Boekrecensie ‘Slaapkoppie’
BOEKRECENSIE
Slaapkoppie
van Marieke van Ginneken
In het Reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Anniek recenseerde het prentenboek ‘Slaapkoppie’. Met dit boek maken kinderen op een laagdrempelige manier kennis met meditatie en ontspanningsoefeningen. Veel leesplezier!
Wat is je eerste indruk van het boek?
Slaapkoppie is een mooi stevig leesboek met prachtige illustraties. Het boek is mooi vormgegeven, heeft een fijn lettertype en is makkelijk leesbaar. Hier en daar wat humor of een grapje in het verhaal en vooral ook goed te begrijpen voor kinderen. De auteur is werkzaam binnen de jeugdpsychiatrie en zelf moeder en ze merkte dat slaapproblemen vaak een grote rol spelen in een gezin. Hoe fijn als kinderen leren de dag los te laten en daardoor beter slapen.
Wat is het voor soort boek?
Het is een boek met slaapmeditaties om voor te lezen aan kinderen voor het slapen gaan. De meditaties zijn in verhaaltjes vorm en elk verhaal heeft een eigen thema. Bijvoorbeeld: Leeuwenadem, opruimtijd, de bodyscan,de ballon. Mijn kinderen zijn 5 en 7 en ik merk dat sommige techniekjes voor de jongste nog wat lastig zijn, maar het weerhoudt ons er niet van het samen te lezen. Hij went hierdoor al op jonge leeftijd aan mediteren, we hebben een fijn ‘samen-momentje’, er is rust bij het naar bed gaan/in slaap komen, kortom: alleen maar voordelen! Je kan natuurlijk als volwassene altijd wat zinnetjes of woordjes ietwat aanpassen wat meer aansluit bij de leeftijd van je kind. Ik denk dat je ook als bijv. professional met kinderen hier stukken uit kan halen om kinderen meditatietechnieken te leren, die ze vervolgens zelf thuis doen voor ze gaan slapen.
Kun je de boodschap van het boek in enkele zinnen samenvatten?
Help je kind, door middel van meditatieverhaaltjes, alles te verwerken van de dag en makkelijk en rustiger te laten slapen.
Algemene gegevens
- Titel: Slaapkoppie
- Auteur: Marieke van Ginneken
- Uitgeverij: Spectrum
- Aantal pagina’s: 64
- Jaar van uitgave: 2019
Korte samenvatting:
Help je kind de prikkels van de dag te verwerken en lekker te slapen met Slaapkoppie.
Kinderen vinden de overgang van de dag naar de nacht soms lastig. Samen tot rust komen voor het slapengaan kan helpen om alle prikkels van een drukke dag te verwerken.
Met Slaapkoppie maken kinderen op een laagdrempelige manier kennis met meditatie. De ontspanningsoefeningen zorgen ervoor dat ze beter met stress om kunnen gaan en makkelijker in slaap komen. Dankzij de aansprekende verhalen en prachtige illustraties zorgt dit boek niet alleen voor een ontspannen nachtrust, maar ook voor veel fijne momenten voor het slapengaan.
Welke betekenis krijgt hooggevoelig zijn?
Het boek heeft Hooggevoeligheid niet als thema, maar wel is slapen/inslapen/doorslapen een bekend thema bij hooggevoelige kinderen/personen. Zij ervaren vaak een vol hoofd, ervaren veel prikkels op een dag en kunnen dat als last ervaren voor het slapen gaan. Dit boek helpt daar fantastisch bij, om in de rust en met een leger hoofd te gaan slapen!
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je ervan leren?
Ik vind het geweldig om met kinderen te lezen, om ze al van jongs af aan de meditatietechnieken te leren en ze bekend te maken met meditatie. Wat meditatie ze kan opleveren, hoe fijn het is en hoe goed het is om elke dag te doen. Ik denk echt dat het kinderen helpt om in de huidige maatschappij hun drukke en volle hoofden leeg te maken en ze mee te geven dat je dit ook in je volwassen leven nodig blijft hebben.
Een inkijkje, een oefening:
Bevat het boek nieuwe informatie ten opzichte van vergelijkbare boeken?
Het zijn makkelijk te vertellen, maar ook makkelijk te begrijpen , verhaaltjes voor kinderen. Ze duren niet te lang, want de aandachtsspanne van kinderen is nog niet zo lang, dit sluit dus perfect aan!
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
Oeh lastig kiezen, maar een stukje uit de meditatie “Blokkenwereld”
Hier, in jouw hut, mag je zo lang blijven als je wilt. En weet je wat nou zo leuk is? Je kunt hier naartoe terug wanneer je maar wilt. Het enige wat je hoeft te doen is je ogen dichtdoen, heel diep ademhalen en teruggaan. Fijn he?
Wat jouw minst favoriete deel uit het boek en waarom?
Die heb ik nog niet ontdekt
Een inkijkje in het boek:
(Aan wie) Zou je dit boek aanraden en waarom (niet)?
Voor iedereen die te maken heeft met kinderen, of ze nou moeilijk in slaap komen of niet, ik denk dat het voor ieder kind een cadeautje is om dit samen te mogen doen en de dag te verwerken!
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Een 9 , nog net geen 10, omdat ik het ook heel leuk zou vinden als er een paar verhaaltjes bij zouden zijn die voor het jonge kind goed te begrijpen en te doen zijn! We kunnen ook niet wachten tot de app er is om die samen te luisteren voor het slapen gaan! En misschien ook leuk om een soort handleiding of een variant te maken voor bijv. kindercoaches of andere professionals die dit weer met kinderen kunnen doen tijdens hun sessie, om op een leuke manier meditatietechnieken aan te leren.
Zijn er nog dingen die je in het bijzonder zijn opgevallen bij het lezen van dit boek?
Op dit moment is de meditatie van de ballon de favoriet bij mijn twee jongens. Een mooie visualisatie van jouw ballon (zelf bepalen welke kleur en vorm!) die je vol kan stoppen met leuke en minder leuke dingen die in je hoofd zitten, om vervolgens weg te blazen en lekker met een leeg hoofd te gaan slapen! En weet je wat zo leuk is, je wordt er zelf, door het voor te lezen, ook helemaal ontspannen van! Win-win dus