Communicatie met hooggevoelige kinderen: 10 tips
Misschien weet je inmiddels al dat hooggevoelige kinderen in hun ontwikkeling vaak nét iets anders nodig hebben dan het gemiddelde kind. Dat geldt ook voor de manier waarop je als leerkracht, ouder of zorgprofessional met hen communiceert. Verbaal en non-verbaal! Deze tien tips zijn toegespitst op hooggevoelige kinderen in de klas, maar zijn met een beetje creativiteit ook hartstikke bruikbaar in andere situaties.
Tip 1: Erken
Erken het kind zoals het is, bevestig het en benader het vanuit een positieve houding. Luisteren en het gevoel er te mogen zijn, zijn belangrijk. Maak bijvoorbeeld tussen de bedrijven door af en toe even oogcontact en geef een glimlach.
Tip 2: Vraag
Angstig, verdrietig, boos kind? Stel uitnodigende vragen en vul het niet in. Geef eerst ruimte en vraag dan rustig en oprecht. Veel kinderen zullen hiervoor een één-op-één gesprek op een rustig plekje waarderen.
Tip 3: Structuur
Zorg voor zoveel mogelijk structuur en duidelijkheid in de dag, orde en overzicht. Structuur geeft houvast en veiligheid. Schrijf bijvoorbeeld een planning op het bord of maak een overzicht met pictogrammen. Afwijken kan natuurlijk, maar geef dat dan wel even aan.
Tip 4: Verbinding
Ze leggen graag verbinding tussen thuis en school, dat geeft een veilig gevoel. Laat ze dus over en weer iets meenemen en geef ‘t aandacht. Bijvoorbeeld een foto of een (klein) voorwerp dat ze in hun laatje/kastje kunnen bewaren.
Tip 5: Tijdloos
Presteren onder de druk van tijd zorgt extra voor stress en lagere scores dan dat er geen tijdsaspect is. Probeer dat los te laten en bekijk ‘t resultaat.
Tip 6: Visueel
Deze kinderen denken meer visueel-ruimtelijk waardoor naast woorden ook beelden aanbieden veel helpt in focus, begrip en concentratie. Als je een smartboard gebruikt, kun je bijvoorbeeld pictogrammen of foto’s gebruiken. Je kunt ook werken met gelamineerde kaarten.
Tip 7: Context
Hoogsensitieve kinderen zijn meer gericht op het grote geheel, waardoor ze details beter begrijpen als ze een plek hebben in een ruimere context. Leg ook vooral uit waarom je iets doet en leg in je verhaal op verschillende momenten een verbinding naar het grotere plaatje.
Tip 8: Zien
Houd het kind in de gaten. Blijft het dicht bij jou? Wil het niet van de plek af? Huilt het naast een bepaald kind? Dit zijn signalen van gebrek aan ordening en niet veilig voelen. Ga rustig en open het gesprek hierover aan om te zien hoe jullie het kunnen oplossen.
Tip 9: Plaats
Een vaste plek in de klas helpt, want bij wisseling van plek hebben hooggevoelige kinderen snel stress en onrust. Vaste plek biedt houvast en veiligheid, en ook rust in de klas. Kijk ook naar een plek in een groepje of een plek alleen. Bekijk ook eens onze tips voor een prettige ervaring van het klaslokaal.
Tip 10: Bewust
Wees je bewust van je eigen manier van communiceren. Ben je streng geweest tegen een ander kind of moet je je stem verheffen om orde te brengen? Zorg dat je daarna de hooggevoelige kinderen even geruststelt met een blik, een knipoog of een aai over de bol. Dit geldt overigens ook voor lichaamstaal. Hooggevoelige kinderen voelen feilloos aan dat je een rotdag hebt. Beter om dat even te erkennen dan een incongruente boodschap te verkondigen.
Meer weten?
Zoals je ziet houden wij van eenvoudig en praktisch! Direct toepasbaar in jouw (dagelijkse) contact met hooggevoelige kids. Maar er is nog meer. Als je deze tips nuttig vind voor je werk of in de opvoeding, dan is onze Kindermodule wellicht iets voor jou. Wil je het onderwerp hooggevoeligheid (ook) op een laagdrempelige manier introduceren bij jouw collega’s? Kijk dan eens naar onze Studiebijeenkomst. Je bent natuurlijk ook van harte welkom om lekker rond te snuffelen op onze website en nieuwe kennis op te doen via onze blogs!