Meer dan intelligent
Review
Meer dan intelligent
van Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx
In het reviewpanel reviewen hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken en andere producten die raken aan of te maken hebben met hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Marit reviewde het boek ‘Meer dan intelligent’ , een boek waarin hoogbegaafdheid niet als vaststaande eigenschap wordt gezien, maar als een bepaalde potentie. Een potentie die zich alleen kan ontwikkelen als de hoogbegaafde mens zich bewust is van zijn eigen talenten én valkuilen.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Van Tessa Kieboom heb ik al meer boeken gelezen, die steeds zeer informatief en helder geschreven waren. Haar naam op de voorpagina maakte mij dus al nieuwsgierig naar dit nieuwe boek. De ‘vele gezichten van hoogbegaafdheid’ in de subtitel, versterkten mijn nieuwsgierigheid nog eens extra. De cover oogt rustig en bij het doorbladeren valt me op dat het boek zeer veel tekst bevat. De informatieve teksten worden steeds toegelicht met een praktijkverhaal of voorbeeld.
Hoe zou je de schrijfstijl en leesbaarheid beoordelen en waarom?
Het boek heeft een heldere, informatieve en professionele schrijfstijl. Oo voor mensen die al meer over hoogbegaafdheid weten is het nog interessant, omdat de hoogbegaafdheid vanuit meerdere perspectieven wordt belicht. Naast goed onderbouwde beschrijvingen van de zgn. embodio’s, worden ook de mogelijkheden om te groeien in ontwikkeling, zeer concreet en helder beschreven. Ook worden er recente nieuwe inzichten beschreven. Het taalgebruik is van behoorlijk -professioneel- niveau, maar wordt door de vele praktijkvoorbeelden goed ondersteund, waardoor de informatie, denk ik, ook voor niet-professionals goed te begrijpen is.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het boek lijkt mij door de complexiteit van de schrijfstijl, met name geschikt voor volwassenen, met enige voorkennis en/of zelfkennis op het gebied van hoogbegaafdheid. Ik vind het met name als professional een heel bruikbaar boek, maar ook particulieren met een aardig kennisniveau kunnen veel ‘halen’ in dit boek. Veel onderwerpen worden belicht vanuit de gevoels- en belevingskant van de hoogbegaafde persoon, daarom is het ook interessant voor mensen die te maken hebben met de combinatie HSP-HB (privé of professioneel)
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Tessa Kieboom heeft de zijnskenmerken van hoogbegaafdheid beschreven in het zgn. ‘zijnsluik’. Onderdeel van het ‘zijnsluik’ zijn: perfectionisme, rechtvaardigheidsgevoel, kritische instelling en hooggevoeligheid.
Hooggevoeligheid speelt in dit boek een rol als karaktereigenschap bij hoogbegaafdheid. Het intense voelen komt eigenlijk bij elk beschreven embodio naar voren. Hooggevoeligheid wordt hierbij vanuit wetenschappelijke hoek benaderd.
Welke betekenis/duiding krijgt hooggevoelig zijn?
Hooggevoeligheid wordt in dit boek genuanceerd benaderd. Het wordt gezien als een talent, dat in bepaalde situaties ook een valkuil kan zijn. Het mooie van dit boek is -in mijn ogen- , dat hoobegaafdheid niet alleen wordt gezien als het hebben van een groot denkpotentieel, maar met name als gave waarbij het (aan)voelen aan de basis ligt van elke ontwikkeling.
Algemene gegevens
- Titel: Meer dan intelligent
- Auteur: Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx
- Uitgeverij: Lannoo
- Aantal pagina’s: 197
- Jaar van uitgave: 2017
Korte samenvatting:
In dit boek wordt hoogbegaafdheid niet als vaststaande eigenschap, maar als een bepaalde potentie gezien. Een potentie die zich alleen kan ontwikkelen als de hoogbegaafde mens zich bewust is van zijn eigen talenten én valkuilen en in staat is te investeren in het potentieel dat in de basis aanwezig is. De hobbels en valkuilen die de hoogbegaafde mens hierbij tegen kan komen worden helder en beeldend beschreven.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
Als je als hoogbegaafde volwassene zelf wilt werken aan een of meerdere zaken die je beperken in je dagelijks leven of in je ontwikkeling, kan dit boek daarbij ondersteunen. Het biedt zowel herkenning en bewustwording als praktische informatie die kan helpen bij het overwinnen van deze zaken. Echt van last naar kracht. Daarbij is, zoals ik al eerder schreef, dit boek ook zeer bruikbaar voor professionals op het gebied van coaching en begeleiding voor hoogbegaafde jongeren en volwassenen.
Bevat dit boeke nieuwe informatie t.o.v. vergelijkbare boeken?
Wat is je favoriete quote/passage/hoofdstuk en waarom?
Mijn favoriete hoofdstuk is hoofdstuk 6: ‘De succeswetten van intellectueel talent’.
Dit hoofdstuk begint met een quote van Albert Einstein: ‘A person who never made a mistake never tried anything new’.
In dit hoofdstuk staat mindset centraal en worden zes zaken, succeswetten genoemd, beschreven die bepalend zijn voor het succes waarmee je je intellectuele talent kunt ontwikkelen. De mate waarin je dit met succes zult kunnen doen, wordt grotendeels bepaald door je mindset. Dit is natuurlijk voor de meeste mensen niet nieuw, maar wat hoofdstuk 6 tot mijn favoriete hoofdstuk maakt, is de manier waarop beschreven wordt hóe je je mindset positief kunt inzetten in je ontwikkeling.
Wat is jouw minst favoriete quote/passage/hoofdstuk en waarom?
Er is niet echt een onderdeel of hoofdstuk dat ik minder interessant vind om te lezen. Voor mijn gevoel sluiten de hoofdstukken en onderwerpen goed op elkaar aan. Af en toe vind ik de persoonlijke verhalen om de theorie te verhelderen wat lang. Dan merk ik dat door de voorbeelden heen ‘scroll’ van oorzaak naar gevolg, naar aanpak. Maar ik kan mij ook voorstellen dat deze voorbeelden voor veel mensen juist herkenbaar zijn en begripsbevorderend werken, met name voor jongere mensen.
Zijn er nog dingen opgevallen bij het lezen van dit boek?
In het boek wordt geregeld de link gelegd tussen hoogbegaafdheid en sportief talent. Dit is gezien de achtergrond van Kathleen Venderickx niet verbazingwekkend (Kathleen heeft een topsportverleden) en ik vond het een verfrissend andere manier om te kijken naar het belang van mindset, doorzettingsvermogen en ontwikkelingsdrang, of je nu beschikt over sportief talent of juist andere talenten hebt.
Aan wie zou je dit boek aanraden en waarom (niet)?
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Ik geef een 8. Het is een praktisch boek, dat op wetenschappelijke basis geschreven is. De vele praktijkvoorbeelden verduidelijken de theorie en maken het boek goed leesbaar. Kortom: een aanrader.