Het hoogsensitieve brein
BOEKRECENSIE
Het hoogsensitieve brein
van Esther Bergsma
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken en andere producten die raken aan of te maken hebben met hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jorieke recenseerde het het boek ‘Het hoogsensitieve brein’. In dit boek presenteert Esther Bergsma de laatste wetenschappelijke inzichten over de werking van het hoogsensitieve brein, dat op veel vlakken aantoonbaar verschillende functioneert van dat van niet-hoogsensitieve mensen.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Esther Bergsma is een gevestigde naam in HSP land. Ik heb al meerdere boeken van haar gelezen en ik ben erg benieuwd naar dit boek. Voor de buitenwereld blijft hooggevoeligheid vaak toch iets ongrijpbaars en ik hoop dat Esther in dit boek meer duidelijkheid kan verschaffen.

Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Ik zie dit boek echt als een naslagwerk voor professionals, artsen en voor mensen die geïnteresseerd zijn in de werking van het hoogsensitieve brein.
Kun je de boodschap van het boek in enkele zinnen samenvatten?
De kern van dit boek is het uitpluizen van de lichamelijke processen die er plaats vinden binnen het hoogsensitieve brein en wat daarin de verschillen zijn met het niet-hoogsensitieve brein. Het boek biedt inzicht in manier van reageren door het hoogsensitieve brein en tevens biedt het ruimte voor herkennen van talenten.
Algemene gegevens
- Titel: Het hoogsensitieve brein
- Auteur: Esther Bergsma
- Uitgeverij: Booklight
- Aantal pagina’s: 216
- Jaar van uitgave: 2019
Korte samenvatting:
In dit uitgebreide naslagwerk neemt Esther Bergsma je, aan de hand van talloze onderzoeken, mee in de werking van het hoogsensitieve brein.
Welke betekenis krijgt hooggevoelig zijn?
Hooggevoeligheid is een talent en het is essentieel om goed te leren omgaan met deze karaktereigenschap. Op die manier kun je zo goed mogelijk gebruik maken van de juiste ondersteuning.
Bevat het boek nieuwe informatie ten opzichte van vergelijkbare boeken?
Nog niet eerder heb ik een boek gelezen over hooggevoeligheid dat de werking van de hersenen, en dan zo specifiek de werking van de hooggevoelige hersenen, zo beschrijft als dat Esther gedaan heeft in dit boek.

Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
“Als er nog nooit iemand de talenten van een hoogsensitief kind heeft benoemd, spiegelt dat kind zich vooral aan talenten van anderen. Die vaardigheden kosten hem echter, door de andere werking van zijn hoogsensitieve brein, veel energie. Het kind voelt dat het tekortschiet. Wat het kind van nature goed kan, wordt niet opgemerkt en wellicht zelfs becommentarieerd. Een kind dat de kat uit de boom kijkt, is te verlegen, is het oordeel. Het heeft een assertiviteitstraining nodig. Een kind dat angstig is in nieuwe situaties heeft een angststoornis en heeft vast baat bij rustgevende medicatie. Een kind dat zich niet kan concentreren door alle prikkels die het opmerkt, moet Ritalin slikken. Een kind dat unieke antwoorden geeft, moet beter bij de les blijven en doen wat hem gevraagd wordt. In plaats van het talent achter het gedrag te zien, wordt het gedrag geproblematiseerd. Boven bieden de voorgedragen oplossingen vaak geen solaas op lange termijn. Hoe anders is het als talent van een hoogsensitief kind wel gezien wordt. Als een kind geprezen wordt voor zijn vermogen een situatie te observeren en bedreigingen te herkennen. Als het kind weet dat zijn scherpe waarnemingsvermogen soms even tot rust moet komen, om daarna weer optimaal gebruikt te kunnen worden. En, vooral, als het hoogsensitieve kind gecomplimenteerd wordt vanwege de ingenieuze oplossingen die het verzint. Dan heeft het ook als volwassene toegang tot dit onmisbare vermogen in onze steeds complexer wordende maatschappij.”
Dit is mijn favoriete passage omdat het mijns inziens het belang aangeeft van het leren lezen van je eigen gebruiksaanwijzing en deze kunnen volgen om je talent zo optimaal mogelijk te kunnen benutten.
(Aan wie) Zou je dit boek aanraden en waarom (niet)?
Dit boek zou ik zeker aanraden aan professionals die werken met de doelgroep hooggevoelige mensen. Ook vind ik het een aanrader voor artsen, omdat het meer inzicht geeft met betrekking tot de werking van het hoogsensitieve brein.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Ik geeft dit boek een 9,5, omdat het de tijd was om deze informatie beschikbaar te maken voor een groter publiek. Door de vele praktische voorbeelden die Esther in haar boek geeft, zijn theorie en praktijk makkelijker samen te voegen.
