Boekrecensie ‘Leven met hoogsensitiviteit’
In de Leesclub van Hooggevoelig heel gewoon recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jorieke en Sanne recenseerden het boek ‘Leven met hoogsensitiviteit’. Dat deden zij bovendien als een van de eersten, en hun verhaal is (ook) te vinden op de achterflap van het boek. Een bijzondere combirecensie, veel leesplezier!
Algemene gegevens
-
- Titel(s): Leven met hoogsensitiviteit
- Auteur: Wendy van Mieghem
- Uitgeverij: Wendy van Mieghem, www.psychologieboeken.eu
- Aantal pagina’s: 128
- Jaar van uitgave: 2019
- Korte samenvatting: Een praktische gids waarin uitgelegd wordt wat hoogsensitiviteit inhoudt. Verschillende aspecten van hsp worden belicht, allemaal vanuit een invalshoek om je uit te nodigen meer bewustzijn, regie en balns in het leven te kunnen ervaren.
Eerste indruk?
Jorieke: Het boek heeft een frisse uitstraling. In de inhoudsopgave is te zien dat de hoofdstukken zijn opgebouwd aan de hand van grote thema’s als contact, denken/voelen/doen, communicatie. Het is een informatief boek, maar vooral een feest der herkenning. In dit boek wordt echt beschreven hoe het voor mij voelt om hooggevoelig te zijn, zonder het heel zweverig of vaag te maken. De schrijfster weet de woorden te vinden die ik nog niet gevonden heb, als het gaat om het beschrijven van leven met hooggevoeligheid. Bij menig bladzijde denk ik “ja, zo voelt het”. Het boek is bedoeld voor hsp die de volwassen leeftijd al bereikt hebben, maar het is ook zeer geschikt voor partners van en professionals wanneer ze een inkijken willen hoe het is om hooggevoelig te zijn.
Sanne: Lekker compact en fris ogend boekje. Zachte en toch aansprekende kleuren. Aangenaam lettertype. Heldere structuur in het boek. Het biedt overzicht en maakt het ook gemakkelijk om kris kras door het boekje te gaan en specifieke dingen op te zoeken. Het is een informatief boek, dat ook als naslagwerk gebruikt kan worden en als leidraad voor zelfonderzoek/zelfreflectie. Ik zou het geen zelfhulpboek willen noemen omdat het niet zozeer uit gaat van een probleemstelling.
Schrijfstijl?
Jorieke: De schrijfster heeft een prettige schrijfstijl. Je leest het boek in een bepaalde cadans die het midden houdt tussen een warm bad en mijn favoriete schommelstoel. Door de vele praktische voorbeelden is het ook voor mensen zonder veel voorkennis over hooggevoeligheid goed te lezen. Ze grijpt steeds terug op wat ze beschrijft als menselijkheid. De dingen die jou maken tot wie je bent. Hieronder verstaat ze instincten, behoeften, verlangens, emoties, gevoelens, gedachten en inspiratie. Aan de hand van deze kernbegrippen neemt ze je mee en laat ze je met reflectievragen nadenken hoe het voorgaande hoofdstuk op jou van toepassing is. Het is aan jou of je deze vragen wilt beantwoorden en op welk moment. Het is een mooie, eerste stap om er op een laagdrempelige manier over na te denken.
Sanne: Duidelijke, vlotte schrijfstijl. Het leest makkelijk, het taalgebruik is vlot. Ook is de lay-out prettig en overzichtelijk waardoor het bondig en makkelijk te volgen is. Eigenlijk is het geschikt voor iedereen die informatie wil over het vinden van een weg in het leven met hoogsensitiviteit. Door de vlotte stijl en aansprekende voorbeelden is het geschikt voor een breed publiek. Van hulpverleners, ouders, mensen die zich herkennen in hsp tot mensen zonder enige kennis hierover. De reflectievragen kunnen ook mensen die al meer kennis hebben over hsp weer helpen een diepere laag in zichzelf te ontdekken.
Thema en boodschap?
Jorieke: De titel van het boek vat het thema voor mij krachtig samen; namelijk ‘Leven met hoogsensitiviteit’. Als hsp’er sta je zelf aan het roer. Jij hebt invloed op je gevoeligheid en hoe je hier mee omgaat. Dit sluit perfect aan bij de visie die Hooggevoelig heel gewoon uitdraagt.
Sanne: Hoe kun je leren de gevoelige antenne die hsp met zich meebrengt op een opbouwende manier toe te passen zodat denken, voelen en doen een flexibele samenhang krijgen in je leven. Hoogsensitiviteit is een eigenschap die van meerwaarde kan zijn voor jezelf en voor anderen, wanneer je het leert te integreren in je dagelijks leven. Hiervoor is het noodzakelijk om te kijken naar alle eigenschappen, kwaliteiten en aspecten van wie jij bent. Dit boek nodigt je uit tot zelfonderzoek in de zoektocht naar een balans tussen kracht en last.
Benadering van hooggevoeligheid?
Jorieke: Je voelt in dit boek aan alles dat de schrijfster weet waar ze het over heeft en het vanuit de doelgroep schrijft, ze hangt er niet boven en ook het ‘zo is het voor álle hsp’-toontje ontbreekt. Hooggevoelig zijn wordt in dit boek beschreven als iets moois, maar ook gewoon iets dat er is. Net als mensen met rood haar of een bril.
Sanne: Wetenschappelijk, vanuit professioneel perspectief. De auteur spreekt duidelijk ook uit eigen ervaring als psycholoog, ouder, trainer en hsp. Een positieve, op een nuchtere manier. Het is geen “halleluja-jubel-boek” maar hsp wordt in z’n totaliteit belicht. Wat het in positieve zin maar ook in negatieve zin kan betekenen. Waar dit boek echt het verschil maakt voor mij is in de nuchterheid en de uitnodiging om zelf regie voor je eigen ontwikkelproces te nemen, zonder een ‘slachtoffer’positie in te nemen. Het geeft volgens mij een reële kijk op de eigenschap, met de kwaliteiten en uitdagingen.
Wat kan dit boek je brengen?
Jorieke: Er is geen vergelijkbaar boek. Ik ben nog niet eerder een boek tegengekomen dat zo vanuit de hsp’er zelf geschreven is. Dat maakt dit boek uniek en een musthave voor hsp, partners en ouders van en professionals. Dit boek gaat hele generaties hsp helpen om de eigenschap hooggevoeligheid te ontdekken en te leren wat dit voor hen betekent, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Sanne: De kennis over wat hsp nou is, gecombineerd met de vertaalslag naar zelfreflectie; hoe werkt het in jouw systeem, manier van ervaren van de wereld. Het boek biedt meer dan alleen platte kennis, het nodigt je uit om op gevoelsniveau zelf te gaan ontdekken. Wat dit boek goed maakt voor mij is de nuchterheid, de korte en bondige informatie en tegelijk de handreiking tot zelfonderzoek allemaal in een relatief klein handzaam boekje. Dat nodig uit om zo even te pakken. Het blijft weg van ‘wolligheid’ maar adresseert ook de meer spirituele kanten van het voelen die je bij hsp ook ziet. Ook zie ik niet vaak dat er per zintuig wordt stilgestaan bij hoe dit voor een hsp kan uitpakken, met praktische voorbeelden.
Meest en minst favoriete passage?
Jorieke: De meest en minst favoriete passage wil ik graag in één antwoord samenvatten. Er is niet te kiezen. Ik ben zo blij verrast door dit boek, er is geen hoofdstuk waarvan ik het gevoel het dat het minder is dan een ander. Bij elke bladzijde zakte ik dieper in dat warme bad en wilde ik alleen maar sneller lezen omdat ik zo benieuwd was wat er op de volgende pagina zou staan.
Sanne: Mijn favoriete passage is hoofdstuk 7, omdat dit precies is waar ik mensen in begeleid in de praktijk. De uitnodiging die wordt gedaan in dit hoofdstuk is om het afstemmen en precieze waarnemen ook te gaan inzetten naar jezelf toe. Om te leren voelen wat heb IK nodig voor een optimaal welzijn. Dat is iets waarvan ik zie dat de doorsnee hsp grote uitdagingen kent. Omdat ze zo gewend zij vanuit de waarneming eerst voor de ander en dan pas voor zichzelf te zorgen. Minst favoriete passage, heel eerlijk? De bronvermelding. Er zit zoveel gedegen informatie in het boek dat ik het jammer vind dat er gebruik wordt gemaakt van wikipedia. Dat vind ik ronduit zonde want dat doet in mijn ogen de professionaliteit van de auteur en het boekje tekort. De inhoud klopt hoor, maar er zijn meer gedegen meer gerespecteerde werken die dit onderbouwen.
Rapportcijfer?
Jorieke: Dit boek krijgt van mij een 10+. Het is een must read en heeft zoveel waarde dat het bij het grote publiek bekend mag worden.
Sanne: Van mij krijgt het boek een 9. De enige aanmerking is echt het gebruik van bepaalde bronnen. Verder vind ik dit boek een absolute aanrader! Zoals ik ook op de achterflap op het boek al stel: het is voor iedereen die zelf regie wil nemen in de zoektocht naar een balans tussen last en kracht als het gaat om hoogsensitiviteit. Wanneer je je wil verschuilen achter de eigenschap, “dat kan ik niet want ik ben hsp” dan kun je het boek beter laten liggen. 😉
OVER DE RECENSENT
Deze recensie is geschreven door Jorieke Kroeze, die onder haar eigen naam een praktijk heeft. Vanuit haar achtergrond in het basisonderwijs en als (ambulant) begeleider van kinderen met autisme weet ze als geen ander hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor een goede ontwikkeling voor ieder kind. Hoewel haar focus nu ligt op hooggevoeligheid, zorgt haar brede ervaring ervoor dat ze gemakkelijk schakelt met zowel ouders, leerkrachten als zorgprofessionals.
Deze recensie is geschreven door Sanne. In haar praktijk, ‘Wijs in je lijf’, geeft ze lichaamsgerichte coaching en traumatherapie. Ze hanteert daarbij een holistische benadering en gaat er vanuit dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en elkaar bovendien beïnvloeden. Sanne helpt (hooggevoelige) mensen bij hun zoektocht naar balans, herstel en veerkracht. Het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest staan daarbij centraal. Haar motto? “Find yourself and be just that!” Meer weten over Sannes werkwijze en methodes die ze toepast? Neem een kijkje op haar website.
Wendy van Mieghem
27 november 2019 @ 13:49
Zelden heb ik mij als auteur door boekrecensenten zo gehoord en gezien gevoeld als door Jorieke en Sanne. Het verschil in visie voor wat betreft het gebruik van bronnen doet daar niets aan af. Mijn dank is groot.
Kleine correctie: het juiste aantal pagina’s van het boek is 128.
Dank voor deze ervaring.
Hartelijke groet,
Wendy van Mieghem – Psychologieboeken.eu