Boekrecensie Vurig Sensitief Opvoeden
BOEKRECENSIE
Vurig sensitief opvoeden
van Nessie de Zitter
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken en andere producten die raken aan of te maken hebben met hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jorieke recenseerde het boek ‘Vurig sensitief opvoeden’. In dit boek worden de nodige tools aangereikt waarmee je gaandeweg de persoonlijke handleiding van het vurig sensitieve kind kunt schrijven.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het is duidelijk dat dit boek bij dezelfde reeks hoort als ‘Hoogsensitief opvoeden’ en ‘Opvoeden tot zelfvertrouwen’. Het heeft dezelfde look en ook zijn de tekeningen weer gemaakt door Erika Verhoeven. Er zijn nog niet zo heel veel boeken geschreven over hooggevoelige kinderen met een sterke wil, dus ik ben erg benieuwd.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is een informatief boek dat naast informatie, je ook de mogelijkheid biedt om direct aan de slag te gaan met praktische opdrachten om zelf dingen te kunnen veranderen in de thuissituatie.
Het boek is bedoelt voor ouders van gevoelige kinderen met een sterke wil, maar ook zeer geschikt voor leerkrachten en hulpverleners die met deze doelgroep te maken hebben.
Kun je de boodschap van het boek in enkele zinnen samenvatten?
Ieder kind is uniek, dus ook ieder vurig sensitiefje, zoals Nessie de Zitter het noemt in haar boek. De uitdaging ligt hem in het feit om zowel het innerlijk sensitiefje als het vurig sensitiefje voldoende ruimte te geven.
Algemene gegevens
- Titel: Vurig Sensitief Opvoeden
- Auteur: Nessie de Zitter
- Uitgeverij: Lannoo
- Aantal pagina’s: 141
- Jaar van uitgave: 2019
Korte samenvatting:
Elk vurig sensitiefje is uniek. In dit boek zu je dan ook geen pasklare antwoorden vinden. Was het maar zo eenvoudig! Ik beloof je wel dat ik je de nodige tools zal aanreiken waarmee je gaandeweg de persoonlijke handleiding van je eigen kind zult kunnen schrijven.
Welke betekenis krijgt hooggevoelig zijn?
Hooggevoeligheid is vooral een karaktereigenschap die meer van waarde wordt op het moment dat je er beter mee leert omgaan. Hooggevoeligheid wordt benaderd vanuit het perspectief dat het vooral een talent is. Een talent dat je moet leren besturen en moet leren (her)kennen.
Bevat het boek nieuwe informatie ten opzichte van vergelijkbare boeken?
Wanneer je het boek van Janneke van Olphen ‘ Hooggevoelige kinderen met een sterke wil’ hebt gelezen zijn de eerste twee, drie hoofdstukken even doorbijten. Er wordt veel informatie uit bovengenoemd boek herhaald en opnieuw in de woorden van deze schrijfster vertelt. Dat vond ik echt jammer. Wanneer je het boek van Janneke al hebt gelezen is het een globale herhaling, die voor mij niet nodig was geweest. Heb je het boek van Janneke nog niet gelezen dan biedt het eigenlijk te weinig informatie om echt te kunnen vatten hoe de innerlijke familie in elkaar steekt, zoals Janneke in haar boek beschrijft.
De praktische opdrachten in dit boek, maken het mogelijk om met de gelezen informatie aan de slag te gaan. De opdrachten zijn vooral onderzoekend en niet gericht op adviezen, hier hebben ouders echt een deskundige voor nodig. Een eerste begin is echter zeker te maken met dit boek.
Het is jammer dat de eerste hoofdstukken een samenvatting zijn van het boek van Janneke van Olphen, dat heeft voor mij echt geen meerwaarde.
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
Mijn favoriete hoofdstuk is hoofdstuk 5. Een heel hoofdstuk dat geweid wordt aan de zelfzorg die je als ouders nodig hebt om voldoende energie te behouden om goed goed voor je kind te kunnen blijven zorgen. Dat is een heel belangrijk punt wat in al mijn coachingsprogramma’s terug komt, maar waar ik nog weinig over lees in de bestaande literatuur.
Wat is je opgevallen in dit boek?
Het is jammer dat de eerste hoofdstukken een samenvatting zijn van het boek van Janneke van Olphen, dat heeft voor mij echt geen meerwaarde.
(Aan wie) Zou je dit boek aanraden en waarom (niet)?
Ik zou dit boek aanraden aan ouders en leerkrachten die hun kind herkennen in de term vurig sensitief. Zelf heb ik meer met de de term gevoelige kinderen met een sterke wil. Het zal het taalverschil wel zijn, maar van de term vurig sensitief krommen mijn tenen echt. Het doet voor mij geen recht aan de pit die in deze kinderen zit en de sloopkogel die ze kunnen zijn wanneer je nog geen handen en voeten weet te geven aan het gedrag dat ze laten zien.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Dit boek krijgt een 10+. Het is een must read en heeft zoveel waarde dat het bij het grote publiek bekent mag worden.