Boom en Kraai
BOEKRECENSIE
Boom en Kraai
van Susanne van der Wouden
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jorieke recenseerde het boek ‘Boom en Kraai’, aangevuld door andere recensies die we van bol.com haalden. Het boek gaat over eenzaamheid en buitengesloten worden. Geen makkelijk onderwerp, maar wel een onderwerp dat raakt, impact heeft en ergens over gaat. Het is dus niet simpel en niet voor iedereen. Daarom variëren ook de recensies. We proberen hier een compleet beeld neer te zetten.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het boek heeft een mooi groot formaat, wat ideaal is voor het voorlezen aan (jonge)kinderen. Het kleurgebruik (donker) en de illustraties zorgt voor een wat zwaar gevoel. Het boek bespreekt een zwaar thema, dit is ook te lezen op de achterflap. Dat zorgt ervoor dat ik niet meteen enthousiast wordt.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
Het belangrijkste thema is eenzaamheid en het gevoel buitengesloten te worden. Het boek is geschreven voor kinderen, maar ook volwassenen leren hiermee om in hun kracht te gaan staan, voor zichzelf op te komen. Maar bovenal leren ze dat ze er mogen zijn en dat ze meetellen.
Reactie via bol.com van een lezer: “In toegankelijke taal ondersteund door prachtige illustraties wordt het verhaal verteld van boom die zich minderwaardig voelt, ongelukkig is en dit ook uitstraalt. Kraai wijst hem op zijn unieke, prachtige eigenschappen en boom leeft op. Een heel mooie metafoor die kinderen én ouderen aanspreekt. Een aanrader voor iedereen. Door dit boek kom je in gesprek met je (klein)kind over bijvoorbeeld pesten.”
Algemene gegevens
- Titel: Boom en Kraai
- Auteur: Susanne van der Wouden
- Uitgeverij: Qualiber
- Aantal pagina’s: 16
- Jaar van uitgave: 2018
Korte samenvatting
Het verhaal gaat over Boom die zich eenzaam, gepest, lelijk en buitengesloten voelt. Door de bijzondere vriendschap met Kraai krijgt Boom de kracht om het allerbeste uit zichzelf te halen.
Welke betekenis krijgt hooggevoelig zijn?
Hooggevoeligheid wordt naar mijn idee eerst weggezet als iets unieks en bijzonders, maar geeft het daarmee ook gelijk een uitzonderingspositie. Dat is niet wat aansluit bij mijn visie omtrent hooggevoeligheid. Ik zie hooggevoeligheid meer als karaktereigenschap met een extra gebruiksaanwijzing en dat het handig om deze gebruiksaanwijzing te kunnen lezen zodat je er je voordeel mee kunt doen. Dit boekt maakt het voor mij zwaarder dan nodig.
Bevat het boek nieuwe informatie t.o.v. andere boeken?
Het boek neigt wel naar de positieve kant, maar de woordkeus en prenten zetten dat niet echt kracht bij. Als professional/volwassene snap ik met welk doel dit boek geschreven is, maar mijn gevoel gaat niet mee in die redenatie.
Het boek is te koop met een zwarte pluchen kraai en achterin het boek staat een in-je-kracht oefening welke ook op youtube te bekijken is.
Zou je dit boek aanraden?
Jorieke: Ik zou dit boek niet aanraden om met kinderen te lezen. Als professional zou ik dit boek lezen en bedenken of het kind waar ik mee werk, baat heeft bij dit boek of dat er elementen zijn dat ik zou willen gebruiken. Door het moeilijke taalgebruik en de zware prenten, roept dit boek eerder vragen op dan dat het een handje helpt voor het kind. Wellicht sluit het wat meer aan bij degene die veel in de lastkant zit, gepest wordt of als kind gepest werd en zoekt naar herkenning en wat aanknopingspunten om daaruit te bewegen.
Iemand anders via bol.com: “Door de boodschap die in het verhaal geweven zit in combinatie met de sfeervolle illustraties, is dit een prentenboek dat ieder kind voorgelezen zou ‘moeten’ krijgen. Je bent goed zoals je bent, je mag jezelf zijn en dat mag je uitstralen. Nu er ook een pluche kraai bij te bestellen is, gaat dit verhaal nog meer leven bij kinderen. Mijn dochter (4jr) en de kraai zijn inmiddels onafscheidelijk. Zeker een absolute aanrader.”
Hoe beoordeel je dit boek?
Jorieke: De achterliggende gedachte van het boek begrijp ik en vind ik mooi. Namelijk dat er in iedereen wat moois schuilt en iedereen uniek is. Alleen vind ik dit te weinig terug in het verhaal, de woorden en de prenten en tevens ook moeilijk te begrijpen voor jonge kinderen. Een boek dat niet perse makkelijk, vrolijk en zonnig is. Het zou mensen kunnen raken en het belicht het de donkere kant die we niet altijd graag zien, maar waar iemand zich misschien wel in zou kunnen herkennen.
H. Bos op bol.com: “Ik zocht naar een prentenboek, maar dan anders dan anders. Ik vond Boom en Kraai en ik was meteen verkocht. De tekeningen zijn van een niveau waar mijn kinderen en ik helemaal in wegdromen. De knuffel die bij het boek zit, is inmiddels al extra besteld via de auteur. Zo hebben mijn beide kinderen een zachte lieve kraai om mee in slaap te vallen. Wat een prachtig prentenboek die ik iedere ouder aanbeveel. Niet alleen de kinderen kunnen iets leren van de wijze lessen van kraai.”