Daantje het vulkaantje
BOEKRECENSIE
Daantje het vulkaantje
van Mandy Langbroek
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jorieke recenseerde het het boek ‘Daantje het vulkaantje’. Dit boek stipt de vier basisemoties aan en legt uit wat er gebeurt als je tot ontploffing komt.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het boek heeft een frisse, rustige uitstraling. De prenten zijn helder en de tekst is groot, zoals je bij een prentenboek verwacht. De informatiekolom van het boek geeft aan dat het geschikt is voor kinderen tussen 5 en 8. Hiermee ligt de leeftijd ongeveer gelijk met de geschiktheid van het boek het Kleurenmonster. Ik ben erg benieuwd wat dit boek anders maakt.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
Het belangrijkste thema van dit boek is emoties en wat er in je lijf gebeurt als je deze emoties voelt.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Het boek is geschreven vanuit de beleving van het kind. Dat wat hij of zij voelt wordt gekoppeld aan de metafoor van de vulkaan die op uitbarsten staat. Alle kinderen hebben natuurlijk met emoties te maken, dus het is niet specifiek geschreven op hooggevoeligheid. Hooggevoelige kinderen kunnen de emoties wel als extra heftig ervaren.
Algemene gegevens
- Titel: Daantje het vulkaantje
- Auteur: Mandy Langbroek
- Uitgeverij: EmotieBoek
- Aantal pagina’s: 38
- Jaar van uitgave: 2017
Boodschap van het boek:
Er wordt beschreven hoe emoties en stress kunnen leiden tot een uitbarsting. Hoe je dit kunt sturen wordt niet benoemd, al wordt de vraagt wel gesteld ‘Ik wil mijn lava naar beneden sturen, maar ik weet niet hoe’.
Welke betekenis krijgt hooggevoelig zijn?
De emoties worden benaderd vanuit het perspectief dat het normaal is om deze te voelen, dat iedereen emoties voelt. Je kunt om hulp vragen wanneer je het even niet meer weet.
Bevat het boek nieuwe informatie t.o.v. andere boeken?
Ik ben nog niet eerder een boek tegen gekomen dat de emoties beschrijft aan de hand van de metafoor van de vulkaan.
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
” Soms ben ik verdrietig. Dat vind ik niet leuk, maar ik ben er wel goed in”
De andere emoties worden ook benoemd als ‘er goed in zijn’. Dit helpt bij het acceptatieproces dat je nu eenmaal emoties hebt.
Wat is jouw minst favoriete deel uit het boek en waarom?
“Ik heb een geheim. Wil je weten wat dit is? Soms weet ik niet welke emotie ik voel. Van buiten doe ik boos, maar van binnen zijn mijn emoties in de war. Ik weet niet goed wat ik anders kan doen. Ssst… niet door vertellen hoor!”
Mijn insteek is altijd communicatie. Dit deel insinueert dat je niet moet praten over dat wat je voelt, terwijl het juist een boek is dat basisemoties aanstipt. Deze passage voelt voor mij een beetje wrang.
Zou je dit boek aanraden en waarom?
Het boek is vooral handig wanneer je een inleiding zoekt om middels het vulkaan-model aan een kind uit te leggen wat er in zijn of haar lijf gebeurt wanneer de emoties oplopen.
Welk rapportcijfer geef je dit boek en waarom?
Dit boek krijgt van mij een 6,5 omdat ik vind dat de auteur mooie kansen heeft laten liggen. Fijn aan een boek is dat ik als lezer, of het kind dat het boek leest, zelf vragen krijgt als: “Wat maakt jou boos? Wat doen je als je blij bent”. Dit geeft ruimte voor gesprek. Ik had graag een manier gelezen waarop ik het kind had kunnen leren met deze emoties om te gaan. Wel is er een werkboek en een kwartet beschikbaar op de bijbehorende website.
Mandy Langbroek
21 februari 2022 @ 14:25
Bedankt voor jullie eerlijke recensie van mijn boek ‘Daantje het Vulkaantje’. Ik kan heel goed begrijpen wat jullie zeggen over de zin ‘ Ssst… niet door vertellen hoor!’. Om die reden is deze zin er vanaf de 5e druk uit gehaald en vervangen voor de vraag: ‘Heb jij dit ook wel eens?’ Het doel van het boek is om de dialoog te stimuleren, deze vraag is daarom veel beter passend, dan hoe het was.
Jullie schrijven dat jullie graag een manier hadden gelezen waarop het kind had kunnen leren met deze emoties om te gaan. Het is een bewuste keuze geweest dit niet in het leesboek aan bod te laten komen. In het werkboek kan het kind zelf op onderzoek uit gaan wat voor hem/haar werkt.
Nogmaals, erg leuk dat jullie de moeite hebben genomen om een recensie te schrijven over Daantje.
24 februari 2022 @ 15:28
Dag Mandy. Dank je wel voor je reactie en wat mooi om te lezen dat je in de nieuwe druk wat aangepast hebt!