Je bent hier Hooggevoelig heel gewoon > Professionals > Themamodules > Themamodule HSP & Hoogbegaafd

HSP & HOOGBEGAAFD

THEMAMODULE

Wil je in één middag leren én ervaren wat ‘de wereld van de hoogbegaafde’ is, zodat je van daaruit je kennis en (werk)ervaring verrijkt? Na deze middag heb je helder wat hoogbegaafdheid wel én niet is. Je weet wat je kunt inzetten om een hoogbegaafde cliënt meer ruimte te geven en helpen aansluiten bij de omgeving. 

Herken je dit?

Je loopt er tegenaan dat ..

De term hoogbegaafdheid je tegelijkertijd een ongemakkelijk gevoel geeft als je nieuwsgierig maakt. Je wilt namelijk wel weten wat het inhoudt, wat je kunt inzetten om iemand te helpen en wat ook juist niet helpt. Maar je loopt er ook tegenaan dat hoogbegaafdheid een beeld oproept van een nerd, iemand die goed kan leren, heel slim is en alles beter weet. Klopt dat beeld? Wat kun je dóen met hoogbegaafdheid en voor een hoogbegaafde cliënt? 

Je weet niet precies wat hoogbegaafdheid is, hebt er wel een beeld bij maar klopt dat? 
Betekent hoogbegaafd ook dat je goed kunt leren? Klopt het beeld van een nerd of professor? We kunnen je nu al zeggen dat dat een eenzijdig beeld is. Maar wat is het dan wel? En hoe plaats je een begrip als hoogbegaafdheid in het kader van je huidige kennis en (werk)ervaring? 

Als je hoogbegaafdheid al herkent, is het de vraag wat je kunt DOEN om ruimte te creëren waardoor het een talent kan worden.
Wat zet je in, wat helpt en welke tips kun je je hoogbegaafde cliënt meegeven? Hier wil je graag antwoord op zodat je wat kunt betekenen.

Je wilt graag diegene helpen aansluiten bij de omgeving maar weet niet waar je begint. 
Vanuit je huidige kennis en (werk)ervaring kun je wellicht een aantal dingen bedenken die helpen bij communicatie. Maar werken die ook voor een hoogbegaafde? En wat helpt juist niet? Je wilt graag helpen bij het aansluiten zodat diegene zich minder alleen voelt, maar waar begin je?

Dan is deze themamodule iets voor jou! Verdiep je in HSP & hoogbegaafdheid

HOOGBEGAAFDHEID IS RELEVANT omdat..

Kom je in je werk mensen (cliënten, medewerkers) tegen bij wie je vermoedt dat ze niet alleen hooggevoelig, maar ook hoogbegaafd zijn? Nieuwsgierige mensen, snelle en complexe denkers… misschien een tikkeltje eigenwijs?

Het zijn prachtige eigenschappen, maar soms kunnen ze ook heel lastig (te herkennen) zijn. Daarom geven we professionals graag praktische handvatten. Hoe herken je hooggevoeligheid in combinatie met hoogbegaafdheid, en hoe pas je je begeleiding daar op aan? Dat leer je in deze themamodule. 

Er bestaan veel mythes over hoogbegaafdheid. Zo zijn lang niet alle hoogbegaafde mensen ‘nerds’ die het vroeger op school heel goed deden en hoge diploma’s halen. In tegendeel!

Je kunt je voorstellen dat de beeldvorming rondom hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid (ook) bij volwassenen op veel fronten roet in het eten kan gooien. Op het werk bijvoorbeeld voelen veel ‘hoogbegaafde hooggevoeligen’ zich onbegrepen, ze kunnen niet goed aansluiten, gaan te snel.

Maar ook (onbegrepen) stressklachten als pijn in de nek, buikpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaar zijn. Deze klachten kunnen leiden tot een burn-out, maar evengoed van een bore-out (ziek worden van verveling).

Het is dus belangrijk om te weten wat hoogbegaafdheid inhoudt en hoe je ermee omgaat. Hiermee kun je deze eigenschap als talent gaan leren inzetten.

Hoe zou het zijn als je?

Resultaat van de themamodule

In deze module neemt Arja je mee in ‘de wereld van de hoogbegaafde’ waardoor je niet alleen luistert maar ook ervaart. Hierdoor is het gemakkelijker om te combineren en integreren. Je verrijkt je kader van kennis en (werk)ervaring in het begeleiden van anderen, zonder dat je compleet nieuwe methodes moet inzetten. Na de module herken je hoogbegaafdheid en kijk je er vast anders tegenaan dan je nu doet.

Je herkent hoogbegaafdheid, en kunt dit breed bekijken vanuit je huidige kennis en (werk)ervaring. Door een ander begripskader bedenk je na deze module zelf creatieve oplossingen om je cliënt te begeleiden om meer balans te krijgen in diens leven. Je zet zo je huidige kennis en ervaring in en combineert dat met hetgeen je in de module hebt geleerd en ervaren. 

De ruimte die nodig is om hoogbegaafd talent te ontwikkelen kun je creëren. 
Je hebt aanknopingspunten, tips en tools waardoor je je cliënt verder helpt. De ruimte die hij nodig heeft kun je helpen creëren. Daardoor kan hij of zij het talent gaan ontwikkelen en inzetten. Uiteindelijk heeft niet alleen je cliënt daar baat bij, maar profiteert de (werk)omgeving daarvan mee! Immers een hoogbegaafde in zijn kracht heeft vele talenten die voor een bedrijf van doorslaggevend belang kunnen zijn. 

Kunt de hoogbegaafde helpen bij het aansluiten bij de omgeving.
Doordat je je kader hebt uitgebreid met kennis en ervaring over hoogbegaafdheid, kun je dat ook doen voor je hoogegaafde client. Je kunt erover vertellen en makkelijker inleven hoe zij het beleeft. Vaak is er sprake van het gevoel van anders en alleen zijn en niet aansluiten bij collega’s. Als je hier meer inzicht in hebt kun je diegene ook helpen om weer aan te sluiten bij de omgeving. 

HSP & HOOGBEGAAFD
THEMAMODULE

In één middag leren én ervaren wat ‘de wereld van de hoogbegaafde’ is, zodat je van daaruit je kennis en (werk)ervaring verrijkt. Na deze middag heb je helder wat hoogbegaafdheid wel én niet niet is. Je weet wat je kunt inzetten om een hoogbegaafde cliënt meer ruimte te geven en helpen aansluiten bij de omgeving. 

€ 195,-


1 middag, de datum en locatie kies jij


Inclusief arrangement & cursusmap


Je leert tijdens de basistraining de volgende elementen zitten in de de basistraining 'Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid'

Een theoretische onderbouwing van hoogbegaafdheid op grond van het Delphimodel, hierin wordt uitgegaan van hoogbegaafdheid in combinatie met hooggevoeligheid.

Theoretische onderbouwing

Een theoretische onderbouwing van hoogbegaafdheid op grond van het Delphimodel, hierin wordt uitgegaan van hoogbegaafdheid in combinatie met hooggevoeligheid.
Je leert ervaringsgericht op zowel professioneel als persoonlijk niveau. Doordat je de werkvormen zelf ervaart, combineer en integreer je het met je bestaande kennis en (werk)ervaring.

Ervaringsgerichte oefeningen

Je leert ervaringsgericht op zowel professioneel als persoonlijk niveau. Doordat je de werkvormen zelf ervaart, combineer en integreer je het met je bestaande kennis en (werk)ervaring.
Je krijgt inzicht in wat het betekent om HSP en hoogbegaafd te zijn. Wat zijn kenmerken, wat komt erbij kijken? En hoe vertel je erover in je (werk)omgeving?

Woorden

Je krijgt inzicht in wat het betekent om HSP en hoogbegaafd te zijn. Wat zijn kenmerken, wat komt erbij kijken? En hoe vertel je erover in je (werk)omgeving?
Wat zijn de praktische gevolgen van HSP en hoogbegaafd zijn? Is dat per definitie positief of is er wat nodig om dat als talent in te zetten? Daar ga je mee aan de slag.

Implicaties

Wat zijn de praktische gevolgen van HSP en hoogbegaafd zijn? Is dat per definitie positief of is er wat nodig om dat als talent in te zetten? Daar ga je mee aan de slag.
Wat helpt praktisch, wat kun je DOEN? Die vraag willen we graag beantwoord zien na deze module. Hoe help je het hoogbegaafde talent tot bloei komen? Je leert het in de module.

Tips & tools

Wat helpt praktisch, wat kun je DOEN? Die vraag willen we graag beantwoord zien na deze module. Hoe help je het hoogbegaafde talent tot bloei komen? Je leert het in de module.
Doordat je de module in een groep doet en niet via e-learning bijvoorbeeld, ontmoet je ook gelijkgestemden. Iedereen z'n achtergrond verschilt, maar je zit er met dezelfde vragen en hetzelfde doel.

Gelijkgestemden

Doordat je de module in een groep doet en niet via e-learning bijvoorbeeld, ontmoet je ook gelijkgestemden. Iedereen z’n achtergrond verschilt, maar je zit er met dezelfde vragen en hetzelfde doel.

Arja Roozemond Trainer themamodule 'HSP & Hoogbegaafd'

Arja is expert op het gebied van hoogbegaafdheid. Ze heeft heel veel kennis en ervaring opgedaan in haar werkende leven tot nu toe en blijft dat dagelijks aanvullen. Als trainer van onder andere deze themamodule zet ze alles in om je mee te nemen in de wereld van de hoogbegaafdheid op een praktische manier met humor en veel ervaren. 

Arja’s werkzame leven begon in de reguliere gezondheidszorg, waar ze achtereenvolgens in de verpleegkunde, de verloskunde, het onderwijs en weer in de verloskunde werkte.

Arja: “Deze jaren waren buitengewoon leerzaam op allerlei terreinen. Ik ontwikkelde kennis en ervaring op het gebied van gezondheid en ziekte en vooral ook op het terrein van zwanger zijn en bevallen. Behalve dat heb ik altijd met veel plezier gewerkt in verschillende ziekenhuizen en opleidingsinstituten.

 

Toch bleef er altijd een sluimerend verlangen om mijn aandachtsgebied te verbreden, met name naar het veld van het psychologisch functioneren en alles wat daarmee samenhangt. Ook de levensbeschouwelijke kant van ons mens-zijn intrigeerde me bijzonder.

In 2001 besloot ik dan ook om het roer om te gooien. Ik begon mijn nieuwe tocht bij de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht. Daar volgde ik een zesjarige combinatie van persoonlijke ontwikkeling en opleiding tot psychosociaal therapeut. Vanaf 2004 startte ik mijn eigen praktijk.”

In het bedrijf RVDG dat ze samen met haar man Cor heeft begeleidt ze dagelijks volwassenen in hooggevoeligheid en/of hoogbegaafdheid. Daarnaast biedt ze relatiebegeleiding en meditatie. Bij Hooggevoelig heel gewoon is ze trainer en POP-begeleider in de basistraining, opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige en deze themamodule HSP & Hoogbegaafd.

Wietse Pama Trainer themamodule 'HSP & Hoogbegaafd'

Een van mijn kerntalenten is het vinden van een praktische oplossing. In (ogenschijnlijk) complexe situaties kan ik snel het grootste knelpunt vinden en ga dan het liefst ervaringsgericht aan de slag met mogelijke oplossingen.

Op de lagere school kreeg ik een HAVO/VWO advies, echter er gingen jongens naar het gymnasium die ‘dommer’ waren dan ik. Dus ik wilde ook naar het gym. Na een paar jaar (met nog vele herinneringen) lukte dit niet, óók omdat ik nog zoveel andere dingen leuk vond, sporten, knutselen, ontdekken op allerlei vlak.

Vervolgens heb ik de HAVO gedaan en wist in de derde al dat ik fysiotherapeut wilde worden. De eerste 2 jaar gingen prima, ik haalde hoge cijfers en leefde volop het studentenleven. Tot liefdesverdriet me in het derde jaar deed stranden en ik een half jaar een grote reis ging maken. Terug van deze reis vond ik het vreselijk ingewikkeld om weer in het strakke (HBO) fysiotherapie gareel te stappen. Voortdurend had ik vragen waar geen antwoorden op kwamen.

Mijn interesse in andere zaken hielden me op de been, sporten en ook kreeg ik meer interesse voor de psychologie en zingeving. Al voordat ik mijn diploma had was ik al begonnen met een volgende opleiding en ik ben me blijven scholen tot mijn veertigste (en daarna in iets mindere mate). Daarnaast ben ik gaan werken in een praktijk en heb jaren lang het gevoel gehad voor de troepen uit te lopen. Zo combineerde ik fysiotherapie met ontspanningstherapie en coaching, al lang voordat psychosomatische fysiotherapie bekend was.

Functioneel trainen, wat nu gebruikelijk is, deed ik al in de tachtiger jaren. Waarom? Omdat het voor mij zo ‘logisch’ was. De omgeving en de gevestigde orde waren helaas trager en ik voelde me vaak een einzelganger. Later ben ik werkzaam geweest in de Arbowereld en daar kon ik veel van mijn uitgebreide rugzak in kwijt, daar werd namelijk wel gekeken naar de mens met zijn klacht, ín zijn context. Het snelle schakelen, verbanden zien én het vervolgens ook praktisch maken is waar ik blij van word.

Wat ik heb moeten leren is ook echt voor mezelf mijn gevoel meer leren kennen en daar trouw aan zijn. Ik vertelde dat vaak aan anderen, maar deed het zelf onvoldoende. Walk your talk is zeker binnen de trainingen bij Hooggevoelig heel gewoon een must. Veel van de mensen die ik coach zijn hoogbegaafd, naast het snelle denken en de logica, is mijn doel dan om juist meer zicht te krijgen op de integratie van het gevoel en bewustwording van het geheel.

Kies hier jouw training Kies welke datum en locatie goed bij jou past!

  • 9 april 2020 (donderdag)

    9 april 2020 (donderdag)

    13.00 – 17.00 uur – School van Frieswijk – Schalkhaar
  • 12 oktober 2020 (maandag)

    12 oktober 2020 (maandag)

    13.00 – 17.00 uur – Academie Haptonomie – Doorn

Praktische informatie & veelgestelde vragen

Duur

13.00 tot 17.00 uur

Investering

€ 195,- btw vrij all-in

Diploma

Certificaat / bewijs van deelname

Praktische informatie

Staat je vraag er niet bij?

Contact-hooggevoelig-heel-gewoon

Neem contact op

Twijfel je nog om mee te doen?

Vul het formulier in en we nemen binnen twee werkdagen contact met je op. 

Ik heb de Privacyverklaring gelezen en geef toestemming voor de verwerking van mijn gegevens.

Bedankt voor het klikken op de knop!

Mijn naam is Tom van ‘t Zand en ik doe onderzoek naar de website van Hooggevoelig heel gewoon. Om mij te helpen kun je onderstaand formulier invullen.

Alvast bedankt!

 

 

Vraag 1: Met welk doel bezocht je onze website? (meerdere antwoorden mogelijk)

Iets anders:

Vraag 2: Heb je dit doel of deze doelen bereikt?
NeeDeelsJa

Vraag 3: Hoe zou je de tijd die het kostte om dit doel te bereiken omschrijven?
Erg langzaamLangzaamGemiddeldSnelZeer snelIk heb mijn doel(en) niet bereikt

Vraag 4: Hoe zou je het aantal (muis)klikken om je doel te bereiken omschrijven?
Heel veel klikkenVeel klikkenGemiddeld aantal klikkenWeinig klikkenHeel weinig klikken

Vraag 5: Wat vind je van de gebruikersvriendelijkheid van onze website?
Erg gebruikersonvriendelijkGebruikersonvriendelijkNeutraalGebruikersvriendelijkErg gebruikersvriendlijk

Naast deze vragenlijst wil ik ook een liveonderzoek doen. In dit onderzoek wordt de deelnemer gevraagd een scenario te doorlopen op de website. Ik observeer dat en stel na afloop een aantal vragen.

Vraag 6: Mag ik je benaderen met meer informatie over dit liveonderzoek?
Ja, je mag mij benaderen met meer informatie over het liveonderzoek.Nee

Vraag 6a: Wat is je naam?

Vraag 6b: Wat is je E-mailadres?

Vraag 6c: In welke doelgroep van onze website schaar je jezelf?
Professional (werkt met hooggevoelige mensen)Bedrijfsmatige bezoeker (wat kan ik met hooggevoeligheid in mijn bedrijf)Particuliere bezoeker (opzoek naar informatie over hooggevoeligheid)

Heb je verder nog vragen of opmerkingen?

Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Pin It on Pinterest