Het Grote Depri Doeboek
Review
Het Grote Depri Doeboek
Auteur: Marieke de Goeij
In het reviewpanel reviewen hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Sanne las het Grote Depri Doeboek en is erg enthousiast. Op de reis van het leven kom je soms obstakels tegen. Wanneer je in een dip terecht komt, kan het voelen alsof je hier nooit meer uitkomt. Dit is een fase in het proces van herstel. Dit boek erkent dat en neemt je mee op elke fase in het proces van herstel. Je kunt het gebruiken op je eigen manier en je eigen tempo.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Ik had het boek op mijn Instagram voorbij zien komen en was meteen nieuwsgierig. Toen ik het eenmaal in mijn handen had, was ik heel aangenaam verrast. Het is van prachtige kwaliteit, zowel de omslag als het papier. Ik kon niet wachten om eraan te beginnen en het voelde als een kanootje. Ik vind het jammer dat ik het boek straks weer moet terugsturen 😉
De schrijfstijl en leesbaarheid is heel goed. Het is een vlotte, vriendelijke stijl, met de nodige humor. Doordat de illustraties centraal staan, is het ideaal voor iemand die beeldend is ingesteld. Ook komt de informatie zo makkelijker binnen, vooral wanneer je concentratie wat minder is. Ik ben niet snel enthousiast door zelfhulpboeken, omdat het een kunst is als ervaringsdeskundige de mix te bewaren tussen betrokkenheid en afstand van het onderwerp. De auteur is hier in mijn optiek goed in geslaagd. Ook als therapeut word ik erg enthousiast, omdat het proces van herstel duidelijk centraal staat en er op een ongedwongen manier mooie psycho-educatie gegeven wordt.

Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is een informatief zelfhulpboek, geschreven door een ervaringsdeskundige.
Het is een boek voor volwassenen en jong-volwassenen die in een flinke dip zitten. Instap kennis is niet nodig. Het boek is echter ook voor professionals erg mooi, voor zowel de zelfzorg als om clienten aan te raden. Het kan ondersteunend als psycho-educatie in de praktijk gebruikt worden.
Bevat het boek nieuwe informatie ten opzichte van vergelijkbare boeken?
Doordat de informatie verpakt is in de stijl van handlettering/bulletjournal is het echt een uniek boek. Het maakt het makkelijk om klein te beginnen en te doseren met de informatie.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Hooggevoeligheid wordt als zodanig niet apart beschreven. Wel komt het pricipe van overprikkeling aan bod. Het wordt ‘genormaliseerd’ en praktisch benaderd.
Algemene gegevens
- Titel: Het Grote Depri Doeboek
- Auteur: Marieke de Goeij
- Uitgeverij: Marieke de Goeij illustraties (eigen beheer)
- Aantal pagina’s: 227
- Jaar van uitgave: 2020
Korte samenvatting:
In dit prachtige doe-boek zijn illustraties het uitgangspunt. Ideaal wanneer je een beperkte concentratie hebt. De beeldende manier van informatie brengen maakt dit zelfhulpboek toegankelijk om te lezen/gebruiken. Het boek bevat tips, oefeningen en verhalen hoe je je staande kunt houden wanneer je niet goed in je vel zit en kampt met klachten die passen bij bijvoorbeeld burnout, depressie, angst. Er is ruimte om zelf aantekeningen in het boek te maken en je eigen creativiteit te gebruiken.
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
Moeilijk hoor! Er zit zo veel moois in. Maar pagina 128-129 over de Islands of safety past heel mooi bij hoe ik in de praktijk werk met mensen. En pagina 163, waar de metafoor van het groeiproces dat gaande is, eerst in het donker voordat het plantje boven de aarde uitkomt. Zowiezo de metaforen vanuit de natuur en de nadruk op het proces van herstel ipv op de uitkomst vind ik echt heel erg waardevol aan dit boek.
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
Het boek kan een houvast zijn, het kan je inspireren wanneer je zelf even inspiratieloos bent, het nodigt uit tot zelfzorg en geeft weer perspectief. Doordat de auteur zelf duidelijk weet waar ze over praat komt het ook geloofwaardig en doorvoeld over. Geen lege oneliners maar echt vanuit een plek van innerlijk weten.
Wat is jouw minst favoriete deel uit het boek en waarom?
Welke betekenins/duiding krijgt hooggevoelig zijn?
In het boek waardeer ik enorm dat er geen waardeoordelen zitten. Het boek belicht de positieve kanten van groei en ook de moeilijke kanten.


(Aan wie) Zou je dit boek aanraden en waarom (niet)?
Zijn er nog dingen die je in het bijzonder zijn opgevallen bij het lezen van dit boek?
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
10! Het is echt een boek dat ik graag zou hebben. Ook als naslagwerk voor in de praktijk. Het klopt gewoon, qua inhoud, vorm en de look en feel.