Het meisje dat nooit fouten maakte
Review
‘Het meisje dat nooit fouten maakte’
Auteur: Mark Pette en Gary Rubenstein
In het reviewpanel reviewen hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Babette las het boek ‘het meisjes dat nooit fouten maakte’. Een boek dat gaat over fouten maken, dat dit belangrijk is voor het leren.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het is een kleurig prentenboek, met een duidelijke titel en mooie illustraties.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Veel hooggevoelige kinderen hebben last van faalangst. Tijdens de intense verwerking wordt een afweging gemaakt van de risico’s in een situatie. Hooggevoelige kinderen graag alles in één keer goed doen, daarom mijden ze deze risico’s liever. De angst om fouten te maken, weerhoudt hen er vaak van (nieuwe) activiteiten te ondernemen.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het boek ‘Het meisjes dat nooit fouten maakte’ is een prentenboek voor kinderen met een specifiek thema. Namelijk dat fouten maken belangrijk is. Dat je van een vaste mindset naar een groei mindset gaat.
Het boek is voor kinderen vanaf 4 jaar die het moeilijk vinden om fouten te maken, zoals perfectionistische kinderen.
Bevat het boek nieuwe informatie ten opzichte van vergelijkbare boeken?
Het boek laat mooi zien dat je veel plezier beleeft aan samen nieuwe dingen proberen. Tevens laat het boek inzien dat fouten maken een onderdeel is van een leerproces.
Wat is de boodschap/kern van het boek?
Het boek gaat over een meisje dat nooit fouten maakte. Ze is perfectionistisch en plichtsgetrouw. Ze wil alles graag goed doen. Het verhaal laat zien dat het belangrijk is om fouten te maken. Je leert er van en het geeft ontspanning en plezier met als resultaat dat je weer nieuwe dingen gaat proberen.
Algemene gegevens
- Titel: Het meisje dat nooit fouten maakte
- Auteur: Mark Pette en Gary Rubenstein
- Uitgeverij: Bazalt
- Aantal pagina’s: 33
- Jaar van uitgave: 2018
Korte samenvatting: Een verhaal over een meisje dat nooit fouten maakt. Tot op die ene dag dat alles mis ging….
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
“Na schooltijd zag Isabella haar vriendinnen in het park. Ze haalde snel haar schaatsen. Ze vielen heel vaak. En ze lachten de hele middag!”
Dit stukje geeft mooi weer dat je door fouten te maken ook plezier kunt hebben met elkaar.
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
Het is een laagdrempelige manier om met kinderen in gesprek te gaan over het maken van fouten. Over perfectionisme en een vaste of groei mindset.
(Aan wie) Zou je dit boek aanraden en waarom (niet)?
Ik zou het boek aanraden aan professionals die met kinderen werken. Het boek is een mooie aanleiding om met kinderen in gesprek te gaan over mindset. Aan de hand van de tekst kun je het gesprek aangaan over het maken van fouten.
Zijn er nog dingen die je zijn opgevallen?
Bij dit boek is ook een lesplan ontwikkeld. Dit kun je downloaden op www.bazalt.nl/lesplan-hetmeisje.
Op www.bazalt.nl/educatieve-uitgaven kan je nog meer informatie vinden over het boek.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Het boek krijgt van mij een 8. Op het moment dat Isabella haar eerste fout maakt, weet ze even niet hoe ze moet reageren. ‘Huilen? Van het podium afrennen?” Ze begint te giechelen en daarna heel hard te lachen, waardoor het publiek met haar meelacht. Dit laat mooi zien dat het maken van fouten niet erg is. ‘Die nacht sliep Isabella beter dan ooit.” Deze zin geeft aan dat het ontspanning geeft als je niet altijd alles in één keer goed wil doen. Een hele belangrijke boodschap voor kinderen (en volwassenen!).