Re-integratie van een HSP: is dat anders?
Hoogsensitiviteit & werkstress
Sinds vorig jaar begeleiden wij mensen bij hun re-integratie via UWV-Werkfit trajecten. Specifiek gericht op hun hooggevoeligheid. Is re-integratie van HSP dan anders? Zijn de drie doelgebieden van deze trajecten, ‘het versterken van werknemersvaardigheden’, ‘het verbeteren van de persoonlijke effectiviteit’ en ‘het in beeld brengen van de arbeidsmarktpositie’ dan zo anders dan bij iedereen?
Het antwoord is genuanceerder en kan misschien het beste in beeld gebracht worden door een korte casus.
Vorig jaar zagen we Ria. Ria wilde haar eigen weg gaan volgen. Door het eetprobleem van één van haar kinderen, dat via huisarts en specialistische hulp een groot probleem werd, vielen de schellen van haar ogen. Want daar zat zij zelf.
Moeite op de middelbare school na de scheiding van haar ouders was zij in de zorg beland. De eerste diagnose was: je vader is psychisch zwak, dus jij ook. Vervolgens is een pad gevolgd van medicijnen die niet het gewenste effect hadden, diagnoses waar Ria zich niet in herkende en na twintig jaar betere en slechtere periodes, burn-out(s), en 81 (!) hulpverleners verder – zowel regulier als alternatief – was daar haar kind met eetproblemen waar hetzelfde dreigde te gebeuren.
Zij besloot te gaan voelen wat goed voor haar was. Dat was best lastig, want zij had juist als kind besloten níet meer te voelen.. Na haar besluit belandde zij bij ons en de specifieke begeleiding op hooggevoeligheid. In anderhalf jaar staat zij sterk in het leven, heeft een leuke baan gevonden en haar kind is van de eetproblemen af.
“We zien veel hooggevoelige mensen die juist door de specifieke begeleiding op hun hooggevoeligheid (eindelijk) thuiskomen bij zichzelf, kunnen re-integreren en hun talent gaan inzetten. Algemene begeleiding helpt niet voldoende, waardoor herhaling van de klachten blijft optreden.”
Jaqueline Pama – oprichter, algemeen directeur, bedrijfsadvies
Nét een beetje anders Betekende voor Ria héél veel
Wat is hier gebeurd? Ria heeft in 20 jaar van alle 81 hulpverleners best veel geleerd, maar het lukte haar niet blijvend prettig te functioneren. Toen zij specifiek haar hooggevoeligheid ging (h)erkennen en vervolgens leerde daarmee om te gaan, werd het anders. Eindelijk begreep ze hoe ze alles nét een beetje anders zag, hoe ze alles nét een beetje anders ervaarde. En net een beetje anders betekent soms héél veel..
In de praktijk UWV Werkfit trajecten
Het verhaal van Ria is geen uitzondering, dagelijks werken onze UWV Werkfit coaches door het hele land met mensen zoals Ria. Dagelijks boeken ze mooie resultaten, veranderen ze de wereld en kijken ze net anders. Nét een beetje anders betekent soms héél veel. En in het geval van de UWV Werkfit trajecten is dat eerder regel dan uitzondering.
Jaqueline Pama Oprichter, algemeen directeur, bedrijfsadvies
Re-integratie van HSP
“We zien veel hooggevoelige mensen die een dergelijk pad (als dat van Ria) hebben gelopen en juist door de specifieke begeleiding op hun hooggevoeligheid (eindelijk) thuiskomen bij zichzelf, kunnen re-integreren en hun talent gaan inzetten.
De relatie tussen stress-klachten, burn-outs, verzuim en (niet (h)erkende) hooggevoeligheid is veelal nog onbekend of ongezien. Het gaat hier echter om een groot percentage van het verzuim door stress. Algemene begeleiding helpt niet voldoende, waardoor herhaling van de klachten blijft optreden.”