Boekrecensie ‘Zie wat je kind beweegt’
In de Leesclub van Hooggevoelig heel gewoon recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jorieke recenseerde het boek ‘Zie wat je kind beweegt’. Veel leesplezier!
Algemene gegevens
-
- Titel(s): Zie wat je kind beweegt
- Auteur:Suzanne Strijbosch – van Snippenberg
- Uitgeverij: Scrivo Media
- Aantal pagina’s: 107
- Jaar van uitgave: 2019
- Korte samenvatting:In dit boek lees je over sensorische informatieverwerking. Hoe je op een andere manier naar je kind kunt kijken en kunt ontrafelen wat je kind met zijn gedrag en bewegingen probeert te vertellen.
Eerste indruk?
Het boek heeft een frisse uitstraling, een apart gedrukte afbeelding op de voorkant waar mijn sensorische systeem direct van aangaat. Duidelijke indeling, met paarse kaders. Het is een informatief boek. De schrijfstijl van Suzanne is prettig, met voorbeelden neemt ze je mee om de informatie nog beter in beeld te krijgen. Het boek is vooral bedoeld voor ouders, maar ook erg nuttig voor leerkrachten die graag willen leren waar het gedrag van hun leerling vandaan komt.
Thema en boodschap?
Het belangrijkste thema van dit boek is sensorische informatieverwerking en het in beweging zetten van je kind. Door goed naar je kind en zijn bewegingen te kijken kun je achterhalen waar de prikkelbehoefte van je kind ligt. Als je dit kunt zien, kun je het activiteiten aanbod aanpassen en hiermee onder- of overprikkeling voorkomen.
Benadering van hooggevoeligheid?
Het gaat niet specifiek over hooggevoeligheid, maar hooggevoelige mensen ervaren vaak (ook) op sensorisch gebied verschillende uitdagingen. Er wordt niet specifiek betekenis gegeven aan hooggevoeligheid in combinatie met sensorische informatieverwerking en hoe je vooral dit systeem voor je kunt laten werken.
Wat kan dit boek je brengen?
Het boek leert je over sensorische informatieverwerking, wat het is, hoe je dit kunt beïnvloeden en welk gedrag er uit voortvloeit. Het is een laagdrempelig boek over sensorische informatieverwerking. Zonder dat het ingewikkeld wordt en er met moeilijke termen gestrooid wordt, wordt het de lezer duidelijk wat sensorische informatieverwerking is en welke uitdagingen hierbij kunnen komen kijken. Er zijn nog maar weinig boeken die op deze manier uitleg geven aan sensorische informatieverwerking.
Minst favoriete passage?
Mijn minst favoriete ding aan dit boek beslaat niet echt een passage of hoofdstuk, maar meer een lijn die ik af en toe bespeur. Suzanne schrijft erg beeldend, met veel praktische voorbeelden. Dit maakt dat het voor mensen zonder enige voorkennis kraakhelder wordt wat ze bedoelt. Op andere punten mis ik echter bepaalde informatie en schrijft ze wat kort door de bocht. Als je letterlijk leest wat er staat heb je de halve waarheid en dat is jammer. Hier en daar was wat meer tekst en uitleg en nuance op zijn plaats geweest. Mensen lezen nu het boek en nemen dit voor waar aan, terwijl de realiteit hier en daar voor mijn gevoel net wat genuanceerder ligt.
Rapportcijfer?
Ik zou dit boek aanraden aan mensen die graag iets meer willen weten over sensorische informatieverwerking. Dit kunnen ouders zijn, maar ook leerkrachten of hulpverleners. Suzanne nodigt uit tot kijken waarom je kind doet wat het doet, en daar ben ik een groot voorstander van. Ik geef dit boek een 7, omdat ik bepaalde aannames graag wat genuanceerder omschreven had willen zien. Desalniettemin is het boek zeker een aanrader en vooral een uitnodiging om met een open blik naar je kind en zijn sensorische informatieverwerking te kijken!
OVER DE RECENSENT
Deze recensie is geschreven door Jorieke Kroeze, die onder haar eigen naam een praktijk heeft. Vanuit haar achtergrond in het basisonderwijs en als (ambulant) begeleider van kinderen met autisme weet ze als geen ander hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor een goede ontwikkeling voor ieder kind. Hoewel haar focus nu ligt op hooggevoeligheid, zorgt haar brede ervaring ervoor dat ze gemakkelijk schakelt met zowel ouders, leerkrachten als zorgprofessionals.