Maki en zijn mobieltje
BOEKRECENSIE
Maki en zijn mobieltje
van Nick Blaser
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Babette recenseerde het het boek ‘Maki en zijn mobieltje’. In dit boek leren kinderen omgaan met het gebruik van een mobiele telefoon.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het is een mooi kinderboek met een stevige cover. Op de voorkant staat een prachtige tekening van Maki met zijn mobieltje afgebeeld. Het kleurgebruik is rustig. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte bevat een verhaal over Maki met illustraties en tekst. Het tweede gedeelte van het boek geeft uitleg over wat het gebruik van een mobiele telefoon kan doen, uitgelegd aan de hand van het beeldverhaal van Maki.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is zowel een prentenboek voor kinderen als een informatief boek voor ouders. Het boek is bedoeld voor kinderen (en hun ouders) die hun eerste mobiele telefoon krijgen.
Kun je de boodschap van het boek samenvatten?
Het is belangrijk om je bewust te zijn van wat het gebruik van een mobieltje betekent voor een kind, voor ouders en voor familie en vrienden. Wat het doet met onze aandacht, onze waarneming en de beleving van het hier en nu.
Algemene gegevens
- Titel: Maki en zijn mobieltje
- Auteur: Nick Blaser
- Uitgeverij: Scrivo Media
- Aantal pagina’s: 64
- Jaar van uitgave: 2018
Korte samenvatting:
Maki (een ringstaartmaki) ontdekt op een dag een mobieltje,waar hij helemaal geobsedeerd door raakt. Zodanig dat hij geen oog meer heeft voor zijn omgeving en verdwaalt. Hij verliest zich in de virtuele wereld en raakt verwijderd van zichzelf. Het verhaal is een metafoor voor wat we in werkelijkheid ook zien gebeuren bij intensief telefoongebruik.
Welke betekenis krijgt hooggevoelig zijn?
Het boek bespreekt het belang van de gevoelswereld, de ik-grens, je persoonlijke innerlijke ruimte en het gevaar van te veel met je aandacht in de buitenwereld zijn en overprikkeleld raken.Thema’s die raken aan hooggevoeligheid.
Bevat het boek nieuwe informatie ten opzichte van vergelijkbare boeken?
De kracht van het boek zit in de uitleg voor ouders. De hoofdstukken van het prentenboek worden gekoppeld aan theorie en uitleg over wat er met je kind gebeurt als hij te lang op zijn mobieltje zit. Het lijkt in eerste instantie een prentenboek voor (jonge) kinderen, maar het verhaal zit boordevol symboliek en betekenissen.
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
Mijn favoriete hoofdstuk is het moment dat Maki weer gevonden wordt. Vooral de liefdevolle en vriendelijke manier waarop zijn vader hem uit de virtuele wereld haalt, spreekt mij als kinder-en jongerencoach enorm aan. Met geduld en liefde lukt het meestal om je kind weer terug in het hier en nu te brengen. Een aai over het hoofd, een lieve blik of kus op de wang doet wonderen.
Wat is je opgevallen in dit boek?
Het boek heeft een officiele overeenkomst, die je kunt gebruiken om samen met je kind in te vullen op het moment dat hij zijn eerste mobieltje krijgt. Hierin kan je afspraken formuleren en vastleggen over het telefoongebruik.
Het boek sluit af met een meditatieoefening rondom de mobiele telefoon. Deze oefening leert je heel bewust met je mobieltje om te gaan.
Zou je dit boek aanraden en waarom?
Ik zou het boek aanraden aan alle ouders waarvan het kind een mobieltje krijgt. Het is goed om als ouder te begrijpen wat het gebruik met onze beleving, aandacht en gevoelswereld doet. Dit helpt bij het maken van afspraken omtrent het gebruik.
Welk rapportcijfer geef je dit boek en waarom?
Het boek krijgt een 9 van mij. Het boek geeft richting aan hoe we op een heel bewuste manier de telefoon in ons leven kunnen integreren, zodat we vooral van de voordelen kunnen genieten, en de nadelige gevolgen zo klein mogelijk houden. Daarnaast geeft het lezen van het boek samen met je kind de gelegenheid om het gesprek aan te gaan over het gebruik van de mobiele telefoon.