Draakje vurig en de spiegel
BOEKRECENSIE
Draakje Vurig en de spiegel
van Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jorieke recenseerde het het boek ‘Draakje Vurig en de spiegel’. Dit boek is nieuw uitgebracht in de zomer van 2020. Een boek dat de thema’s hooggevoeligheid en zelfbeeld aan elkaar koppelt.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het boek heeft de heerlijke herkenbare lay-out van Draakje Vurig.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is een prentenboek, met een informatie sectie achterin voor ouders. Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of 4. Het boekje is vrij lang en heerlijk te gebruiken tijdens een voorlees-moment.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Hooggevoeligheid wordt benaderd vanuit de gezinssituatie. Er wordt in het boek gebruik gemaakt van een heel herkenbare situatie. Alle ouders met hooggevoelige, strong-willed kinderen zijn wel eens in dezelfde situatie beland als Draakje Vurig, tijdens het winkelen.
Algemene gegevens
- Titel: Draakje Vurig en de spiegel
- Auteur: Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen
- Illustraties: Martine Goudappel
- Uitgeverij: Scrivo Media
- Aantal pagina’s: 34
- Jaar van uitgave: 2020
Boodschap van het boek: Draakje Vurig gaat met zijn moeder winkelen. Wanneer het niet helemaal gaat zoals hij wil, spuwt hij vuur. Achteraf heeft hij enorme spijt en vindt hij zichzelf lelijk en stom. Een boek dat de thema’s hooggevoeligheid en zelfbeeld aan elkaar koppelt.
Welke betekenis krijgt hooggevoelig zijn?
Hooggevoeligheid is een talent, maar dat talent heeft ook schaduwkanten. Er zitten twee kanten aan de medaille.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
Het boek besteed aandacht aan het zelfbeeld dat gevoelige kinderen met een sterke wil kunnen ontwikkelen door hoe er gereageerd wordt op hun sterke, enthousiaste kant.
Kun je de boodschap/kern van het boek samenvatten?
Een positief zelfbeeld ontwikkelen is voor kinderen erg belangrijk. Dat zelfbeeld wordt onder andere ontwikkelt door de reacties die ze van de omgeving krijgen op hun gedrag. Ook met een sterke wil ben je goed zoals je bent. Je hebt alleen nog te leren je enthousiasme beter te kanaliseren.
Bevat het boek nieuwe informatie t.o.v. andere boeken?
Ik heb nog niet eerder een boek gelezen dat zo toegankelijk en herkenbaar is voor gevoelige kinderen, dat ook nog eens aandacht besteed aan het zelfbeeld.
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
Ik ben groot fan van de begeleidende tekst voor volwassenen, achterin het boekje.
Wat is jouw minst favoriete deel uit het boek en waarom?
Het enige minpunt is de lengte van het boek t.o.v. ons avondritueel. Dit sluit nog niet helemaal op elkaar aan. Ik zou er daarom zelf niet voor kiezen dit boek voor het slapengaan te lezen. Gelukkig zijn er overdag genoeg momenten om met mijn peuter en dit boek op de bank te kruipen.
Zou je dit boek aanraden? Aan wie en waarom?
Ik zou dit boek aanraden aan alle ouders met gevoelige kinderen met een sterke wil, omdat dit boek je in een notendop uit kan leggen hoe belangrijk het is om op een positieve manier bij te dragen aan het zelfbeeld van je kind. Tegelijkertijd worden er ook praktische tips gegeven, zodat je het direct toe kunt passen.
Welk rapportcijfer geef je dit boek en waarom?
Ik geef dit boek een absolute 10. Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen is het weer gelukt om een boek met grote waarde toe te voegen aan de Draakje Vurig reeks.