Ontdekkingsreis Hoogsensitiviteit
Review
‘Ontdekkingsreis Hoogsensitiviteit’
Auteur: Dr. Anke Weber Smit
In het reviewpanel reviewen hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Sanne las het boek ‘Ontdekkingsreis Hoogsensitiviteit’. Een boek dat eigenlijk de vraag behandelt: “Hoe kun je om leren gaan met deze eigenschap zodat je er ook de vruchten van kunt plukken”. De auteur benadrukt het belang van erkennen en herkennen zodat je succesvol met deze eigenschap in het leven kunt staan.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het is een heel zwaar boek (gewicht in de hand) waarvan de cover wat “klinisch” en zakelijk oogt. Bij het doorbladeren valt me op dat de teksten lang lijken te zijn. De kaders tussendoor zijn een fijne afwisseling. Er zitten weinig illustraties in het boek.
Ik vind het prettig dat de lezer met “je” aangesproken wordt, in tegenstelling tot de wat formele layout van de tekst, maakt dat het prettiger leesbaar. Het is echter niet een boek waarin ik alsmaar wil door blijven lezen. Misschien omdat ik al redelijk wat van het onderwerp afweet en de bronnen waar de auteur naar verwijst zelf doorgaans al gelezen heb. De vele zijstappen en uitgebreide uitleg maken dat ik af en toe een stukje lees, heel gedoseerd.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Het boek stipt allerlei perspectieven aan. Wetenschappelijke, persoonlijke, volwassenen en kinderen, opvoeding, werk. Centraal is wel de constatering elke keer over het erkennen van de behoeften en uitdagingen.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is een soort mix. Het oogt als een studieboek, maar er staan ook oefeningen in die in een zelfhulpboek thuishoren. In sommige hoofdstukken staat weer uitleg over de herkomst van bepaalde oefeningen, wat weer meer het idee van een naslagwerk geeft. De kaders met ervaringsverhalen zijn weer meer als een leesboek. Kortom een soort verzameling van diverse insteken.
Ik denk dat dit boek dus als een soort reisgids (gezien de titel) kan fungeren voor mensen die echt nog nieuw zijn met het begrip hoogsensitiviteit en die graag een breed perspectief willen zien. Het is een boek voor volwassenen en richt zich vooal aan mensen die zelf willen ontdekken of ze zich in de eigenschap herkennen en nog zoekende zijn hoe hiermee om te gaan
Bevat het boek nieuwe informatie ten opzichte van vergelijkbare boeken?
Wat ik leuk en opvallend vind is dat dit boek vooralsnog het enoge boek is over HS dat de indeling/anatomie van het zenuwstelsel behandelt. Aangezien ik als lichaamsgericht therapeut geschoold ben in juist het werken met het sympatische en parasympatische zenuwstelsel, word ik daar heel blij van. Jammer alleen dat de inzichten over de polyvagaaltheorie (dat het parasympathische zenuwstelsel ook een vertakking heeft) er dan weer niet in meegenomen zijn.
Algemene gegevens
- Titel: Ontdekkingsreis Hoogsensitiviteit
- Auteur: Dr. Anke Weber Smit
- Uitgeverij: Elikser
- Aantal pagina’s: 398
- Jaar van uitgave: 2017
Korte samenvatting:
In dit boek lees je vanuit verschillende invalshoeken over hoogsensitivieit. Diverse punten worden zeer uitgebreid besproken, van tips hoe met deze eigenschap om te gaan tot een uitleg vanuit de biologie van het brein. Ook komen er ervarigsverhalen in aan bod. Een flink boekwerk met veel achtergrondinformatie.
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
Hoofdstuk 3, omdat hierin de biologische en, zoals ik het ook altijd zeg, logische verklaring wordt gegeven voor het sensitieve zenuwstelsel. Deze psycho-educatie ervaar ik in het werken met clienten altijd als enorm belangrijk. Weten waarom je lijf doet wat het doet kan enorm helpen. Nu is het alleen mijn specialisme en kan de uitleg naar mijn idee nog wel aangevuld met recente inzichten, maar goed, dat is vast mijn hoge lat;-)
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
Er zit een enorme hoeveelheid informatie in en een heel scala tips die je zou kunnen uitproberen.
Wat is jouw minst favoriete deel uit het boek en waarom?
Die heb ik niet echt, maar voor mij had de uitleg soms wat bondiger gemogen. Ik hoef bijvoorbeeld niet te weten welke soorten bachbloesems er allemaal zijn en waarvoor. Als ik dat wil weten pak ik een boek specifiek daarover. De auteur is hier heel volledig en uitgebreid in.
Welke betekenins/duiding krijgt hooggevoelig zijn?
In het voorwoord geeft de auter zelf aan het als een gave te ervaren. Toch ervaar ik als ik het boek lees zo’n veelheid aan adviezen, tips en hulpmiddelen dat voor mij tussen de regels door een beetje het gevoel bekruipt “phoe er is wel veel nodig kennelijk om je prettig te voelen”.
(Aan wie) Zou je dit boek aanraden en waarom (niet)?
Ik zou het niet zo heel snel aanraden, omdat ik kortere en bondigere boeken ken, die net wat makkelijker lezen. Het is niet mijn stijl boek. Wanneer je veel onderwerpen samen in 1 boek wilt hebben en alle kanten, van achtergronden tot tips tot oefeningen en ervaringen. in 1 boek wilt lezen dan is dit wel een aanrader.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Het boek krijgt van mij een 6,5. Voor mij leest het boek niet heel soepel. Dus voor de start van een ontdekkingsreis zou het niet het boek zijn dat ik snel een ander aanraad. Als verzamelwerk met uitgebreide bronnen kan deze bundel mensen die behoeften hebben aan een brede orientatie zeker wat bieden.