Alles wat ik voel
Review
Alles wat ik voel
Auteur: Stine Jensen
Het reviewpanel van Hooggevoelig heel gewoon, bestaande uit hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk, reviewd een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Anniek las het boek ‘Alles wat ik voel’. Dit boek zet aan tot nadenken, filosoferen en stilstaan bij je eigen gevoelens en die van anderen.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het is een mooi vorm gegeven boek, stevige cover en het heeft mooie kleuren. Het boek heeft een wat groter formaat, net iets kleiner dan A4 formaat. Er is gebruik gemaakt van een wat groter lettertype, daardoor leest het makkelijk. De illustraties zijn per emotie heel verschillende getekend, maar beelden de emotie goed uit. Ook over het kleurgebruik per emotie is nagedacht zie ik. Elke emotie, dus elk hoofdstuk, heeft zijn eigen kenmerkende kleuren.
De auteur is een bekende filosoof, schrijver en programmamaker.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is een boek voor kinderen vanaf een jaar of 9, maar ook goed te gebruiken als leerkracht in het onderwijs of als coach die met kinderen werkt. Het is zowel een leesboek als een informatief boek. Elke gevoel/emoties wordt na een voorbeeld uitgelegd bijvoorbeeld a.d.h.v. een filosoof. Dit maakt dat sommige delen best nog wat lastiger te begrijpen zijn, vandaar dat ik de leeftijd iets hoger inschat. Wel denk ik dat je altijd onderdelen uit het boek kan halen, zoals de voorbeelden, waardoor je het ook met kinderen vanaf een jaar of 7 bespreekbaar kan maken.
Kun je de boodschap van het boek samenvatten?
In Alles wat ik voel gaat het over je gevoelens: blijheid, jaloezie, verliefdheid, verdriet en alle andere grote emoties komen aan bod. Van een herkenbaar voorbeeld, naar een begrijpelijke uitleg aan de hand van bekende filosofen en vragen die kinderen tot filosoferen aanzetten. Alles wat ik voel is een boek dat kinderen bewust maakt van hun eigen gevoelens én hen stimuleert erover na te denken.
Algemene gegevens
- Titel: Alles wat ik voel
- Auteur: Stine Jensen
- Uitgeverij: Kluitman
- Aantal pagina’s: 153
- Jaar van uitgave: 2016
Korte samenvatting:
Een boek dat je uitdaagt om na te denken over alle emoties en gevoelens die je kan hebben.
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
In de verhalen worden vragen gesteld aan de lezer, maar lees je ook hoe de auteur en bijv. verschillende filosofen tegen een bepaalde emotie/gevoel aankijken. Alle emoties en gevoelens worden geïntroduceerd aan de hand van een verhaaltje waarin de emotie of het gevoel aan de orde komt in een alledaags voorbeeld.
Ook worden wat minder makkelijke gevoelens bespreekbaar gemaakt, zoals melancholie, empathie, afkeer en wraakzucht. Niet meteen alledaags, maar wel voorkomend en minder bekend bij veel kinderen.
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
Ik vind het mooi dat in de inleiding het verschil wordt uitgelegd wat het verschil is tussen emoties en gevoelens.
“ Emoties komen spontaan en onmiddellijk opborrelen. Gevoelens houden langer aan. Je kunt je bijvoorbeeld op een bepaald moment alleen voelen (onmiddelijke emoties) , maar als je veel langer alleen bent, en je vindt dat niet fijn, dan merk je dat je eenzaam bent (gevoel). Als je woedend wordt (onmiddelijke emotie), dan kan het zijn dat je ergens boos over bent (gevoel). Als er tegen je gezegd wordt dat je moet ‘afkoelen’voordat je iets doet, is dat ook omdat we onder emoties vaak niet helder kunnen denken. Soms doen mensen dan impulsieve dingen waar ze later spijt van krijgen. Daarom willen we onmiddelijke hevige emoties tot bedaren laten komen, om daarna te kijken wat we werkelijk voelen. Bij een gevoel zit er dus een ‘reflectiemoment’ tussen. Je hebt erover nagedacht. Gevoelens zijn bewuste emoties, zou je ook kunnen zeggen.”
Zou je dit boek aanraden en waarom?
Ja dit boek raad ik echt iedereen aan met kinderen in de leeftijd van 9-13jaar ongeveer. Een beetje afhankelijk op welk niveau het kind sociaal-emotioneel gezien zit waarbij dit aansluit. Zowel als ouder om met je kind emoties en gevoelens bespreekbaar te maken, maar ook als professional wanneer deze gevoelens en emoties misschien wat lastiger zijn voor het kind. Dit boek helpt om samen er over na te denken en te praten.
Welk rapportcijfer geef je dit boek en waarom?
Ik geef dit boek een 9, want ik vind het een prachtig boek om voor te lezen of om over te praten met je kind. Elke emotie in dit boek begint met een heel alledaags voorbeeld, waardoor je het heel makkelijk bespreekbaar kan maken. Er wordt geen oordeel uitgesproken, er wordt geconstateerd dat de emoties en gevoelens er zijn. En dat dat goed is. Gebeurtenissen waaraan gerefereerd wordt, zijn zeker herkenbaar voor veel kinderen.