fbpx

Hooggevoelig-heel-gewoon

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

THEMAMODULE

HSP & Trauma

Wil je leren wat trauma is, wat dit met je zenuwstelsel en ook met HSP te maken heeft? Hoe trauma doorwerkt in iemands dagelijks leven en wat jij kunt doen (of laten) om iemand te ondersteunen? Na deze module heb je inzicht in de recente theorie over trauma, concrete ervaring opgedaan over de werking van je eigen zenuwstelsel én oefeningen die mensen helpen hun zenuwstelsel te reguleren. Je maakt kennis met het belang van lichaamsgericht en gedoseerd werken wanneer er sprake is van trauma.  

Herken je dit?

Je loopt er tegenaan dat ..

Je niet precies weet wat er in het lijf en de psyche gebeurt bij trauma. Je hoort het woord trauma regelmatig, maar wat is het nu precies? Waar hebben we het dan over? Wat zie, hoor en voel je dan?

Je eigenlijk niet precies weet wat de valkuilen zijn wanneer je (hooggevoelige) mensen die kampen met de gevolgen van trauma in hun privé- of werkleven begeleidt. Je vraagt je af wat je kunt doen en wat juist niet helpt.

Je realiseert je dat werken met trauma een specialisme op zich is, maar wilt graag weten wat nog binnen je eigen werkgebied ligt en aan te bieden is en wanneer je doorverwijst en wat dan effectieve behandelvormen zijn.

In deze training leer je hoe je zenuwstelsel in elkaar zit, wat maakt dat HSP vaak trauma-gerelateerde symptomen ervaren én vooral wat je kunt doen om je interventies bij HSP traumasensitief in te zetten.

Je hebt wel een idee van HSP en gevoelige zenuwstelsels, maar hoe zit dat dan bij trauma, wat gebeurt daar nog meer? Wat zijn de effecten in het lijf, hoe beïnvloedt trauma het denken, voelen en doen van iemand? Trauma gaat toch over het meemaken van hele heftige dingen? Wat heeft dat dan met HSP te maken?

Je merkt dat er clienten zijn die zo vast lijken te zitten in hun verleden en praten erover lijkt niet structureel iets op te lossen, het maakt het zelfs soms alleen maar erger! Je vraagt je af hoe dit komt; wat de valkuilen zijn in de begeleiding en waaróm. En je wilt natuurlijk weten wat voor die mensen wel zou kunnen helpen en waar zij terecht kunnen.

Al die losse termen, HSP en rejection sensitivity, trauma, psychotrauma, ontwikkelingstrauma, shocktrauma: hoe verhouden al deze termen zich tot elkaar? Je mist het kader.Wat hebben deze begrippen met elkaar gemeen? Wat zijn de laatste internationale wetenschappelijke inzichten?

Waarom zijn er mensen die maar niet hun lichaam en/of emoties kunnen voelen? Het puzzelt je dat de “standaard” adviezen van bijvoorbeeld mindfulness, ademwerk of grensoefeningen niet lijken te werken bij bepaalde mensen. Je hebt het gevoel dat er iets mist, maar wat?

HSP & TRAUMA IS RELEVANT omdat..

Recente wetenschappelijke inzichten aantonen dat trauma een belangrijke (bio)logische reactie is op overweldiging. Trauma wordt opgeslagen in ons lijf. Iedereen maakt wel eens heftige dingen mee, waarom ontwikkelt de ene persoon daar wel klachten door, terwijl een ander nergens last van heeft? In de themamodule ‘HSP & trauma’ nemen we het zenuwstelsel als uitgangspunt. Dat maakt het voor iedereen interessant. Of je jezelf of de mensen met wie je werkt nu herkent als HSP of niet. Wanneer we dreiging of overweldiging ervaren reageert ons zenuwstelsel namelijk unaniem op dezelfde manier.

Hoe kun je hiermee om leren gaan zodat je weer veerkracht ervaart?

“We blijven herhalen wat we niet repareren”

Sanne van Heumen hooggevoelig heel gewoon
Sanne van Heumen
Lichaamsgericht traumatherapeut bij Wijs in je Lijf, Trainer Themamodule HSP & Trauma

Hoe zou het zijn als je?

Resultaat van de themamodule HSP & Trauma

Na deze training weet je hoe het zenuwstelsel in elkaar zit, hoe trauma doorwerkt in je lijf en het dagelijks leven. Je weet wat activatie in een zenuwstelsel doet en wat je kunt doen of laten om iemand te helpen herstellen en reguleren. Je leert hoe hooggevoeligheid en trauma met elkaar samenhangen.

Door de praktische insteek neem je veel aanknopingspunten, tips en tools mee die je direct in kunt zetten ook bij HSP wanneer er niet specifiek sprake is van trauma. Je maakt kennis met de beginselen van traumasensitief begeleiden.

Om tijdens de themamodule meteen in te kunnen zoomen op trauma, verwachten we dat je op de hoogte bent van de basis van hooggevoeligheid. Dat betekent dat je weet wat het is en in grote lijnen weet hoe het werkt, hoe je het herkent en wat kenmerken zijn. Tijdens deze themamodule gaan we namelijk niet heel diep in op deze informatie, maar gaan we snel aan de slag.  Om snel up-to-date te zijn kun je de (gratis) online module HSP introductie volgen. Je vindt hem hier.

Je kunt uitleggen wat trauma is en begrijpt de relatie met HSP. Je hebt zicht op de verschillende begrippen die gehanteerd worden in de praktijk.

Je hebt ervaren hoe je zenuwstelsel van invloed is op je denken, voelen en doen. Je kunt dit met behulp van verschillende voorbeelden uitleggen en kenmerken van een overweldigd zenuwstelsel benoemen. 

Je begrijpt wat activatie doet met het zenuwstelsel en kent verschillende manieren om hier respectvol en sensitief mee om te gaan. Je kunt daardoor valkuilen in begeleiding zien en uitleggen, maar ook iemand helpen bij het reguleren.

Je weet welke interventies organiserend werken bij trauma en hebt hiermee kennisgemaakt tijdens de training. Je beschikt over een lijst concrete acties die toepasbaar zijn bij overweldiging van het zenuwstelsel, gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten.

Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van traumasensitief begeleiden.Je weet waar je verrijkingsliteratuur kunt vinden en begrijpt welke therapievormen passen bij de recente inzichten over hoe ons zenuwstelsel bij trauma vast komt te zitten. Je kent de grenzen van je eigen beroep wanneer er sprake is van trauma.

THEMAMODULE
HSP & TRAUMA

In één middag op locatie óf twee keer online leer je hoe het zenuwstelsel werkt, hoe trauma doorwerkt in je lijf en het dagelijks leven. Je leert hoe HSP en trauma met elkaar samenhangen. Je maakt kennis met de beginselen van traumasensitief begeleiden en krijgt tips en tools die daar bij horen.

€ 195,-

(Btw vrij)


√ 1 middag op locatie óf 2x online training van 2 uur


√ Leren in een kleine groep deelnemers, max. 10 mensen


√ Inclusief werkboek


Je leert tijdens de themamodule HSP & Trauma de volgende elementen zitten in de themamodule

Hoe werkt het, waar bestaat ons zenuwstelsel uit? Hoe en waarom beinvloedt het onze waarneming Je krijgt antwoorden op deze vragen.

De bouw van ons zenuwstelsel

Hoe werkt het, waar bestaat ons zenuwstelsel uit? Hoe en waarom beinvloedt het onze waarneming Je krijgt antwoorden op deze vragen.
Wat is trauma de relatie met het model van het drie-enige brein" ("tri-une brain"), de polyvagaal theorie en neuro-affectieve ontwikkelingspsychologie.

Theoretische onderbouwing

Wat is trauma de relatie met het model van het drie-enige brein” (“tri-une brain”), de polyvagaal theorie en neuro-affectieve ontwikkelingspsychologie.
Je leert ervaringsgericht op zowel professioneel als persoonlijk niveau. Doordat je de werkvormen zelf ervaart, combineer en integreer je het met je bestaande kennis en (werk)ervaring.

Ervaringsgerichte oefeningen

Je leert ervaringsgericht op zowel professioneel als persoonlijk niveau. Doordat je de werkvormen zelf ervaart, combineer en integreer je het met je bestaande kennis en (werk)ervaring.
Wat helpt praktisch, wat kun je DOEN? Die vraag willen we graag beantwoord zien na deze module. Hoe help je mensen wanneer hun zenuwstelsel overweldigd is door trauma en/of hooggevoeligheid? Je leert het in de module.

Tools & Tips

Wat helpt praktisch, wat kun je DOEN? Die vraag willen we graag beantwoord zien na deze module. Hoe help je mensen wanneer hun zenuwstelsel overweldigd is door trauma en/of hooggevoeligheid? Je leert het in de module.

Kies hier jouw training Kies welke datum goed bij jou past!

Sanne van Heumen Lichaamsgericht traumatherapeut bij Wijs in je Lijf, Trainer Themamodule HSP & Trauma

“Ik word er blij van wanneer ik anderen kan helpen bij uitdagende situaties die ze op hun levenspad tegenkomen. Dat heb ik in mijn loopbaan tot nu toe op verschillende manieren gedaan. Eerst als verpleegkundige, daarna als docent verpleegkunde en nu als lichaamsgericht traumatherapeut en trainer. Het gedachtegoed van o.a. Peter Levine, Marianne Bentzen,  Bessel van de Kolk en Larry Heller heeft veranderd hoe ik in het leven sta. Mijn intuïtie heeft een leidraad gekregen. Het is voor mij zo natuurlijk en logisch, daar zou iedereen eigenlijk kennis over moeten hebben. Dat nu praktijk, gevoel en theorie samenkomen en dat ik daar anderen mee kan helpen voelt als een cadeautje.”

Sanne ondersteunt in haar praktijk Wijs in je Lijf mensen bij hun zoektocht naar balans, herstel en veerkracht. In haar praktijk ziet ze mensen die het niet meer lukt om de taal van hun lichaam te verstaan. Sanne kijkt altijd naar de functie gedrag, klachten en problemen. Ze werkt met lichaamsgerichte methoden die hun oorsprong vinden in de neuroaffective ontwikkelingspsychologie.

Ze is onder andere opgeleid tot Somatic Experiencing® Practitioner, NARM® Practitioner, is erkend EMI-therapeut en beoefenaar van Resource Therapy. Daarnaast draagt zij via lezingen en trainingen graag de kennis van traumasensitief werken en opleiden uit.

Praktische informatie & veelgestelde vragen

Duur

Op locatie 4 uur of online 2x 2 uur

Investering

€ 195,- btw vrij all-in

Diploma

Certificaat / bewijs van deelname

Online

Beschikbaar

Op locatie

Beschikbaar

Praktische informatie

Over de inhoud van de module

Over de locatie

Tijdens de trainingen op de locaties nemen we de maatregelen rondom het coronavirus in acht, we stemmen regelmatig af met de locatie over hygiene, 1,5 meter en de andere richtlijnen die RIVM voorschrijft. De trainingsgroepen bestaan daarom uit maximaal 8 deelnemers. Heb je hier vragen over, stel ze gerust. 

Over de online training

Over de vereisten

Over de module 

Een andere vraag? Je bent van harte welkom!

Contact-hooggevoelig-heel-gewoon

Neem contact op

Twijfel je nog om mee te doen?

Vul het formulier in en we nemen binnen twee werkdagen contact met je op. 

    Ik heb de Privacyverklaring gelezen en geef toestemming voor de verwerking van mijn gegevens.

    Pin It on Pinterest