Energie Doe-Boek
Review
‘Energie Doe-boek’
Auteur: Hanneke Bouma
Illustraties Erna Westrup
In het reviewpanel reviewen hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jaqueline las het Energie Doe-boek.
een boek dat beoogd praktische handvatten te geven om om te gaan met energie, waardoor kleine kinderen hun emoties beter leren begrijpen en hanteren.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Mijn eerste indruk van het boek is dat het een fris en vrolijk boek is. Praktisch en toegankelijk. De schrijfstijl en leesbaarheid zijn toegankelijk en praktisch. Energie is een onduidelijk woord, maar de schrijfster is erin geslaagd het praktisch en gewoon te maken.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Hooggevoeligheid wordt vooral vanuit een energetische / holistische hoek benaderd door de schrijfster.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is een zelfhulpboek met stukjes persoonlijke informatie van de auteur. Het is bedoeld voor kinderen van vijf tot tien jaar en hun begeleiders. De oefeningen zijn in feite voor iedereen.
Wat maakt dit boek beter of slechter dan vergelijkbare boeken?
Dit boek is praktisch en vrolijk.
Algemene gegevens
- Titel: Energie Doe-boek
- Auteur: Hanneke Bouma
- Uitgeverij: Panta Rhei
- Aantal pagina’s: 216
- Jaar van uitgave: 2020
Korte samenvatting:
Energie is niet direct zichtbaar maar wel voelbaar. Dit boek geeft praktische handvatten voor jonge kinderen en hun ouders om energie te begrijpen en in te zetten. Kleine kinderen kunnen hiermee spelenderwijs leren beter bij zichzelf te blijven.
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
Als je nog niet een helder beeld hebt over hoe energie werkt, als je handvatten zoekt om de plotselinge emoties van je kind bespreekbaar te maken. Of je je kind zelfredzamer en meer wegwijs in zijn emoties en het omgaan met zijn emoties wil maken, dan brengt dit boek een aantal praktische inzichten en mogelijkheden om daadwerkelijk wat te doen. Alles op een laagdrempelige manier.
Zijn er nog dingen die je in het bijzonder zijn opgevallen bij het lezen van dit boek?
Wat mij opviel bij het lezen is dat sommige dingen naar mijn smaak iets te vast zijn vormgegeven. Bijvoorbeeld de kleuren. Niet iedereen die veel voelt, associeert ook met kleuren. Ook de vaste figuren als engel, krachtdier en kabouter zijn nogal star. Wanneer je als ouder/begeleider niet bedreven bent in de taal van energie, dan zou het kunnen zijn dat je denkt dat het deze figuren moeten zijn, terwijl je kind misschien zelf een veel behulpzamer beeld heeft. Kinderen zijn hier namelijk vaak nog heel goed in en hebben een klein zetje nodig om hun eigen weg te vinden. Kijk dus als ouder/begeleider goed naar de bedoeling van de oefening en spreek geen goed of fout uit als je kind een ander beeld heeft maar stimuleer hem in het vinden van zijn eigen taal door verder te vragen.
(Aan wie) Zou je dit boek aanraden en waarom (niet)?
Ik zou dit boek aanraden aan ouders van jonge kinderen die worstelen met onbegrepen, plotseling veranderende of hevige emoties. Maar ook wanneer het niet zo hevig is, zijn de oefeningen in dit boek een mooie basis voor hooggevoelige kinderen. Juist omdat hooggevoelige kinderen meestal het meest last hebben van het ongeziene, wat ze wèl heel goed voelen, maar niet kunnen hanteren.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Ik geef dit boek een 8!