Je bent hier Hooggevoelig heel gewoon > Professionals > Themamodules > Themamodule HSP & Strong-Willed

THEMAMODULE

HSP & Strong-Willed

Wil je in één middag helder krijgen wat Strong-Willed is, hoe dit samengaat met HSP en wat het betekent? Je wilt weten wat de valkuilen zijn, wat kun je doen en wat juist niet helpt. Na deze middag heb je op een leuke en praktische manier kennisgemaakt met het model van de innerlijke familie waardoor je inzicht, praktische tips en tools hebt. Janneke van Olphen, expert op het gebied van Strong-Willed en HSP en auteur van ‘Het Hooggevoelige kind met een Sterke Wil’, is de trainer in deze module en zorgt voor een middag vol inspiratie!

Herken je dit?

Je loopt er tegenaan dat ..

Je hebt niet helder wat Strong-Willed is, hoe dit samenhangt met HSP en wat je ermee kunt. Ouders hoor je praten over hun ‘temperamentvolle kind’ en je ziet kinderen die veel voelen én ook af en toe ontploffen. Ze zijn dus niet alléén rustig en verlegen. En soms ontploffen ze juist als ze thuiskomen en zie je dat niet op school of in je praktijk. Is er sprake van Strong-Willed? En hoe plaatsen we dit in het kader met allerlei andere eigenschappen? Want maar blijven differentiëren helpt toch ook niet.. 

Je hebt wel eens gehoord van Strong-Willed, maar hebt eigenlijk geen idee wat het precies is. En al helemaal niet hoe dit samengaat met hooggevoeligheid. Het lijkt soms haast het tegenovergestelde of toch niet? Als anderen er vragen over stellen kun je er niet goed woorden aan geven. 

Om een stap verder te gaan: als je al een idee hebt van wat Strong-Willed is, en hoe dit samen zou kúnnen werken met HSP, kom je eigenlijk niet veel verder. Want hoe is de innerlijke dynamiek? Wat zijn de valkuilen en waaróm? Hoe werkt dat dan? Je wilt dit graag weten zodat je ook onderscheid kunt maken tussen waar het gaat om valkuilen en vaardigheden, en waar ‘slechts’ om opvoeding. 

In een klas met kinderen kun je maar beperkt inzoomen op een kind, dus naast de vraag hoe HSP en Strong-Willed werkt, is de grotere vraag: hoe is de wisselwerking met de omgeving? Hoe gaat zo’n kind om met de rest van de klas, wat helpt en wat juist niet? Hoe voorkom je uitzondering maar heb je wel aandacht voor het individu ín de groep? 

Al die losse termen, HSP, Strong-Willed: hoe verhouden al deze termen zich tot elkaar? Je mist het kader. Want je kunt moeilijk 10 modellen en verklaringen naast elkaar zetten, zeker in een klas met kinderen is dat niet te doen. Je wilt graag één model, één verhaal waarin je meerdere kinderen kunt plaatsen. Zou het model van de innerlijke familie dat kunnen zijn?

Uitleg, woorden, verhalen.. het is interessant hoor maar wat kan je DOEN? Als een kind ontploft, of dramt, of verstart. Wat doe je dan? Streng zijn en straffen, of juist vasthouden en stil zijn? Je wilt graag weten en ervaren waar je goed aan doet en waaraan juist niet. 

HSP & STRONG-WILLED IS RELEVANT omdat..

Hooggevoeligheid maakt onderdeel uit van je persoonlijkheid. Het brengt zowel kwaliteiten als schaduwkanten met zich mee, waarbij bepaalde clusters van eigenschappen zichtbaar worden.

Je kunt laaggevoelig, gemiddeld gevoelig of hooggevoelig zijn. Daarnaast kun je een lage wil, een gemiddelde wil of een sterke wil hebben. Iemand met een sterke wil wordt ook wel strong-willed genoemd. Een hooggevoelig kind, en al helemaal een hooggevoelig kind met een sterke wil heeft dus veel kwaliteiten in sterke mate.

Janneke van Olphen werkt met het model van de ‘innerlijke familie’. Dit model is systeemtherapeutisch en is een metafoor voor onze persoonlijkheid (archetypisch). De innerlijke familie is ontwikkeld door Arienne Klijn, met wie Janneke van Olphen samenwerkt.

Met het model van de innerlijke familie worden de eigenschappen hooggevoelig en strong-willed geplaatst binnen het kader van de gehele persoonlijkheid. Hierdoor raakt de eigenschap hooggevoeligheid niet geïsoleerd van andere eigenschappen, maar wordt de dynamiek tussen de eigenschappen juist zichtbaar.

Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe iemand heeft leren omgaan met zijn/haar intense inlevingsvermogen, dus welke copingsmechanismen iemand heeft ontwikkeld. Past iemand zich vaak aan? Of vermijdt iemand grotere groepen? Of heeft iemand geleerd om bij zichzelf te blijven?

Wil jij je verdiepen in hooggevoeligheid en een sterke wil? Leren over de innerlijke dynamiek en praktische handvatten aangereikt krijgen? Dan is deze themamodule iets voor jou!

hsp-strong-willed-janneke-hooggevoeligheelgewoon

Hoe zou het zijn als je?

Resultaat van de themamodule HSP & Strong-Willed

Na deze themamodule weet je wat Strong-Willed is, hoe dit samengaat met HSP en wat het betekent. Je herkent het, weet wat de valkuilen zijn en wat je kunt doen en wat juist niet helpt. 

Je maakt in deze middag op een leuke en praktische manier kennis met het model van de innerlijke familie waardoor je inzicht, praktische tips en tools krijgt.

Janneke van Olphen, expert op het gebied van Strong-Willed en HSP en auteur van ‘Het Hooggevoelige kind met een Sterke Wil’, is de trainer en zorgt voor een middag vol inspiratie!

Je weet wat de combinatie HSP en Strong-Willed anders maakt dan dat je alleen HSP bent. Je kunt dit in een paar zinnen uitleggen en kenmerken benoemen. 

De innerlijke dynamieken die vaak spelen bij HSP en Strong-Willed zijn geen raadsel meer, maar je hebt juist aanknopingspunten om dit te duiden. Je kan daardoor valkuilen zien en uitleggen maar ook helpen voorkomen. Je weet wat de talenten zijn en wat kan helpen om die meer naar de voorgrond te halen.

De wisselwerking tussen iemand die HSP en Strong-Willed is en de omgeving is interessant en je hebt daar inzicht in. Daardoor kun je voor beide kanten iets doen. Je kunt woorden geven, uitleg en tips. 

Je hebt ervaren hoe het model van de innerlijke familie werkt, gericht op HSP en Strong-Willed. Je hebt er niet alleen over gelezen in een boek of over gehoord, maar ook echt ervaren. Janneke neemt je mee door uit te beelden, te laten zien en vertellen waardoor je een compleet beeld hebt én er daarna gemakkelijker over vertelt. 

Hooggevoelige en strong-willed kinderen  zien, ondersteunen en op weg te helpen richting talent. Je krijgt handvatten die je in kunt zetten om de valkuilen te laten zien en te helpen om de positieve kanten van de eigenschappen in te zetten. 

 • “Vanuit de strong-willed kant neigt iemand prikkels op te zoeken omdat ze voedend zijn. Maar diezelfde prikkels komen aan de hooggevoelige kant sterk binnen. Dus is het belangrijk om die prikkels tijdig te verwerken. Maar dat is vaak weer ‘saai’ voor die kant die juist een sterke drang heeft om gevoed te worden… Hooggevoelige kinderen met een sterke wil neigen er daarom vaak naar om door te gaan met prikkels zoeken, ten koste van hun hooggevoelige kant.

  Een ander innerlijk dilemma bij deze kinderen is dat ze heel goed aanvoelen of er wel of geen harmonie is in de verbinding met de ander. Hun hooggevoelige kant spoort hen aan om de harmonie te behouden of herstellen. Maar hun sterke wil zorgt ervoor dat áls ze iets willen, dat ze dat ook intens graag willen. Wat ze (intens) willen, komt niet altijd overeen met wat de ander wil en leidt dus tot disharmonie. Hetgeen ze weer sterk aanvoelen. Best lastig!

  Janneke-van-olphen-hooggevoeligheelgewoon
  Janneke van Olphen
  Trainer Themamodule HSP & Strong-Willed

THEMAMODULE
HSP & STRONG-WILLED

In één middag leer je wat Strong-Willed is, hoe dit samengaat met HSP en wat het betekent. Je weet wat de valkuilen zijn, wat je kunt doen of wat juist niet helpt. Na deze middag heb je op een leuke en praktische manier kennisgemaakt met het model van de innerlijke familie waardoor je inzicht, praktische tips en tools hebt. 

€ 195,-


1 middag, de datum kies jij


Inclusief arrangement, cursusmap & materiaal


Je leert tijdens de themamodule HSP & Strong-Willed de volgende elementen zitten in de themamodule

Wat is het, wat zijn de elementen en hoe werken ze samen in de persoonlijkheid? Antwoorden op deze vragen krijg je in de module.

Inzicht in HSP & Strong-Willed

Wat is het, wat zijn de elementen en hoe werken ze samen in de persoonlijkheid? Antwoorden op deze vragen krijg je in de module.
Voor wat voor uitdagingen staat iemand die HSP

De dynamieken

Voor wat voor uitdagingen staat iemand die HSP & Strong-Willed is? Wat heeft iemand te leren om om te gaan met deze eigenschappen?
Inzoomen op de persoon zelf is interessant, maar hoe gaat dat samen met de omgeving? Ook dit komt aan bod in deze middag.

De omgeving

Inzoomen op de persoon zelf is interessant, maar hoe gaat dat samen met de omgeving? Ook dit komt aan bod in deze middag.
Dit model biedt je een fundament en kader in één om HSP en Strong-Willed een context te geven die ondersteunend is.

Innerlijke familie

Dit model biedt je een fundament en kader in één om HSP en Strong-Willed een context te geven die ondersteunend is.
Kennis is belangrijk, maar praktisch aan de slag kunnen minstens net zo. Daarom krijg je in deze middag veel handvatten.

Handvatten

Kennis is belangrijk, maar praktisch aan de slag kunnen minstens net zo. Daarom krijg je in deze middag veel handvatten.
Janneke nodigt je in deze module uit om interactief aan de slag te gaan en garandeert je een hoop lachen en plezier.

Humor

Janneke nodigt je in deze module uit om interactief aan de slag te gaan en garandeert je een hoop lachen en plezier.

Kies hier jouw training Kies welke datum goed bij jou past!

 • 15 april 2020 (woensdag)

  15 april 2020 (woensdag)

  13.00 – 17.00 uur – Academie voor Haptonomie – Doorn
 • 7 oktober 2020 (woensdag)

  7 oktober 2020 (woensdag)

  13.00 – 17.00 uur – Academie voor Haptonomie – Doorn

Janneke van Olphen Trainer themamodule 'HSP & Strong-Willed'

“Mijn werk van de afgelopen 8 jaren is geweest om de combinatie hooggevoelig & strong-willed te zien, te benoemen en onder de aandacht te brengen. Nooit eerder was er geschreven over deze combinatie van eigenschappen, terwijl het er natuurlijk al wel was. Het werd hoog tijd, blijkt wel aan de enorme herkenning bij ouders en de behoefte aan erkenning en handvatten”.

Janneke van Olphen (1972) is psycholoog NIP en verdiept zich sinds 25 jaar in hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid. Ze woont samen met haar man en 3 zoons in Soest. Ze richtte in 2010 haar bedrijf enVie|Gevoeligheid Grootbrengen op. Ze koppelde de eigenschappen hooggevoelig & strong-willed aan elkaar, geeft cursussen en lezingen. Samen met Arienne Klijn leidt ze professionals op met wie ze een community van HG&SW-specialisten vormt. Ze schreef de boeken ‘Het hooggevoelige kind met een sterke wil’ en samen met Josina Intrabartolo de ‘Draakje Vurig’ prentenboeken reeks. Inmiddels begeleidt ze al heel wat jaren ouders in de omgang met hun hooggevoelige kind.

Neem alvast een kijkje Lees alvast over het innerlijk jongetje en meisje uit de innerlijke familie:

Hooggevoelige kinderen 

Een hooggevoelig kind kan sterk meeleven, kan sferen en emoties sterk aanvoelen en raakt daardoor eerder aangedaan dan een ander aangedaan is. Dit laatste wordt vaak verward met ‘sociaal-emotioneel nog niet rijp zijn’. Terwijl een hooggevoelig kind sociaal-emotioneel juist vaak een voorsprong heeft.

Positieve invloeden (zoals een aai, knipoog, ergens in gezien worden), hebben een positief en lang aanhoudend effect op het welzijn van een hooggevoelig kind. Een positieve invloed is óók het zien en benoemen van de kwaliteiten van het hooggevoelig kind.

Zorg ervoor dat je aansluiting maakt en dat je een hooggevoelig kind geruststelt nadat je boos of streng bent geweest voor een ander kind.

Innerlijk jongetje

Een strong-willed kind heeft de kwaliteiten van het innerlijk jongetje in sterkere mate dan gemiddeld. Hij staat voor wilskracht.

Kwaliteiten zijn o.a. eigen wil, leergierig, ondernemend, energiek, nieuwsgierig, humorvol, creatief, vrolijk. Schaduwkanten zijn o.a. ongeduldig, grenzeloos, opstandig, treiterig, driftig, brutaal, dwars, clownesk, afgehaakt. Hij heeft behoefte aan autonomie en vrijheid.

Als je de schaduwkanten ziet, dan weet je dat hij het niet zo naar zijn zin heeft. De schaduwkanten kunnen óók een signaal zijn dat het innerlijk meisje zich niet fijn voelt. Check hoe het gaat door te kijken of hij energiek, verveeld of lusteloos is (energiemeter). Als een innerlijk jongetje ergens weinig energie van krijgt, dan help je door iets te bieden waar zijn nieuwsgierigheid naar uitgaat en/of door extra uit te dagen.

Innerlijk meisje

Een hooggevoelig persoon heeft de kwaliteiten van het innerlijk meisje in sterkere mate dan gemiddeld. Het innerlijk meisje staat voor voelkracht.

Kwaliteiten zijn o.a. eerlijk, open, puur, verbonden, aanpassingsgericht, invoelend, gevoelig en ontspannen. Schaduwkanten zijn claimend, dramaqueen, teleurgesteld, eenzaam, verdrietig, gespannen, angstig en verdrietig. Ze heeft behoefte aan harmonie in de verbinding.

Als je de schaduwkanten ziet, dan weet je dat zij zich niet fijn en ontspannen voelt. Je kunt ook checken hoe het met het innerlijk meisje gaat door te kijken of zij ontspannen, gespannen, gestrest of overprikkeld is (stoplicht). Je kunt haar helpen ontspannen door te laten merken dat je er bent, te erkennen en gerust te stellen.

Praktische informatie & veelgestelde vragen

Duur

13.00 tot 17.00 uur

Investering

€ 195,- btw vrij all-in

Diploma

Certificaat / bewijs van deelname

 • “We gaan interactief met elkaar aan de slag. Je zult veel zien en ervaren en… lachen!”

  Janneke-van-olphen-strong-willed-hghg
  Janneke van Olphen
  Trainer Themamodule HSP & Strong-Willed

Je kent Janneke van Olphen van.. de boeken:

 • draakje-vurig-janneke-hooggevoeligheelgewoon
 • hsp-strong-willed-janneke-hooggevoeligheelgewoon
 • draakje-vurig-school-janneke-hooggevoeligheelgewoon

Twijfel je nog om mee te doen?

Vul het formulier in en we nemen binnen twee werkdagen contact met je op. 

Ik heb de Privacyverklaring gelezen en geef toestemming voor de verwerking van mijn gegevens.

Bedankt voor het klikken op de knop!

Mijn naam is Tom van ‘t Zand en ik doe onderzoek naar de website van Hooggevoelig heel gewoon. Om mij te helpen kun je onderstaand formulier invullen.

Alvast bedankt!

 

 

Vraag 1: Met welk doel bezocht je onze website? (meerdere antwoorden mogelijk)

Iets anders:

Vraag 2: Heb je dit doel of deze doelen bereikt?
NeeDeelsJa

Vraag 3: Hoe zou je de tijd die het kostte om dit doel te bereiken omschrijven?
Erg langzaamLangzaamGemiddeldSnelZeer snelIk heb mijn doel(en) niet bereikt

Vraag 4: Hoe zou je het aantal (muis)klikken om je doel te bereiken omschrijven?
Heel veel klikkenVeel klikkenGemiddeld aantal klikkenWeinig klikkenHeel weinig klikken

Vraag 5: Wat vind je van de gebruikersvriendelijkheid van onze website?
Erg gebruikersonvriendelijkGebruikersonvriendelijkNeutraalGebruikersvriendelijkErg gebruikersvriendlijk

Naast deze vragenlijst wil ik ook een liveonderzoek doen. In dit onderzoek wordt de deelnemer gevraagd een scenario te doorlopen op de website. Ik observeer dat en stel na afloop een aantal vragen.

Vraag 6: Mag ik je benaderen met meer informatie over dit liveonderzoek?
Ja, je mag mij benaderen met meer informatie over het liveonderzoek.Nee

Vraag 6a: Wat is je naam?

Vraag 6b: Wat is je E-mailadres?

Vraag 6c: In welke doelgroep van onze website schaar je jezelf?
Professional (werkt met hooggevoelige mensen)Bedrijfsmatige bezoeker (wat kan ik met hooggevoeligheid in mijn bedrijf)Particuliere bezoeker (opzoek naar informatie over hooggevoeligheid)

Heb je verder nog vragen of opmerkingen?

Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Pin It on Pinterest