Je bent hier Hooggevoelig heel gewoon > Professionals > Basistraining

BASISTRAINING HOOGGEVOELIGHEID

‘Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid’

Wil je in één dag volledig op de hoogte van wat hooggevoeligheid is, hoe je het herkent en praktisch benadert? Na deze dag leg je makkelijk uit wat het is aan je collega’s en heb je tips en tools in handen die je meteen inzet. 

Herken je dit?

Je loopt er tegenaan dat..

Hooggevoeligheid is een interessant onderwerp dat je interesse wekt, maar ook word je er wat ongemakkelijk van. Je kunt niet goed verwoorden wat het is en merkt dat je er niet gemakkelijk met anderen over praat. In je werk loop je daar wellicht ook tegenaan. Hoe herken en erken je HSP? En heel belangrijk: wat kun je vervolgens doen? Wat is er aan te bieden, praktisch te benaderen en wat biedt ondersteuning? 

Het lukt je niet om in één zin hooggevoeligheid uit te leggen. 
Je weet niet precies wat hooggevoeligheid nou eigen is, én wat het niet is. Een idee heb je wel, maar hoe werkt het precies? En hoe leg je het vervolgens uit aan je omgeving? Al met al een hoop vragen en nog weinig antwoorden. Voor je het weet verval je snel in een vage uitleg, betoog, verdediging of zwak je het juist af. Hopend dat er geen vragen gesteld worden, want wat als je het antwoord niet weet. Kortom, het wordt een lastig onderwerp om uit te leggen waardoor je het liever vermijdt. 

Je vermoedt hooggevoeligheid bij je cliënt, maar hebt geen idee hoe je dit ter sprake brengt.
Je herkent een aantal dingen van HSP. Je cliënt klaagt bijvoorbeeld over moeheid, een vol hoofd en de dag niet vol kunnen houden. Zou het hooggevoeligheid zijn? ‘We zouden het kunnen uitzoeken’ hoor ik je denken, maar hoe begin je een gesprek over hoogsensitiviteit? En wat doe je als de ander het he-le-maal niet herkent (in eerste instantie)? 

Je wilt kennis als basis, maar vooral ook graag weten wat je kunt DOEN, want daar ontbreekt het je nou net aan. 
Boeken zijn er genoeg en je kunt ze allemaal lezen, maar eenmaal gelezen vraag je je af wat je gaat dóen met je cliënt. De eerste stappen, verschillende fases. Wat bied je wanneer?  Dáár wil je meer over leren. 

Je wilt wel, maar je hebt géén idee waar je moet beginnen.
“Kun je mij helpen met mijn hooggevoeligheid, zodat ik er minder last van heb?” krijg je als vraag. Waar begin je, wat zijn de stappen, wat doe je wél en wat juist echt niet? 

Dan is deze basistraining iets voor jou!

Hoe hebben zij deze basistraining ervaren?

Deze mensen gingen jou voor
en delen hun ervaring

Basistraining

“Zeer leerzaam en lekker praktisch!”

“Heel fijn om eerst deze dagtraining te doen en ruimte hebben om daarná te beslissen of ik door ga met de opleiding of niet. Na deze dag zeg ik volmondig: Ja!”

“Je weet vaak wel wat je zou moeten doen, maar door echt naar mijn kern te gaan en mijn wil te richten, kan ik na deze dag iets anders doen dan ik deed.”

“Heerlijk, veel informatie, veel ervaren maar eindelijk eens geen ‘te volle’ dag!” 

“Ik beveel deze dag aan als opstap voor meer kennis over en integratie van HSP in de maatschappij.”

“Top, het materiaal dat ik mee naar huis kon nemen!” 

“Bedankt voor jullie voorbereiding en uitvoering. En de aandacht en zorg de hele dag.” 

“Ik had veel aan de interactie met elkaar en kan de mooie en praktische handvatten aanbevelen.”

 • Leerzaam

  Deze training over hooggevoeligheid is voor mij geweldig. Hij past qua sfeer en inhoud helemaal. 

  positieve-ervaringen-themamodule-hooggevoelige-kinderen
  Paula Bakker
  POH-GGZ
 • De moeite waard

  Een verrijking van mijn bagage m.b.t. oorzaken van burn-out, gespannenheid en onrust. 

  positieve-ervaringen-themamodule-hooggevoelige-kinderen
  N.v.
  Psychosomatisch fysiotherapeut
 • Een normale zaak

  Hooggevoelig heel gewoon maakt van gevoeligheid en sensitiviteit een normale zaak. Top! 

  positieve-ervaringen-themamodule-hooggevoelige-kinderen
  Kaija de Koning
  IB'er
 • Mooie mix

  De dag voldeed aan mijn verwachtingen. Een goede mix van theorie en praktische handvatten. 

  positieve-ervaringen-themamodule-hooggevoelige-kinderen
  Veronique v.d. Knaap
  Jeugdgezondheiszorg
 • Een aanrader

  Prettige, leerzame dag op een mooie locatie. Goed verzorgd, een aanrader!

  positieve-ervaringen-themamodule-hooggevoelige-kinderen
  Gemma Gugelot
  Leerkracht basisonderwijs
 • Verrijking

  Het heeft de aanwezige kennis verrijkt en ik kreeg tips en verschillende vormen om ‘de spons weer leeg te krijgen’ mee naar huis. 

  positieve-ervaringen-themamodule-hooggevoelige-kinderen
  Juliëtte

Hoe zou het zijn als je?

Resultaat van de basistraining

Na deze basistraining weet je wat hooggevoeligheid is, hoe het werkt en hoe je het (h)erkent. Je kunt gemakkelijk verwoorden wat HSP kenmerkt en kunt er met anderen, zoals je collega’s bijvoorbeeld, over praten. En misschien wel belangrijker: je weet wat je praktisch kunt doen. Je hebt aanknopingspunten, tips en tools die je meteen in kunt zetten. Bijvoorbeeld als je mensen begeleidt, kinderen in je klas of praktijk ziet die hooggevoelig zijn of op de werkvloer hoogsensitiviteit herkent bij medewerkers. 

Je kunt niet alleen in één zin hooggevoeligheid uitleggen, je kunt óók een voorbeeld geven, vraag stellen en vragen beantwoorden.
Kortom, je krijgt woorden om te vertellen over hooggevoeligheid op een heldere, praktische en herkenbare manier. Je zal daardoor merken dat gesprekken niet meer met het zweet op je rug zijn en bol staan van ongemak, maar met rust en ruimte gevoerd worden. 

Je herkent duidelijk hooggevoeligheid en kunt op verschillende manieren het gesprek hierover beginnen.
Je hebt tools in handen zoals een signaleringskaart en kenmerken, die je kunt gebruiken in een gesprek. Ook als je iemand nog geen idee heeft of sceptisch is weet je hoe je hierop in kunt gaan. Je voelt je zekerder en comfortabel, je hebt immers een goede training gevolgd en weet waar je het over hebt. 

Je hebt woorden, tips en tools die je direct in kunt zetten als iemand om hulp vraagt bij zijn hooggevoeligheid. Je loopt zelf tijdens de training door de stappen van herkennen, erkennen en praktisch benaderen. Je bent je eigen instrument, dus je leert zelf en we koppelen het tijdens de training aan je professionele rol. Zo integreer je direct het geleerde waardoor je een cliënt gemakkelijker meeneemt in de eerste stappen in zijn proces. 

Het lukt je om in actie te komen met veel praktische tips en tools én je bent op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. 
En dit alles zonder dat je 10 boeken hebt moeten lezen. Want je wilt wel de basis maar beknopt samengevat. In het werken met hooggevoelige mensen wil je DOEN; wat doe je bij overprikkeling? Hoe voorkom je overprikkeling? Hoe verminder je stressreacties? Na deze training kun je hiermee aan de slag.

 • "Ik voel me als een kreeft zonder schild"

  Hooggevoeligheid is nog onderbelicht in de psychologische begeleiding. Regelmatig hoor ik mensen vertellen dat ze baat hebben gehad bij de hulp van een psycholoog. Maar dat er nog iets ontbrak. Het gaat dan om het (h)erkennen van hooggevoeligheid. Aangezien dat te maken heeft met je kern, maakt dit de begeleiding écht compleet.
  Wietse-Pama-hooggevoeligheelgewoon
  Wietse Pama
  Hoofdtrainer & coach

1 op de 5 = HSP

Wist je dat?

Ongeveer 1 op de 5 mensen (20%) is hooggevoelig, blijkt o.a. uit wetenschappelijk onderzoek. Dit is wereldwijd. Leuk feitje: dit schijnt ook bij dieren zo te zijn. 1 op de 5 mensen is een minderheid, maar bedenk eens hoeveel HSP dat in een team op je werk zijn, hoeveel hoogsensitieve kinderen in een klas of hoeveel hooggevoelige mensen in je straat. Een minderheid betekent niet minder waar(d), en ook niet juist heel speciaal. Sensitiever zijn betekent dat je een potentieel talent hebt, de vraag is wat je ermee doet? 

What’s in a name?

Wist je dat?

HSP, hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid. Verstaan we onder alles hetzelfde? Ja in Nederland hebben we met de Kerngroep HSP Professionals afgesproken dat we met deze termen hetzelfde bedoelen. Nederlandse wetenschappers van o.a. Universiteit Leiden en Radboud UMC onderschrijven dit. Het doel is om dit onderwerp de aandacht te geven die het verdient, midden in de maatschappij en als talent. Taalverwarring helpt dan niet, dus we gebruiken deze termen dan ook door elkaar en bedoelen met alles hetzelfde. 

Hooggevoeligheid
= een eigenschap

Wist je dat?

Net als dat de één meer introvert is, en de ander meer extrovert. De een is creatief, de ander analytisch. Zo is de één sensitiever dan de ander. Eén op de vijf om precies te zijn, heeft de eigenschap hooggevoeligheid. Het is een eigenschap die erfelijk is, die je je hele leven hebt en die ervoor zorgt dat je informatie dieper verwerkt in het brein. Dit is op fMRI zelfs zichtbaar. Hoogsensitiviteit is geen afwijking, geen stoornis, geen diagnose. Het is een eigenschap die je kunt ontwikkelen tot talent. 

Sensitief talent 

Wist je dat?

HSP verwerken informatie dieper. Ze zien meer details, pikken sneller de sfeer op en merken het als bijvoorbeeld een collega ergens mee zit. Creatief, empathisch en flexibel zijn kenmerken van een HSP die zijn sensitieve talent inzet. Hier profiteert niet alleen de HSP zelf van, maar ook de (werk)omgeving. Er is slechts ruimte nodig om hooggevoeligheid te (h)erkennen en te doen wat nodig is. Dan wordt het een kracht. Waarom zou je dit sensitieve talent niet benutten? De investering haal je er altijd driedubbel uit.

BASISTRAINING HOOGGEVOELIGHEID

In één dag volledig op de hoogte van wat hooggevoeligheid is, hoe je het herkent en praktisch benadert. Na deze dag leg je makkelijk uit wat het is aan je collega’s en heb je tips en tools in handen die je meteen inzet om hooggevoeligheid om te buigen van last naar talent.

€ 395,-


√ 1 dag, de datum en locatie kies jij


√ Inclusief het boekenpakket 


√ Inclusief arrangement, cursusmap & materiaal


Je leert tijdens de basistraining de volgende elementen zitten in de basistraining 'Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid'

Een stevig fundament van wetenschappelijke kennis vinden we belangrijk, zeker als het gaat om HSP. Dit is de basis van onze werkwijze en ons aanbod. We zijn verbonden aan een aantal universiteiten zodat we op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.

Wetenschappelijke basis

Een stevig fundament van wetenschappelijke kennis vinden we belangrijk, zeker als het gaat om HSP. Dit is de basis van onze werkwijze en ons aanbod. We zijn verbonden aan een aantal universiteiten zodat we op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.
Praktisch aan de slag kunnen en vooral DOEN, daar geloven we in. Dit merk je tijdens de hele dag. Kennis is belangrijk als basis, maar wanneer je een hooggevoelige client begeleidt, wil je aan de slag kunnen met tips, tools, oefeningen en modellen. Dat zit veel in deze basistraining.

Tips, tools, oefeningen & modellen

Praktisch aan de slag kunnen en vooral DOEN, daar geloven we in. Dit merk je tijdens de hele dag. Kennis is belangrijk als basis, maar wanneer je een hooggevoelige client begeleidt, wil je aan de slag kunnen met tips, tools, oefeningen en modellen. Dat zit veel in deze basistraining.
Practice what you preach - dat vinden we belangrijk. De trainers hebben veelal zelf de opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige gedaan, zelf de stappen doorleefd. Ondertussen hebben ze een ruime ervaring en gedegen achtergrond. Daar kun je van leren!

Ervaren trainers

Practice what you preach – dat vinden we belangrijk. De trainers hebben veelal zelf de opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige gedaan, zelf de stappen doorleefd. Ondertussen hebben ze een ruime ervaring en gedegen achtergrond. Daar kun je van leren!
Werk je met een onderwerp als hooggevoeligheid, dan is de persoonlijke 'touch' vanzelfsprekend vinden wij. Eigenlijk is alles wat we doen maatwerk. Elke training en elke groep is anders, en vraagt om een persoonlijke aanpak. Je wordt gezien in de groep en er is ruimte.

Persoonlijke aanpak

Werk je met een onderwerp als hooggevoeligheid, dan is de persoonlijke ‘touch’ vanzelfsprekend vinden wij. Eigenlijk is alles wat we doen maatwerk. Elke training en elke groep is anders, en vraagt om een persoonlijke aanpak. Je wordt gezien in de groep en er is ruimte.
Eigen verantwoordelijkheid, down to earth en nuchterheid vinden we belangrijk. Deelnemers geven dit vaak terug na een training, dat ze dit merken en prettig vinden. De hele dag merk je dat dit centraal staat en word je uitgenodigd om dit te ervaren en benutten.

Praktische, nuchtere aanpak

Eigen verantwoordelijkheid, down to earth en nuchterheid vinden we belangrijk. Deelnemers geven dit vaak terug na een training, dat ze dit merken en prettig vinden. De hele dag merk je dat dit centraal staat en word je uitgenodigd om dit te ervaren en benutten.
Iedere deelnemer heeft een andere achtergrond en werkervaring. Ook ervaart iedereen oefeningen anders. In de groep leer je veel van elkaar, de diverse reacties en ervaringen en wissel je ervaringen met elkaar uit. Je kunt je casuïstiek bespreken en benut ieders professionaliteit.

Leren van elkaar

Iedere deelnemer heeft een andere achtergrond en werkervaring. Ook ervaart iedereen oefeningen anders. In de groep leer je veel van elkaar, de diverse reacties en ervaringen en wissel je ervaringen met elkaar uit. Je kunt je casuïstiek bespreken en benut ieders professionaliteit.

Kies hier jouw training Je kiest zelf welke datum en locatie goed bij jou past!

 • 19 mei 2020 (dinsdag)

  19 mei 2020 (dinsdag)

  School van Frieswijk – Schalkhaar
 • 17 juni 2020 (woensdag)

  17 juni 2020 (woensdag)

  De Watersnip – Reeuwijk
 • 15 september 2020 (zaterdag)

  15 september 2020 (zaterdag)

  School van Frieswijk – Schalkhaar
 • 17 september 2020 (donderdag)

  17 september 2020 (donderdag)

  Academie Haptonomie – Doorn
 • 4 november 2020 (woensdag)

  4 november 2020 (woensdag)

  School van Frieswijk – Schalkhaar
 • 10 november 2020 (dinsdag)

  10 november 2020 (dinsdag)

  Landgoed Bleijendijk – Vught
 • 16 december 2020 (woensdag)

  16 december 2020 (woensdag)

  De Watersnip – Reeuwijk

Praktische informatie & veelgestelde vragen

Duur

9.30 tot 17.00 uur

Investering

€ 395,- btw vrij all-in

Diploma

Certificaat

Erkenning

24 accreditaties

Praktische informatie

Over de inhoud van de basistraining

Over de locatie

Over de vereisten

Over de basistraining 

Een andere vraag? Je bent van harte welkom!

Contact-hooggevoelig-heel-gewoon

Neem contact op

Zij gingen jou voor deze bedrijven ondersteunden hun medewerkers bij het volgen van training & opleiding bij Hooggevoelig heel gewoon

Fontys-werkdrukmonitor
saxion hooggevoeligheelgewoon
ggd-hooggevoeligheelgewoon
uwv-hooggevoeligheelgewoon
gemeente-hellendoorn-hooggevoeligheelgewoon
gemeente-ede-hooggevoeligheelgewoon
STIP-hooggevoeligheelgewoon (1)
achmea-hooggevoeligheelgewoon
defensie-hooggevoeligheelgewoon
han-hooggevoeligheelgewoon
DUO-hooggevoeligheelgewoon
roessingh-hooggevoeligheelgewoon
swv rijnstreek-hooggevoeligheelgewoon
citaverde college-hooggevoeligheelgewoon
cjg-hooggevoeligheelgewoon

Accreditatie deze beroepsverenigingen hebben deze basistraining 'Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid' geaccrediteerd:

Toegepast Psychologen
6 PE
Toegepast Psychologen 6 PE
SKB-F 12 studieuren
SKB-F 12 studieuren
LVSC 1,5 punt
LVSC 1,5 punt
Hobeon 1 PE
Hobeon 1 PE
ABVC 7 PE
ABVC 7 PE
LV POH-GGZ 6 PE
LV POH-GGZ 6 PE
ADAP 6 PE
ADAP 6 PE
KNGF 6 PE
KNGF 6 PE
VvOCM 6 PE
VvOCM 6 PE
EN 6 PE
EN 6 PE
NVD 6 PE
NVD 6 PE
NVLF 6 PE
NVLF 6 PE
SRVB 6 PE
SRVB 6 PE
NFG via SKB
NFG via SKB
Registerleraar 6 RU
Registerleraar 6 RU
LVNG via SKB
LVNG via SKB
NWP 3 punten (licentie natuurgeneeskunde)
NWP 3 punten (licentie natuurgeneeskunde)

Twijfel je nog om mee te doen?

Vul het formulier in en we nemen binnen twee werkdagen contact met je op. 

Ik heb de Privacyverklaring gelezen en geef toestemming voor de verwerking van mijn gegevens.

Bedankt voor het klikken op de knop!

Mijn naam is Tom van ‘t Zand en ik doe onderzoek naar de website van Hooggevoelig heel gewoon. Om mij te helpen kun je onderstaand formulier invullen.

Alvast bedankt!

 

 

Vraag 1: Met welk doel bezocht je onze website? (meerdere antwoorden mogelijk)

Iets anders:

Vraag 2: Heb je dit doel of deze doelen bereikt?
NeeDeelsJa

Vraag 3: Hoe zou je de tijd die het kostte om dit doel te bereiken omschrijven?
Erg langzaamLangzaamGemiddeldSnelZeer snelIk heb mijn doel(en) niet bereikt

Vraag 4: Hoe zou je het aantal (muis)klikken om je doel te bereiken omschrijven?
Heel veel klikkenVeel klikkenGemiddeld aantal klikkenWeinig klikkenHeel weinig klikken

Vraag 5: Wat vind je van de gebruikersvriendelijkheid van onze website?
Erg gebruikersonvriendelijkGebruikersonvriendelijkNeutraalGebruikersvriendelijkErg gebruikersvriendlijk

Naast deze vragenlijst wil ik ook een liveonderzoek doen. In dit onderzoek wordt de deelnemer gevraagd een scenario te doorlopen op de website. Ik observeer dat en stel na afloop een aantal vragen.

Vraag 6: Mag ik je benaderen met meer informatie over dit liveonderzoek?
Ja, je mag mij benaderen met meer informatie over het liveonderzoek.Nee

Vraag 6a: Wat is je naam?

Vraag 6b: Wat is je E-mailadres?

Vraag 6c: In welke doelgroep van onze website schaar je jezelf?
Professional (werkt met hooggevoelige mensen)Bedrijfsmatige bezoeker (wat kan ik met hooggevoeligheid in mijn bedrijf)Particuliere bezoeker (opzoek naar informatie over hooggevoeligheid)

Heb je verder nog vragen of opmerkingen?

Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Pin It on Pinterest