag werken.
Cijfers Een aantal cijfers en feiten op een rijtje vanuit TNO ARBOBalans 2018 in samenwerking met ARBONed.
Sectoren met de meeste burn-out zijn horeca, onderwijs en gezondheidszorg.
De gemiddelde duur van een burn-out is 8 maanden.
De leeftijdsgroep met de meeste burn-out gevallen is tussen 25-35 jaar.
Vooral een hoge werkdruk in combinatie met een lage autonomie verhogen het risico op werkstress en op uitval door een burn-out.
De rol van de omgeving Praktisch aan de slag
Naast de praktische mogelijkheden om te zorgen voor minder prikkels, speelt ook de omgeving een belangrijke rol bij (het ontwikkelen van) werkstress. Op de basisschool is een van de basisvoorwaarden, dat een kind zich veilig voelt, omdat dat een essentiële basis vormt om te kunnen leren. Om je veilig te voelen is het belangrijk dat je gezien wordt, je je behoeften kunt uiten en deze erkend worden, je complimenten krijgt als je je ergens voor hebt ingezet, je je verbonden voelt met je klasgenootjes en je leerkracht.
Op het werk is het eigenlijk niet anders. Als je in een motiverende, stimulerende en ondersteunende omgeving werkt, waarin je je veilig voelt, kun je groeien, leren, presteren en op een zinvolle manier bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie. Uiteraard geldt dit niet alleen voor de hoogsensitieve werknemer, maar voor alle werknemers.
Uit onderzoek Burn-out bij 57% HSP
Uit wetenschappelijk onderzoek is wel gebleken dat een hooggevoelig persoon meer vatbaar is voor zijn omgeving, zowel in negatieve als in positieve zin. (Vantage sensitivity, Pluess & Belsky, 2013). Ze hebben dus meer last van slechte omstandigheden én profiteren meer van positieve omstandigheden. Een stimulerende leidinggevende, betrokken collega’s, oog voor de behoefte aan ontprikkeling, zijn dus omstandigheden, waarbinnen de hooggevoelige werknemer optimaal tot zijn recht komt en zijn talenten kan ontwikkelen en inzetten. En daarvan profiteert de werkgever dan ook weer optimaal.
Hoe praktisch Wat kun je doen met HSP?
Zowel preventief als curatief is het dus van belang dat de hoogsensitieve werknemer in een gezonde omgeving werkt of terugkomt. De hoogsensitieve werknemer, die inmiddels thuis zit met een burn-out, is geholpen bij de juiste begeleiding. Deze bestaat uit het leren herkennen en erkennen van zijn gevoelige systeem en daarmee te leren omgaan, zowel voor zichzelf als in relatie tot zijn omgeving. Dat betekent dat hij zich bewust wordt van zijn behoeften en hij deze uitspreekt naar collega’s en leidinggevende, zodat de omstandigheden waarbinnen hij werkt zodanig zijn dat er ruimte komt voor zijn talenten.