fbpx Skip to content

Hooggevoelig-heel-gewoon

Meer resultaten

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in pages
Search in posts
Menu
Hoofdtrainer

Wietse Pama

Hoofdtrainer

Telefoon: 06-22418885

E-mail: wietse@hooggevoeligheelgewoon.nl

Al jong had ik een liefde voor ‘ontdekken’, zo was ik altijd aan het knutselen en ook in vele sporten en opleidingen heb ik veel ontdekt en ben ik doende geweest om mijn mogelijkheden te vergroten. Naast veel actie vond ik het ook heerlijk om alleen en in stilte over Vlieland te zwerven.

“Naast veel actie vond ik het ook heerlijk om alleen en in stilte over Vlieland te zwerven.”

Al in de derde vd middelbare school wist ik dat ik fysiotherapeut wilde worden. Waarbij ik al  snel de fysieke en meer mechanische ingang ben gaan combineren met gevoels- en psychische aspecten (o.a. middels een studie haptonomie en Untieve psychotherapie). Na 10 jaar in een praktijk te hebben gewerkt, heb ik een studie Bedrijfsfysiotherapie gedaan en ben daarna gaan werken voor diverse Arbodiensten.

“Toen bleek dat ik mijn eigen gebruiksaanwijzing onvoldoende kende en vooral daar onvoldoende trouw aan was.”

Later gecombineerd met intensieve meerdaagse trainingen bij een leefstijlcentrum. Hier kwamen mensen naar toe met stressklachten, burnout en psychosomatische problemen, die vaak ontstaan door een dysbalans. Dat kan zijn tussen denken en voelen, jezelf en de ander, etc.. Dit kan zich zowel uiten in privé en in werk. Wat vaak bleek was dat mensen niet datgene deden wat werkelijk bij hen paste. De laatste 5 jaar verzorg ik de opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige, waarbij ik de vele bouwstenen die ik in de diverse opleidingen en vanuit diverse werkervaring heb opgedaan prima kan combineren.

De aanleiding daartoe was mijn eigen burnout in 2011. Toen bleek dat ik mijn eigen gebruiksaanwijzing onvoldoende kende en vooral daar onvoldoende trouw aan was. Het werkelijk omarmen van mijn hooggevoeligheid was daarin een belangrijke stap. Omdat ik ook veel energie heb én veel interesses vraagt het  bewaken van een goede balans dagelijkse aandacht.

Tijdens de opleiding kan ik intens genieten van het moment dat dingen op hun plek vallen.”

In therapieland is de ingang nog meestal dat je eerst je problemen,  demonen en trauma’s moet aanzien en ‘doorwerken’, pas dan komt er ruimte voor je talenten en kwaliteiten. In de leefstijl trainingen en zeker bij de opleiding tot hg deskundige en in mijn coaching nu, begin ik eerder aan de positieve- en aan de krachtkant en onderzoek van daaruit wat er nog nodig is aan de schaduwkant. Beide kanten zijn onderdeel van wie je bent, maar zeker als HSP kom je veel sneller in beweging als je wordt gezien en uitgenodigd op je kwaliteiten, je talenten en je kracht.

Een van mijn kerntalenten is het vinden van een praktische oplossing. In (ogenschijnlijk) complexe situaties kan ik snel het grootste knelpunt vinden en ga dan het liefst ervaringsgericht aan de slag met mogelijke oplossingen. In onze trainingen ben ik vooral gericht op het vertalen van de theorie naar praktische werkvormen. Stap 1 is een goede balans tussen het denken en het voelen en stap 2 is hoe daar praktisch mee aan de slag te gaan, voor jezelf en in je werk. Vertrouwen, veiligheid en humor zijn voor mij belangrijke ingrediënten en ook ben ik ambitieus, voor mezelf, maar ook voor de ander (in dit geval de student). Indien ook jij de lat graag hoog legt, ga ik graag met je op onderzoek. Tijdens de opleiding kan ik intens genieten van het moment dat dingen op hun plek vallen. Als iemand zijn talenten en kwaliteiten (weer) gaat leven. De passie waarmee dit vaak gepaard gaat werkt voor mij als ‘brandstof’.

Pin It on Pinterest