Boekrecensie ‘Dappere Draak’
In de Leesclub van Hooggevoelig heel gewoon recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Anniek recenseerde het prentenboek ‘Dappere Draak’. Over zelfvertrouwen, faalangst, geloven in jezelf en in jouw talenten, doorzetten en beetje dapper durven zijn. Veel leesplezier!
Algemene gegevens
- Titel: Dappere Draak
- Auteur: Ines Geudens
- Uitgeverij: Eigen beheer Ines Geudens Happines
- Aantal pagina’s: 24
- Jaar van uitgave: 2018
- Korte samenvatting: Over zelfvertrouwen, faalangst,geloven in jezelf en in jouw talenten, doorzetten en beetje dapper durven zijn!
EERSTE INDRUK?
Het boek heeft een vrolijke en kleurrijke cover. Het is geschreven door een kindercoach en het verhaal en de methode gebruikt zij zelf in haar praktijk. Het boek heeft grote en duidelijke tekeningen, heel kleurrijk. Wanneer je dit samen met een kind leest, kan je het kind leren om negatieve gedachten om te zetten in positieve, een mooie manier om dit thema aan te pakken met een kind.
SCHRIJFSTIJL?
Het is een prentenboek om te lezen met en voor kinderen.Het boek gaat over faalangst, onzeker zijn over jezelf, dapper zijn en geloven in jezelf. Ik zou aanraden vanaf een jaar of 5 t/m 9. Het moet een kind wel aanspreken, dat het verhaal over een draak gaat. Een leuk boek om als kindercoach of in de kinderyoga te gebruiken wanneer het thema faalangst speelt.
BENADERING VAN HOOGGEVOELIGHEID?
Hooggevoeligheid wordt niet expliciet genoemd of gebruikt in het verhaal. Wel denk ik dat veel hooggevoelige kinderen onzeker zijn over zichzelf en/of faalangstig zijn. Het is een thema dat goed past bij hooggevoeligheid.
FAVORIETE PASSAGE?
Dat is het stukje waarin de draak zijn geheim vertelt aan de muis en de muis hierop reageert door hem dapper te noemen. Omdat het dapper is dat je je geheim durft te delen en je verdriet durft te laten zien. Dat vind ik een mooie boodschap om aan kinderen mee te geven. De boodschap dat ze er mogen zijn met hun emoties. Waar ik minder blij van word: de “oh nee / oh ja” worden wat mij betreft wat te snel en te kort uitgelegd en voorbeelden van gegeven. Dit had uitgebreider gemogen.
AANRADER?
Wanneer je werkt met kinderen of als ouder met een kind dat last heeft van faalangst, of onzekerheden, dan is dit een leuk boek om samen te lezen. Je kan meedoen met draak; met de oefeningen en het kind met wie je het leest mee laten doen. De oefeningen uit het boek zijn ook leuk om te gebruiken tijdens bijvoorbeeld kinderyoga lessen of een kindercoach sessie. Zoals het rustig ademhalen voor meer controle over jezelf , positieve gedachten over jezelf wanneer je in de spiegel kijkt en de “oh nee/oh ja” gedachtes.
RAPPORTCIJFER?
De boodschap van het boek vind ik heel mooi en goed. Tevens zijn de illustraties heel passend en leuk! Wat ik leuk gedaan vind is het geheim van draak in een envelop. Voor kinderen reuze interessant natuurlijk wat daar in zit. Sommige stukken tekst vind ik wat te lang en nog te ingewikkeld voor het jonge kind. Evenals dat ik het stukje over “oh nee/oh ja” gedachten wat kort en snel vind gaan in het boek. Ik zou dit als ouder/coach, door het samen te doen met het kind, iets uitbreiden/uitleggen en nog wat voorbeelden geven. Het cijfer dat ik het boek daarom geef is een 7,5.
OVER DE RECENSENT
Anniek Benjamens werkt als administratief medewerker bij Hooggevoelig heel gewoon. Ze heeft daarnaast als pedagoog veel ervaring in het begeleiden van gezinnen en professionals, met hooggevoeligheid en autisme als aandachtsgebieden. Ook vanuit het moederschap kan ze volop meepraten over de ontwikkeling van (hooggevoelige) kinderen.