HSP risicogroep op de werkvloer
Hoogsensitiviteit & werkstress
‘Zonder ingrijpen stijgt het percentage van de beroepsbevolking dat in 2030, als gevolg van stressgerelateerde klachten, thuis zit of beduidend minder functioneert, naar 25%’. Deze alarmerende cijfers komen van Prof. Dr. Willem van Rhenen, stressexpert en Chief Health Officer bij de Arbo Unie. Welke mensen lopen het meeste risico om vanwege stress gerelateerde klachten uit te vallen en waarom? Het antwoord: hoogsensitieve mensen. Oftewel HSP. We leggen uit waarom.
Hoogsensitieve personen Welke mensen lopen het meeste risico om vanwege stress gerelateerde klachten uit te vallen en waarom?
Vaak zijn HSP de werknemers die loyaal zijn, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Degenen die altijd klaar staan voor collega’s, de neiging hebben zichzelf weg te cijferen. Ze hebben aandacht voor harmonie binnen het team, oog hebben voor detail. Hoogsensitieve personen (HSP) vinden het lastig om grenzen aan te geven en hebben moeite met de hoeveelheid prikkels in bijvoorbeeld een kantoortuin. Ze reageren sterk op incongruent gedrag en denken diep door voordat ze met een reactie komen.
Herken je deze werknemers in je organisatie? Dit zijn de hoogsensitieve of hooggevoelige werknemers, van wie er tussen de 15 en 20% rondlopen binnen iedere organisatie. Maar wat is hoogsensitiviteit nu precies en waarom zou je hiermee rekening houden in het kader van werkstress?
Cijfers Een aantal cijfers en feiten op een rijtje vanuit TNO ARBOBalans 2018 in samenwerking met ARBONed.
Sectoren met de meeste burn-out zijn horeca, onderwijs en gezondheidszorg.
De gemiddelde duur van een burn-out is 8 maanden.
De leeftijdsgroep met de meeste burn-out gevallen is tussen 25-35 jaar.
Vooral een hoge werkdruk in combinatie met een lage autonomie verhogen het risico op werkstress en op uitval door een burn-out.
Hoogsensitiviteit Wat is het en wat betekent het?
Hoogsensitiviteit is een eigenschap, die zich kenmerkt doordat iemand meer prikkels binnenkrijgt via zijn zintuigen én deze prikkels diepgaander verwerkt.
Aan de positieve kant zorgt dit ervoor dat het werknemers zijn die, naast bovengenoemde eigenschappen, snel tot de kern komen, creatief zijn in denken en doen en organisatiesensitief zijn.
Aan de ‘last’kant zorgt de grote hoeveelheid prikkels en de diepgaande verwerking daarvan ervoor, dat deze werknemer sneller overprikkeld raakt. Langdurige overprikkeling kan leiden tot chronische stress, burn-out en andere klachten, zoals fybromyalgie en chronische vermoeidheid.
Hoogsensitieve mensen worden ook wel de kanariepietjes in de kolenmijn genoemd en kun je wat dat betreft ook zien als de thermometer als het gaat om de gezondheid van de werknemers binnen de organisatie. Het gaat dus om omdenken: zie een HSP als een toegevoegde waarde die je inzet voor de hele organisatie.
Iedere werknemer kan namelijk overprikkeld raken en kan, bij onvoldoende zelfzorg en zorg vanuit de organisatie, stressgerelateerde klachten ontwikkelen, die zijn functioneren diepgaand beïnvloeden. Bij een hoogsensitieve werknemer gebeurt dat alleen eerder, omdat deze werknemer meer prikkels tegelijk binnenkrijgt en deze diepgaander verwerkt.
Uit onderzoek Burn-out bij 57% HSP
Esther Bergsma heeft onderzoek gedaan onder 1500 hooggevoelige mensen in Nederland naar burn-out. Uit dat onderzoek is de conclusie gekomen dat 57% van hen ooit een burn-out heeft gehad. We hebben het dan nog niet over het aantal hooggevoelige werknemers met stressgerelateerde klachten, die ervoor zorgen dat iemand beduidend minder functioneert, maar wel aanwezig blijft op de werkvloer. Reden genoeg dus om hoogsensitiviteit serieus te nemen als het gaat om het verminderen van werkstress binnen je organisatie.
Hoe praktisch Wat kun je doen met HSP?
Maar wat helpt dan om werkstress te verminderen en overprikkeling tegen te gaan? Je kunt hierbij denken aan praktische zaken als werken in een stilteruimte, in de lunchpauze in je eentje een wandeling maken, bij je collega’s op een rustige manier je grenzen aangeven, voor en na een vergadering ruimte nemen om bij jezelf te komen en om te ontladen van alle prikkels, minder uren op een dag werken.
Nog meer tips en tools vind je in de volgende blog in de week van de werkstress!