Boekrecensie ‘Verhalen voor gevoelige oortjes’ 1 en 2
In de Leesclub van Hooggevoelig heel gewoon recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Kindercoach Babette recenseerde de boekjes ‘Verhalen voor gevoelige oortjes’ deel 1 en 2. Vlaamse voorlees- en doe boekjes met helende verhalen. Te gebruiken door ouders, maar ook heel geschikt voor leerkrachten en kindercoaches. Veel leesplezier!
Algemene gegevens deel 1
- Titel(s): Verhalen voor gevoelige oortjes
- Auteur: Wendy Janssens
- Uitgeverij: Wendy Coaching
- Aantal pagina’s: 84
- Jaar van uitgave: 2016
Algemene gegevens deel 2
- Titel(s):Verhalen voor gevoelige oortjes 2
- Auteur:Wendy Janssens
- Uitgeverij: Wendy Coaching
- Aantal pagina’s: 80
- Jaar van uitgave: 2017
Eerste indruk?
[Deel 1]
Een stevig en zwaar boek, iets kleiner dan A4 formaat, met een mooie tekening op de cover. Er is gebruik gemaakt van rustige blauw en groen kleuren op de cover, met een tekening van Guppie glimworm, het personage uit het eerste verhaal. De titel is in goudkleurige letters vermeld en er zijn goudkleurige glimmers toegevoegd.
[Deel 2]
Een stevig en zwaar boek, iets kleiner dan A4 formaat, met een mooie tekening op de cover. Er is gebruik gemaakt van rustige aquablauw- en groentinten op de cover, met een tekening van Otto octopus, een personage uit één van de verhalen (niet te verwarren met de ‘mascotte’ van Hooggevoelig heel gewoon, red.). De titel is in zilverkleurige letters vermeld en er zijn zilverkleurige glimmers toegevoegd.
Soort boek?
[Deel 1 & 2]
Het is een voorlees- en doeboek. Het boek bevat 10 helende verhalen met verschillende thema’s. Het boek kan als leesboek gebruikt worden voor ouders, maar ook als hulpmiddel om kinderen te coachen, of om als leerkracht voor te lezen in de klas. Na elk verhaal staan er vragen en opdrachten om de inhoud van het verhaal te verankeren. Een aantal verhalen heeft een muzieknootje bovenin staan, hetgeen betekent dat er muziek bij geschreven is.
Schrijfstijl?
[Deel 1 & 2]
Als je begint met lezen, word je al gauw meegenomen in het verhaal. De verhalen zijn beeldend verteld, aangevuld met sfeervolle tekeningen. De hoofdpersonen in de verhalen zijn vaak dieren of sprookjesfiguren en spelen zich meestal af in de natuur. De schrijfster is van Belgische komaf, dat kan je aan het taalgebruik en de zinsopbouw merken.
Doelgroep?
[Deel 1 & 2]
Het boek is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 jaar tot 12 jaar. Maar ook voor ouders die hun kinderen graag voorlezen en spelenderwijs thema’s willen bespreken. Voor leerkrachten die een thema in de klas willen bespreken. En voor coaches die met kinderen werken en verschillende werkvormen willen inzetten.
Thema?
[Deel 1]
Elk verhaal bevat een thema, bv faalangst, zelfvertrouwen, hooggevoeligheid, loslaten, perfectionisme, boosheid, etc. Het leert kinderen omgaan met kleine en grote uitdagingen die ze tegen komen in hun leven.
[Deel 2]
Elk verhaal bevat een thema, bv rouw, omgaan met nieuwe dingen, anders voelen, overprikkeling, samen werken, zorgen voor het slapengaan, etc. Het leert kinderen omgaan met kleine en grote uitdagingen die ze tegen komen in hun leven.
Benadering van hooggevoeligheid?
[Deel 1 & 2]
Vanuit het dagelijks leven van kinderen. Situaties die zij tegenkomen en lastig kunnen vinden. De thema’s zijn gerelateerd aan hooggevoeligheid. De verhalen geven herkenning. Ze zijn vooral bedoeld voor gevoelige kinderzieltjes. Ze herinneren ons ook aan de bijzondere talenten en eigenschappen die iedereen van ons in zich heeft en hoe je deze kunt inzetten.
Wat kan dit boek je brengen?
[Deel 1 & 2]
Herkenning, rust, zelfinzicht. Leren omgaan met één van de thema’s. Deel 2 bevat andere thema’s dan het eerste boek van ‘Verhalen voor gevoelige oortjes’. Wederom thema’s die nauw verwant zijn aan hooggevoeligheid.
Favoriete passage?
[Deel 1]
Mijn favoriete verhaal is ‘De verbeeldkleren’, omdat hier een beroep wordt gedaan op de fantasie en verbeelding van kinderen. Kinderen die veel fantasie hebben en goed in beelden kunnen denken, kunnen hier naar hartenlust mee oefenen!
[Deel 2]
Mijn favoriete verhaal uit deel 2 is ‘Dolly’s truc’, omdat hier overprikkeling mooi in wordt uitgelegd. Hoofdpersoon Otto de octopus is vanwege zijn tentakels snel overprikkeld. Er wordt verteld hoe je door middel van het uitstoten van klanken kunt ontprikkelen. Zelf maak ik in mijn werk regelmatig gebruik van Otto de octopus van de methode van HGHG. Dit verhaal is mooi te combineren met de handpop Otto.
Rapportcijfer?
[Deel 1 & 2]
Ik geef het boek een 8,5. Omdat de verhalen geven al lezend een mooi zelfinzicht. Het laat zien hoe je ook naar situaties en problemen kunt kijken. Helende eye-openers voor kinderen. Ik zou het boek aanraden aan professionals die met kinderen werken in de basisschool leeftijd. Zij kunnen gericht een verhaal voorlezen en dieper ingaan op een thema. Nadien kan er gezongen, gedanst, geknutseld of getekend worden om te verankeren.
Over de recensent
Babette van der Beek is kindercoach, (ervarings)deskundige op het gebied van hooggevoeligheid, docent Frans en studiebegeleider bij een huiswerk instituut. Haar passie ligt in het begeleiden van kinderen en jongeren (van 6 tot 16 jaar) op hun weg naar zelfstandigheid. Babette is zelf hooggevoelig en is moeder van drie opgroeiende hooggevoelige zoons. Benieuwd naar de praktijk van Babette? Hier bekijk je haar website >>