De voelsprieten van Neel
BOEKRECENSIE
De voelsprieten van Neel
van Steven Gielis & Carolien Westermann
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jorieke recenseerde het het boek ‘De voelsprieten van Neel’. Een boek dat hooggevoeligheid als talent als thema heeft.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het is een mooi en stevig boek. Het boek bevat bijzondere illustraties, met zachte kleuren.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is een prentenboek en geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 5. Vooral voor gevoelige kinderen een aanrader.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Hooggevoeligheid wordt benaderd vanuit het kind en de gevoelens die je kind rondom zijn gevoeligheid kan ervaren.
Algemene gegevens
- Titel: De voelsprieten van Neel
- Auteur: Steven Gielis & Carolien Westermann
- Uitgeverij: Clavis
- Aantal pagina’s: 24
- Jaar van uitgave: 2020
Boodschap van het boek:
Neel heet twee wonderbaarlijke voelsprieten. Ze zijn oogverblindend. Tegelijk zijn ze ook heel gevoelig. Soms werken ze zo hard, dat er stoom uit komt. Dan moet Neel heel even tot rust komen. Maar dat is niet erg.
Welke betekenis krijgt hooggevoelig zijn?
In dit boek wordt hooggevoeligheid gezien als talent.
Kun je de boodschap/kern van het boek samenvatten?
De belangrijkste boodschap van het boek is, dat je trots mag zijn op je gevoeligheid en dat je goed bent zoals je bent.
Bevat het boek nieuwe informatie t.o.v. andere boeken?
In dit boek kan je kind zich 1 op 1 identificeren met de gevoeligheid van Neel. Alle basis emoties worden er ook bij mee genomen. Dat ben ik in andere boeken nog niet tegen gekomen.
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
‘ Al bij al mag ik blij zijn, denkt Neel. Dat is wie ik ben, zo mag ik zijn. Ik wil mezelf zijn. Met mijn voelsprieten. Daarmee kan ik heel wat betekenen. Ik ben ik, niet iemand anders.’
Dit is mijn favoriete passage omdat, ik wens dat alle gevoelige kinderen zo over zichzelf kunnen denken. Dat ze kunnen ervaren dat ze goed zijn zoals ze zijn.
Wat is jouw minst favoriete deel uit het boek en waarom?
Ik heb niet echt een minst favoriete passage. Wel moet je soms door het Vlaamse taalgebruik heen en hier of daar aan je kind wat extra uitleg geven wanneer het gaat om uitdrukkingen als: ‘Ik zie je graag’ , ‘het ontmaskeren van geuren’ of ‘iets vast nemen’.
Zou je dit boek aanraden? Aan wie en waarom?
Ik zou het boek aanraden aan ouders van kleine hooggevoelige kinderen. Dit boek is geschreven voor kinderen vanaf 5, maar een mijn pientere peuter van 3 vindt het ook heerlijk om naar te luisteren en te genieten van de mooie platen. Dit boek is zeker te gebruiken tot een jaar of 8, 9 . Een beetje afhankelijk van het type kind.
Welk rapportcijfer geef je dit boek en waarom?
Het is Steven Gielis weer gelukt, om een boek met het thema hooggevoeligheid te schrijven dat toegankelijk en zonder oordeel is. Ik denk dat de meeste kinderen zich zullen herkennen in de gevoelens die Neel heeft in het boek. Het boek krijgt van mij een 8,5 als rapportcijfer. Het is zeker een boek dat ik in mijn praktijk zal gaan voorlezen.