100 dingen
BOEKRECENSIE
100 dingen die je eerder had willen weten
van Inger Strietman
De deskundigen uit het reviewpanel van Hooggevoelig heel gewoon reviewen boeken en andere producten. Boeken en producten die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij wat voor jou ‘de moeite waard is’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Arja las het boek ‘100 dingen die je eerder had willen weten’, van Inger Strietman. Een boek waarin Inger haar ervaringen deelt met allerlei zaken die ze ontdekte toen ze was vastgelopen.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Als je dit boek voor de eerste keer in handen hebt, valt om te beginnen de frisse, vrolijk gekleurde kaft op en daarna meteen de leuke titel. Wie wil nou niet lezen over die 100 dingen die je eerder had willen weten? Verder is het een heel handzame hardcover, het ligt makkelijk in de hand en nodigt uit om mee te nemen, bv als je op reis gaat.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is tegelijkertijd een leesboek en een zelfhulpboek. Er zijn 100 kleine hoofdstukken, de meeste niet langer dan één pagina. Bij ieder statement staat ook nog een leuke aansprekende illustratie.
Als doelgroep zou ik zeggen: iedereen die bezig is zich meer te richten op haar of zijn innerlijke wijsheid dan op wat er vanuit de sociale omgeving verwacht wordt. Voor hoogsensitieve lezers is het extra geschikt. Juist omdat het zo de nadruk legt op wat past voor jou, wat jij nodig hebt. Zoals we allemaal weten is dat voor een HSP niet gelijk aan het gemiddelde, terwijl diezelfde HSP wel vaak probeert om zich aan dat gemiddelde aan te passen. In dat kader zijn de statements in dit boek vaak heel verfrissend.
Algemene gegevens
- Titel: 100 dingen die je eerder had willen weten
- Auteur: Inger Strietman
- Uitgeverij: Kosmos
- Aantal pagina’s: 239
- Jaar van uitgave: 2019
Korte samenvatting:
Inger deelt haar ervaringen met allerlei zaken die ze ontdekte toen ze was vastgelopen met alles wat ze van buitenaf geleerd had, zonder dat ze zichzelf de kans had gegeven om eens te checken wat nu voor haar het belangrijkste is in het leven.
Hoe zou de schrijfstijl omschrijven?
Inger schrijft op een heel directe manier, informeel zonder jolig of al te familiair te worden. Af en toe geeft ze een heel concreet advies. Bijvoorbeeld, bij het onderwerp ‘Schaamte houdt je aangelijnd’, is haar oproep aan de lezer: “Leef je uit, laat je gaan. Het leven wordt er gegarandeerd leuker van.” Dat kan misschien klinken als een onveranwoord advies. Maar voor zover ik de auteur een heel klein beetje ken, is het zo zeker niet bedoeld. Tegelijkertijd is het wel een serieuze oproep om je niet te laten inpakken of opsluiten in ‘wat er nu eenmaal door de buitenwereld van je verwacht wordt’.
Het boek leest bijzonder makkelijk weg. Ik had het op mijn nachtkastje liggen en het blijkt zich uitstekend te lenen voor het tot je nemen van af en toe een paar hoofdstukken.
Wat is het belangrijkste thema?
Het belangrijkste thema waar de auteur de lezer in meeneemt en wat tevens een ultrakorte samenvatting van het boek is: Doe niet wat ‘nu eenmaal normaal is’, maar ga serieus op zoek naar wat normaal is voor jou. In de betekenis van op een gezonde manier goed.
En durf daarbij de conventies eens een keer aan je laars te lappen. Want “dat wat je moet, maakt je sowieso niet gelukkig.” (statement nr 40).
Juist omdat de dagelijkse praktijk van hoogsensitief zijn in ieder thema een rol speelt, is het een heel geschikt boek voor iedereen die zich herkent in de eigenschap hooggevoeligheid. Die eigenschap wordt positief benaderd, met het eerlijke verhaal dat het ook een zekere stuurvrouwkunst vraagt om er goed mee om te gaan.
Wat is je favoriete quote/passage/hoofdstuk en waarom?
Veel van de 100 dingen die de auteur noemt, zijn de moeite van het citeren waard.
Drie voorbeelden:
- Vertrouwen is het enige wat altijd helpt. Juist omdat een zekere alertheid voor de HSP bijna standaard is en ook een flinke last kan zijn, helpt het om te beseffen dat je ook gewoon kan vertrouwen. Om te beginnen op jezelf. Natuurlijk op je dierbaren en eigenlijk ook op de meeste mensen die je niet kent.
- Start niet bij de vacaturesites als je een baan zoekt. Dat is natuurlijk wel wat iedereen meestal doet. Maar ja, vind je daar wat je echt zoekt? Inger: “Laat je niet verleiden door hoe je zou willen zijn of wat een goede indruk zou maken. Wie jij bent is het enige juiste vertrekpunt.” Deze vind ik mooi, omdat iemand die hooggevoelig is nou net de hardnekkige gewoonte kan hebben om zich aan te passen aan wat de ander denkt of wil. Of wat die hg-er vermoedt wat die ander denkt of wil, want daar ligt soms toch ook nog wel een valkuil.
- Samenwonen is nogal een dingetje. Meteen een mooi voorbeeld van de stijl van het boek. En een fijn feit om je te realiseren. Weet jij veel of je er op den duur tegen kan om 24/7 in de tamelijk directe nabijheid van een ander mens te verkeren?
Bevat dit boek nieuwe informatie t.o.v. vergelijkbare boeken?
Nieuwe theoretische inzichten moet je niet verwachten. Maar dat is ook helemaal niet de insteek van het boek. Het gaat juist om hoe je als HSP in je dagelijks leven die hooggevoeligheid kan inzetten als kracht in plaats van voortdurende geplaagd te worden door de last ervan.
Om over na te denken
Ik heb eigenlijk geen citaat waar ik het helemaal niet mee eens ben. Eentje vind ik wel leuk om nog te noemen als stof om over na te denken (haha): Denken wordt hopeloos overschat.
Leuke uitspraak van iemand die volgens mij zelf ook niet achteraan gestaan heeft toen het denkvermogen werd uitgedeeld.
Wat ze wil zeggen is dit: We zijn heel veel meer dan ons intellectuele vermogen. Ons lijf en onze intuïtie bergen een rijkdom in zich die je zou missen als je alles alleen maar doet vanuit de ratio. Inger adviseert dan ook om het hart centraal te stellen, niet het hoofd.
Aan wie zou je dit boek aanraden en waarom (niet)?
Als je het mij vraagt, is dit boek geschikt voor iedereen die op een verfrissende – soms ook enigszins ontregelende – manier wil kijken naar de eigen persoonlijkheid, gewoontes, valkuilen, uitdagingen en kansen. Het kan voor alle leeftijden de moeite waard zijn om het te lezen. Maar vooral voor de HSP die haar of zijn weg zoekt in het dagelijks leven en daarbij een geheel eigen manier wil vinden om die hooggevoeligheid echt als kwaliteit te gaan inzetten en er met volle teugen van te genieten.