Boekrecensie ‘Ferm’
In de Leesclub van Hooggevoelig heel gewoon recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Anniek recenseerde het prentenboek ‘Ferm’. Ze schrijft: “Het zou geweldig zijn als iedere leerkracht en ouder dit boek leest met kinderen, en aan de hand hiervan boosheid bespreekt.” Veel leesplezier!
Algemene gegevens
- Titel: Ferm
- Auteur: Tirza van Schie
- Uitgeverij: Fraai
- Aantal pagina’s: 36
- Jaar van uitgave: 2017
- Korte samenvatting: Het boek gaat over Ferm. Een jongetje dat heel grote ideeën heeft en heel boos kan worden. Dit boek helpt om boosheid bespreekbaar te maken, zeker bij enthousiaste kinderen met een sterke wil.
EERSTE INDRUK?
Het boek heeft een heel rustige, maar krachtige cover. De titel is krachtig en in grote letters geschreven. Het wekt meteen interesse en roept nieuwsgierigheid op door de illustratie. Voor kinderen spreekt het meteen aan doordat het jongetje een superheldencape om heeft. De tekeningen zijn grappig, duidelijk en mooi van kleur. Ook het lettertype leest fijn. De auteur is bekend van ‘Lentezoet’ (gedichtjes) , o.a. bekend op social media. Een grappig detail: het personage Ferm, is gebaseerd op een tekening van haar zoon. Een lief, stoer en grappig prentenboek voor kinderen met de leeftijd van ongeveer 3 tot ongeveer 8 jaar. De tekeningen en tekst sluiten goed aan, je kan zelf wat bewoordingen eventueel nog wat aanpassen naar de leeftijd. Ook leuk als zelf-leesboek voor kinderen die wat ouder zijn.
SCHRIJFSTIJL?
Het is een heel makkelijk leesbaar boek. De zinnen zijn in begrijpelijke taal geschreven voor kinderen, geen moeilijke woorden en aansluitend bij hun belevingswereld en niveau. Er zijn mooie en grote illustraties en geen grote lappen tekst. Het nodigt heel erg uit om over het onderwerp in gesprek te gaan met het kind waarmee je het boek leest. Geschikt voor iedereen die met kinderen met de leeftijd van 3 tot 8 jaar woont of werkt. Ouders, leerkrachten, pedagogisch medewerkers en professionals die werken met kinderen in deze leeftijd en emoties, vooral boosheid, bespreekbaar willen maken.
THEMA EN BOODSCHAP?
Het belangrijkste thema is omgaan met boosheid. De boodschap daarbij is: je BENT niet boos, je HEBT boos. Dat boosheid je soms overkomt, je er iets aan kan doen en een manier kan bedenken ermee om te gaan. Het kan voor kinderen herkenning opleveren en erkenning dat boosheid er mag zijn, dat je het mag ‘hebben’ en het niet BENT.
BENADERING VAN HOOGGEVOELIGHEID?
Het is een boek dat niet direct gaat over hooggevoelig zijn. Het gaat over emoties en dan vooral boosheid, wat bij ieder kind voorkomt! Wat wel duidelijk naar voren komt is het intens voelen van emoties en creatief zijn.
FAVORIETE PASSAGE?
“Zeg nooit meer dat je boos BENT, want jij BENT Ferm en dat is iets
Heel anders
Veel fijners
Veel mooiers
Veel bijzonderders
En vooral iets veeeel interessanters
Dan alleen maar boos”
AANRADER?
Het zou geweldig zijn als iedere leerkracht en ouder dit boek leest met kinderen en aan de hand hiervan boosheid bespreekt. En vooral ook de boodschap dat je niet boos bént, maar hébt en dat je zelf kan bepalen wat je met de boosheid doet. Het geeft je de kans om in gesprek te gaan over boosheid. Over wat er dan gebeurt bij het kind, maar vooral ook wat hij/zij ermee kan en hoe ze ermee om kunnen gaan.
RAPPORTCIJFER?
Ik geef het boek een 8, omdat het een prettig leesbaar boek is en opent om over boosheid te praten met kinderen. Tot slot goed om te weten: er zit een kaart bij met tips van Eva Bronsveld (pedagoog en auteur van het boek temperamentvolle kinderen). Achterin het boek zijn er ook een paar invulpagina’s over boosheid. Daarop staat bijvoorbeeld wat je kunt doen als je boos bent, wat je kan doen om het met iemand goed te maken waar je boos op was en een zelfportret maken als je veel boosheid voelt.
OVER DE RECENSENT
Anniek Benjamens werkt als administratief medewerker bij Hooggevoelig heel gewoon. Ze heeft daarnaast als pedagoog veel ervaring in het begeleiden van gezinnen en professionals, met hooggevoeligheid en autisme als aandachtsgebieden. Ook vanuit het moederschap kan ze volop meepraten over de ontwikkeling van (hooggevoelige) kinderen.