Hoogsensitiviteit en werkstress
Hoogsensitiviteit & werkstress
‘Zonder ingrijpen stijgt het percentage van de beroepsbevolking dat in 2030, als gevolg van stressgerelateerde klachten, thuis zit of beduidend minder functioneert, naar 25%’. Deze alarmerende cijfers komen van Prof. Dr. Willem van Rhenen, stressexpert en Chief Health Officer bij de Arbo Unie. Tijd om aandacht te besteden aan hoogsensitiviteit en werkstress, we leggen uit waarom.
In de afgelopen 20 jaar is het aantal burn-out gevallen verdubbeld en dit aantal loopt dus nog steeds op. Burn-out is hiermee beroepsziekte nummer 1 in ons land en dat vraagt om serieuze (preventieve) maatregelen. Werkstress is een onderwerp waar we aandacht aan moeten besteden.
De kosten van doorbetaling en vervanging gedurende deze maanden bedragen gemiddeld € 60.000,- euro. Wat betekent dat concreet als je een werkgever bent met 100 werknemers en er verandert niks? In 2030 zitten dan dus 25 van je medewerkers thuis of functioneren ze beduidend minder. Stel dat van die 25 werknemers er 15 thuis zitten met een burn-out, dan kost dit je als werkgever (of deels als verzekeraar) € 900.000,-.
Uitvergroot naar alle 7,2 miljoen werkenden in Nederland betekent dat een kostenpost van ongeveer 6,5 miljard euro in 2030. Dat is bijna niet te bevatten… Met zoveel geld en de juiste insteek, kun je dit deel van het ziekteverzuim met elkaar oplossen.
Daarvoor is het wel van belang om te weten wat er nodig is en één van de voorwaarden daarvoor is om te weten welke mensen nu het meeste risico lopen om vanwege stress gerelateerde klachten uit te vallen en waarom dat zo is.
Cijfers Eerst maar eens wat cijfers en feiten op een rijtje vanuit TNO ARBOBalans 2018 in samenwerking met ARBONed.

Sectoren met de meeste burn-out zijn horeca, onderwijs en gezondheidszorg.

De gemiddelde duur van een burn-out is 8 maanden.
De leeftijdsgroep met de meeste burn-out gevallen is tussen 25-35 jaar.

Vooral een hoge werkdruk in combinatie met een lage autonomie verhogen het risico op werkstress en op uitval door een burn-out.

Vaak zijn dit de werknemers die loyaal zijn, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Degenen die altijd klaar staan voor collega’s, de neiging hebben zichzelf weg te cijferen. Ze hebben aandacht voor harmonie binnen het team, oog hebben voor detail. Hoogsensitieve personen (HSP) vinden het lastig om grenzen aan te geven en hebben moeite met de hoeveelheid prikkels in bijvoorbeeld een kantoortuin. Ze reageren sterk op incongruent gedrag en denken diep door voordat ze met een reactie komen.
Herken je deze werknemers in je organisatie? Dit zijn de hoogsensitieve of hooggevoelige werknemers, van wie er tussen de 15 en 20% rondlopen binnen iedere organisatie. Maar wat is hoogsensitiviteit nu precies en waarom zou je hiermee rekening houden in het kader van werkstress?