Je bent hier Hooggevoelig heel gewoon > Professionals > Themamodules > Themamodule HSP & Stress

HSP & STRESS

THEMAMODULE

Wil je in één middag leren wat stress echt ís, hoe het werkt (psychisch en fysiek) en wat aanknopingspunten zijn om het aan te pakken? Na deze middag heb je concrete antwoorden én oefeningen die helpen om de negatieve spiraal van stress te doorbreken. Je maakt kennis met de kracht van zelfbewust worden en leert de eerste stappen daarin. 

Herken je dit?

Je loopt er tegenaan dat ..

Als (loopbaan)coach, leidinggevende of HR-professional zie je hooggevoelige collega’s worstelen en vastlopen op de werkvloer. Je begeleidt misschien ook hooggevoelige mensen die kampen met de gevolgen van stress in hun privé- of werkleven.

Je weet niet precies wanneer het gewoon stress is of wanneer hooggevoeligheid? Dat is heel logisch. Grote kans dat je daar vaker mee te maken hebt dan je nu nog denkt. Bedenk maar dat ongeveer 1 op de 5 mensen HSP is, en van de mensen die stress ervaren, ziek worden en uitvallen is dat percentage nog veel groter. 

In deze training leer je hoe stress in elkaar zit, wat maakt dat HSP sneller stressklachten ervaren én vooral wat je kunt doen om verzuim onder HSP beter te begrijpen en te benaderen.

Stress is niet goed voor je, dat weet je. Maar waarom eigenlijk niet? Wat gebeurt er dan in je lijf? Wat is de functie en wanneer loop je vast? Allemaal vragen zonder antwoorden. En je vindt het onderhand wel tijd worden dat je die antwoorden wél weet. 

Je hebt geen idee hoe de vicieuze cirkel van uitputting en stress te doorbreken is. Je helpt (bijvoorbeeld) je collega graag, maar eigenlijk heb je geen idee waar te beginnen. Wat zet je in, waar begin je en wat helpt? Je hebt geen idee. 

Stress gaat gepaard met een gevoel van onmacht. Dat maakt dat macht een gevoelig punt wordt en zeker op de werkvloer is dat wel relevant. Je hebt te maken met verschil in macht. In functies en in personen. Maar hoe krijg je inzicht in machtspatronen? Hoe helpt dit inzicht om weer ‘bij machte te raken’ om de situatie en stress het hoofd te bieden? 

Je hebt geen idee hoe je een slachtoffer van stress helpt bewegen naar krachtig zelfbewust worden. Waar begin je? Wat zijn de stappen? Wat helpt en wat juist niet? Meer vragen dan antwoorden en je hebt daardoor het gevoel dat je tekort schiet. 

 • Susan-Marletta-Hart-hooggevoelig-heel-gewoon

  “Hoe we tegen stress aankijken en hoe we met ons leven omgaan, bepaalt hoeveel last we ondervinden van stress.”

  Susan Marletta Hart
  Trainer Themamodule HSP & Stress

Hoe zou het zijn als je?

Resultaat van de themamodule

Als je deze training hebt gedaan weet je hoe stress in elkaar zit, hoe het werkt in je lijf, wat de voor- en nadelen zijn en wat je kunt doen. Je leert hoe hooggevoeligheid en stress samengaat en waarom HSP sneller stress ervaren.

De training is zo ingericht dat het in eerste instantie gaat om hoe je dit kunt inzetten in je werk met mensen. Bijvoorbeeld als je mensen met stressklachten ziet in je praktijk of in je werk als HRM/leidinggevende of coach. Maar natuurlijk zal je zelf ook dingen herkennen en haal je er ook wat voor jezelf uit. Je bent immers zelf je instrument.

Door de praktische insteek neem je veel aanknopingspunten, tips en tools mee die je direct in kunt zetten waardoor je een vastgelopen HSP weer op weg kunt helpen. 

Weet wat er in je lijf gebeurt met stress en je dat ook gemakkelijk uitlegt. In deze training heb je geleerd wat het parasympatische zenuwstelsel is en waar het voor nodig is. Je leert hoe het werkt, waar het voor dient en ook wanneer het belemmert. 

Weet wat je je client kunt aanraden om uit de vicieuze cirkel van uitputting en stress te komen. Woorden, tips en tools krijg je in deze middag, die je meteen in kunt zetten om anderen (en misschien ook jezelf) te helpen. Je weet waar je kunt beginnen, wat aanknopingspunten zijn waarop je verder kunt. 

Mogelijkheden hebt om onmacht te veranderen in het heft in eigen hand nemen en omgaan met machtspatronen. Het gevoel van onmacht maakt de stressklachten groter. Echter het gevoel invloed te hebben kan juist bijdragen aan herstel. In deze middag leer je meer over onmacht, macht en machtspatronen. Je leert waarbij je je client kunt ondersteunen in de omgang met machtspatronen in (werk-)relaties. 

Weet wat nodig is om te bewegen van het slachtoffer van stress naar krachtig zelfbewustzijn. Je krijgt aankopingspunten, stappen en tips om iemand op weg te helpen naar krachtig en zelfbewust zijn. Je leert waar diegene begint met de eerste stappen om niet meer het slachtoffer te zijn van stress.

Dan is deze themamodule iets voor jou!

HSP & STRESS IS RELEVANT omdat..

Stress wordt door experts nu al dé ziekte van de 21ste eeuw genoemd. De themamodule ‘HSP & Stress’ is opgezet met hooggevoelige mensen in het achterhoofd, maar het onderwerp is voor vrijwel iedereen interessant. Machteloosheid, (tijd)druk en trauma bepalen stress tot in hoge mate, waarop ons brein ermee aan de haal gaat.

Hooggevoelige mensen zijn bijzonder gevoelig voor (chronische) stress. Waarom is dit? Is het alleen tijdsdruk of zit er meer achter? Hoe is stress een continue begeleider in ons leven geworden? Hoe komen ze uit deze spiraal?

De tijd is rijp voor een omwenteling. De themamodule ‘HSP & Stress’ geeft concrete antwoorden én oefeningen die jouw cliënt helpen om deze negatieve spiraal te doorbreken en hiermee tevens een signaal af te geven aan de omgeving.

Stress heeft ingrijpende lichamelijke gevolgen, zeker voor hooggevoelige mensen. Wetenschappelijk onderzoek toont een verband aan tussen chronische stress en lichamelijke klachten als fybromyalgie, chronische vermoeidheid, verstoring van de hormoonhuis- houding, bijnieruitputting en diabetes.

Susan Marletta Hart laat zien dat hoe we tegen stress aankijken en hoe we met ons leven omgaan, bepaalt hoeveel last we ondervinden van stress. We kunnen daarom kijken naar stress óf kijken naar levensvreugde.

Susan onderzoekt in haar boek ‘Hooggevoeligheid & Stress’ welke processen, gedachten en omgangsvormen ons spanning, en welke ons ontspanning en plezier kunnen brengen.

In deze themamodule maakt ze de vertaalslag naar het begeleiden van hooggevoelige mensen.

Themamodule HSP & Stress

Susan Marletta Hart Trainer themamodule 'HSP & Stress'

Bestsellerauteur Susan Marletta Hart is al jaren een autoriteit op het gebied van hooggevoeligheid. Met haar boeken, coaching, workshops en lezingen heeft zij al duizenden mensen kunnen raken.

Ze schreef zeven boeken, waaronder het boek Leven met Hooggevoeligheid, van opgave naar gave’ (2003 Ten Have) dat inmiddels een everseller is.

Susan leeft en werkt in Nederland en Zwitserland. Ze heeft een praktijk voor hooggevoelige mensen in Oegstgeest en geeft regelmatig HSP retreats en trainingen in Zeeland en Castricum.

Deze themamodule is een laagdrempelige manier om in een korte tijd veel kennis en ervaring op te doen. Het resultaat is dat je met waardevolle praktische tips en tools direct aan de slag kunt. 

THEMAMODULE
HSP & STRESS

In één middag leer je wat stress is, hoe het werkt (psychisch en fysiek) en wat aanknopingspunten zijn om het aan te pakken. Na deze middag heb je concrete antwoorden én oefeningen die helpen om de negatieve spiraal van stress te doorbreken. Je maakt kennis met de kracht van zelfbewust worden en leert de eerste stappen daarin.

€ 195,-


1 middag, de datum kies jij


Inclusief arrangement, cursusmap & materiaal


Je leert tijdens de themamodule HSP & Stress de volgende elementen zitten in de themamodule

Hoe werkt het, waar begint het, wat gebeurt? Wat doet het parasympatisch zenuwstelsel? Je krijgt antwoorden op deze vragen.

De oorzaken van stress

Hoe werkt het, waar begint het, wat gebeurt? Wat doet het parasympatisch zenuwstelsel? Je krijgt antwoorden op deze vragen.
Je leert waarom dat chronische stress een neerwaartse spiraal is en welke psychische en fysieke klachten erbij horen.

De neerwaartse spiraal

Je leert waarom dat chronische stress een neerwaartse spiraal is en welke psychische en fysieke klachten erbij horen.
Hooggevoelige mensen hebben meer last van stress, waarom is dat zo en hoe werkt dat? Je leert het in deze module.

HSP stressgevoelig

Hooggevoelige mensen hebben meer last van stress, waarom is dat zo en hoe werkt dat? Je leert het in deze module.
Als we toch weten dat stress zo ongezond is, waarom gaan we dan door? Waarom we verslaafd zijn aan stress leer je in de module.

Stress is verslavend

Als we toch weten dat stress zo ongezond is, waarom gaan we dan door? Waarom we verslaafd zijn aan stress leer je in de module.
'Hoe gaat het?', 'Druk druk druk!'. Dit hoor je vaak, alsof we niet meer aan het roer staan. Hoe machteloosheid werkt leer je deze middag.

Stress en machteloosheid

‘Hoe gaat het?’, ‘Druk druk druk!’. Dit hoor je vaak, alsof we niet meer aan het roer staan. Hoe machteloosheid werkt leer je deze middag.
Lust of het tegenovergestelde, lusteloosheid, wat heeft het met stress te maken? Susan gaat in deze themamodule hier dieper op in.

Stress en lust

Lust of het tegenovergestelde, lusteloosheid, wat heeft het met stress te maken? Susan gaat in deze themamodule hier dieper op in.

Kies hier jouw training Kies welke datum goed bij jou past!

 • 9 maart 2020 (maandag)

  9 maart 2020 (maandag)

  13.00 – 17.00 uur – Academie voor Haptonomie – Doorn
 • 12 oktober 2020 (maandag)

  12 oktober 2020 (maandag)

  13.00 – 17.00 uur – Academie voor Haptonomie – Doorn

Praktische informatie & veelgestelde vragen

Praktische informatie

Heb je een andere vraag? Je bent van harte welkom!

Contact-hooggevoelig-heel-gewoon

Neem contact op

Je kent Susan Marletta Hart van.. de boeken:

 • leven-met-hooggevoeligheid-susan-marletta-hart-hooggevoeligheelgewoon
 • hooggevoeligheid-stress-susan-marletta-hart-hooggevoeligheelgewoon
 • voluit-leven-met-hooggevoeligheid-susan-marletta-hart-hooggevoeligheelgewoon
 • leven-met-hooggevoeligheid-werkboek-susan-marletta-hart-hooggevoeligheelgewoon
 • leven-met-hooggevoelige-kinderen-susan-marletta-hart-hooggevoeligheelgewoon
 • leven-met-hooggevoeligheid-susan-marletta-hart-hooggevoeligheelgewoon
 • aandachtig-leven-susan-marletta-hart-hooggevoeligheelgewoon

en interviews in:

happinez-susan-marletta-hart-HGHG
margriet-susan-marletta-hart-HGHG
psychologie-magazine-susan-marletta-hart-HGHG

Twijfel je nog om mee te doen?

Vul het formulier in en we nemen binnen twee werkdagen contact met je op. 

Ik heb de Privacyverklaring gelezen en geef toestemming voor de verwerking van mijn gegevens.

Bedankt voor het klikken op de knop!

Mijn naam is Tom van ‘t Zand en ik doe onderzoek naar de website van Hooggevoelig heel gewoon. Om mij te helpen kun je onderstaand formulier invullen.

Alvast bedankt!

 

 

Vraag 1: Met welk doel bezocht je onze website? (meerdere antwoorden mogelijk)

Iets anders:

Vraag 2: Heb je dit doel of deze doelen bereikt?
NeeDeelsJa

Vraag 3: Hoe zou je de tijd die het kostte om dit doel te bereiken omschrijven?
Erg langzaamLangzaamGemiddeldSnelZeer snelIk heb mijn doel(en) niet bereikt

Vraag 4: Hoe zou je het aantal (muis)klikken om je doel te bereiken omschrijven?
Heel veel klikkenVeel klikkenGemiddeld aantal klikkenWeinig klikkenHeel weinig klikken

Vraag 5: Wat vind je van de gebruikersvriendelijkheid van onze website?
Erg gebruikersonvriendelijkGebruikersonvriendelijkNeutraalGebruikersvriendelijkErg gebruikersvriendlijk

Naast deze vragenlijst wil ik ook een liveonderzoek doen. In dit onderzoek wordt de deelnemer gevraagd een scenario te doorlopen op de website. Ik observeer dat en stel na afloop een aantal vragen.

Vraag 6: Mag ik je benaderen met meer informatie over dit liveonderzoek?
Ja, je mag mij benaderen met meer informatie over het liveonderzoek.Nee

Vraag 6a: Wat is je naam?

Vraag 6b: Wat is je E-mailadres?

Vraag 6c: In welke doelgroep van onze website schaar je jezelf?
Professional (werkt met hooggevoelige mensen)Bedrijfsmatige bezoeker (wat kan ik met hooggevoeligheid in mijn bedrijf)Particuliere bezoeker (opzoek naar informatie over hooggevoeligheid)

Heb je verder nog vragen of opmerkingen?

Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Pin It on Pinterest