Hoogsensitieve kinderen van Esther Bergsma
Review
‘Hoogsensitieve kinderen’
Auteur: Esther Bergsma
In het reviewpanel reviewen hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Babette las het boek ‘Hoogsensitieve kinderen’ van Esther Bergsma. Een boek waarin hooggevoeligheid wordt benaderd vanuit dagelijkse situaties thuis en op school. Het thema van het boek is ‘begrijp, begrens en begeleid hoogsensitieve kinderen’ .
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het is een aantrekkelijk boek met harde cover. De ondertitel spreekt mij aan: “Praktische leidraad voor ouders en professionals” Begrijp, begrens en begeleid zijn de kernwoorden. Er is gebruik gemaakt van rustig kleurgebruik op de cover, met een plaatje van een meisje dat bellen blaast.
Er is gebruik gemaakt van een prettige leesstijl en een duidelijke opbouw van het boek. Eén en ander wordt verduidelijkt met inzichten en citaten uit het onderzoek dat gehouden is onder 700 hoogsensitieve kinderen.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Hooggevoeligheid wordt benaderd vanuit dagelijkse situaties thuis en op school. Esther Bergsma concludeert dat er 4 facetten te onderscheiden zijn: eigenschap-effect-behoefte-gedrag. De eigenschappen die horen bij hooggevoeligheid kunnen bepaalde effecten hebben. Deze effecten kunnen leiden tot een bepaalde behoefte. De behoefte leidt vervolgens tot bepaald gedrag.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Dit boek is een zelfhulpboek voor iedereen die dagelijks omgaat met hoogsensitieve kinderen. Het beschrijft de kenmerken en kwaliteiten van hoogsensitieve kinderen en legt uit wat de redenen en oorzaken zijn waarom deze kinderen soms vastlopen. Ook heeft Esther Bergsma een onderzoek uitgevoerd onder ruim 700 hoogsensitieve kinderen en beschrijft ze de resultaten hiervan in dit boek.
Ik zou het aanraden voor ouders en professionals die met hoogsensitieve kinderen te maken hebben. Je hoeft zelf geen hoogsensitief persoon te zijn om het boek te lezen en begrijpen. Het gaat erom dat je met deze informatie het hoogsensitieve kind beter begrijpt en snapt waarom het soms vast kan lopen.
Bevat het boek nieuwe informatie ten opzichte van vergelijkbare boeken?
Mij leverde het boek veel praktische tips op, zowel als ouder en voor mij als professional. Er was veel herkenning bij het lezen van de verschillende eigenschappen van hoogsensitieve kinderen.
Nieuw voor mij was de BABA methode die wordt gepresenteerd in het boek. De vier stappen, Begrijp – Accepteer – Begrens – Alternatief, helpen ouders en professionals bij allerlei situaties.
Algemene gegevens
- Titel: Hoogsensitieve kinderen
- Auteur: Esther Bergsma
- Uitgeverij: Booklight
- Aantal pagina’s: 167
- Jaar van uitgave: 2016
Korte samenvatting:
Esther Bergsma onderzocht kenmerken, gedrag en onderlinge verbanden bij meer dan 700 hoogsensitieve kinderen. Ze beschrijft helder en overzichtelijk waar ouders van hoogsensitieve kinderen zoal mee te maken krijgen en welke interne processen hieraan ten grondslag liggen. Pas als je begrijpt waarom een hoogsensitief kind reageert zoals het reageert, kan je zelf effectief en adequaat reageren. Begeleiden en begrenzen is hierin erg belangrijk.
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
Mijn favoriete hoofdstuk is de uitleg van de BABA methode. Met name de uitgangspunten en de rol van ouders en begeleiders hierbij vind ik duidelijk beschreven. Het aanleren van vaardigheden spreekt mij als professional aan en als ouder is het goed om mild te zijn over je eigen fouten.
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
Je leert op een andere manier kijken naar het gedrag van een hoogsensitief kind. Je leert wat de behoefte is achter het gedrag. Je leert hoe je dit gedrag kunt begrenzen. Na het lezen van dit boek begrijp je beter waarom deze kinderen kunnen vastlopen.
(Aan wie) Zou je dit boek aanraden en waarom (niet)?
Wat mij betreft is dit boek heel geschikt voor ouders en professionals die veel met hoogsensitieve kinderen te maken hebben. Het geeft herkenning, rust en middels de BABA methode ook ook tools voor de omgang met dagelijkse situaties.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Het cijfer dat ik dit boek geef, is een 9! Het boek geeft een duidelijk overzicht voor ouders en professionals. Mooi geschreven vanuit de praktijk, aangevuld met de resultaten van het onderzoek bij hoogsensitieve kinderen.